Säilytä ruoat ja raaka-aineet turvallisesti ja maukkaina

16.02.2017, klo 09:05Kommentteja 0

Oikea säilytyslämpötila ja oikeat säilytysolosuhteet ovat ensiarvoisen tärkeitä ruokien säilyvyyden kannalta. Tämä pätee sekä valmiiseen ruokaan että raaka-aineisiin.


Lähes kaikki ruoat säilyvät vain rajoitetun ajan, ja säilytysvaatimukset kannattaa tarkistaa pakkausmerkinnöistä. Helposti pilaantuvat ja kylmäsäilytystä vaativat ruuat pitää aina säilyttää jääkaapissa.

Jääkaappi puhtaaksi ja kylmäksi

Ruuan hyvä säilyvyys alkaa jääkaapin puhdistuksesta. Hyllyt ja seinät kannattaa pyyhkiä puhtaaksi ja samalla järjestää tavarat hyllyille niin, että ne löytää helposti. Tuotteiden etsimiseen ei silloin kulu turhaa aikaa, eikä kylmä pääse pakenemaan kaapista.

Tuotteita sijoiteltaessa on lisäksi syytä pitää huolta siitä, että ilma pääsee kiertämään kaapissa. Siksi hyllyjä ei kannata täyttää seinästä seinään.

Jääkaappi pitää myös säätää riittävän kylmäksi. Monesti kotitalouksissa jääkaapin lämpötila on vain +6 – +8 astetta, mikä ei todellakaan riitä. Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran mukaan oikeat jääkaapin suosituslämpötilat ovat +2 – +6 astetta.

Mittarin mukaan

Lämpötilan oikea säätö ja tarkkailu on vaivatonta, jos jääkaapissa on elektroninen lämpötilan näyttö. Ellei ole, kaappiin kannatta hankkia erillinen lämpömittari.

Lämpötilan voi mitata joko ilmasta tai upottaa vesitiivis mittari vesilasiin, jolloin lämpötila ei heilahtele oven avausten mukaan. Lämpötilaa kannattaa mitata eri hyllyiltä, jotta oppii tuntemaan jääkaappinsa ominaisuudet.

Tavallisissa jääkaapeissa ylin hylly ja ovihyllyt ovat lämpimimpiä paikkoja ja alin hylly kylmin paikka. Kannattaa myös lukea käyttöohjeet, koska sieltä löytää usein tietoa ruokien suositeltavasta sijoittelusta eri hyllyille.

Kylmiä laatikoita lihalle ja kalalle

Nykypäivän kylmälaitteet on varustettu useilla erilaisilla säilyvyyttä edistävillä ominaisuuksilla. Ne perustuvat normaalia jääkaappilämpötilaa kylmempään lämpötilaan, oikeaan kosteuteen, hyvään ilmankiertoon kaapin sisällä sekä kaapin sisäilman raikkauteen.

Puhaltimilla varustetuissa malleissa ilma kiertää tehokkaasti, jolloin kaikkialla jääkaapissa on tasaisen kylmää. Kaappi voi olla varustettu myös ilmaa puhdistavalla suodattimella. Se minimoi voimakkaasti tuoksuvien ruokien hajut tehokkaasti ja estää niiden siirtymisen ruoasta toiseen.

Monipuolisimmissa jääkaapeissa on erillisiä osastoja tai laatikoita, joissa lämpötila on tavallista jääkaappilämpötilaa kylmempi, vain 0 – +3 astetta. Tällöin elintarvikkeita pilaavien mikrobien toiminta hidastuu, ja ruoka säilyy jopa kolme kertaa pidempään kuin tavallisessa jääkaappilämpötilassa.

Oikea ilmankosteus on sekin tärkeää ruoan säilytyksessä. Jotkut ruoat vaativat paljon kosteutta säilyäkseen tuoreina ja raikkaina, mutta joillekin sopii vähäisempi kosteus. Monissa uusimmissa kylmälaitteissa säilytyslaatikoiden kosteutta voi säätää oikeanlaiseksi säilytettävän ruoan mukaan.

Erityisesti kalan ja lihan säilytyslämpötilan suhteen pitää olla tarkkana, ja ne pitää säilyttää todella kylmässä. Myös monet kasvikset ja hedelmät säilyvät parhaiten jääkaappia kylmemmässä lämpötilassa.

Alle on koottu muutamien tyypillisten ruokien säilytyslämpötiloja:

0 – +3 astetta

– tuore kala, tyhjiöpakatut tai suojakaasuun pakatut kalat ja kalatuotteet, mäti
– liha ja lihatuotteet
– lihaleikkeleet, avattuna kannattaa säilyttää mahdollisimman kylmässä, jotta säilyvät pidempään syömäkelpoisena.
– valmiit ruoat säilyvät nekin parhaiten mahdollisimman kylmässä
– muun muassa omena, kiivi, päärynä, viinirypäleet, viikuna, taateli, sharon
– marjat

+2 – +5 astetta
– homejuustot, tuorejuustot
– salaatit, juurekset, purjo, pinaatti
– sienet

Enintään +6 astetta
– maito ja maitovalmisteet
– kerma, voi, margariini

Suomessa heitetään vuosittain ruokaa roskiin noin 24 kiloa henkilöä kohden. Rahallisesti se vastaa 125 euroa henkeä kohden. Oikealla säilytyksellä ruokahävikkiä voi vähentää merkittävästi ja säästää rahaa.

Kuva: Scanstockphoto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Energiatehokasta joulunaikaa

Joululahjahankinnoissa kannattaa suosia energiaystävällisiä joululahjoja. Lahjoiksi voi hankkia pehmeitä paketteja, kestäviä käyttötavaroita, kirjoja tai mukavia palveluja. Lue lisää

ISS omat uutiset

Uusi asiakastietojärjestelmä parantamaan asiakaskokemusta

Imatran Seudun Sähkö Oy ja Net Group Nordic Oy ovat sopineet Synerall-asiakastietojärjestelmän toimittamisesta Imatran Seudun Sähkölle. Synerall on nykyaikainen ja joustava energiayhtiöiden tarpeisiin kehitetty asiakastietojärjestelmä, joka on syntynyt Net Group Oü:n ja Imatra Elekterin yhteistyön tuloksena. Microsoftin teknologiaan pohjautuva Synerall on käytössä muun muassa Virossa, Iso-Britanniassa ja Suomessa. Imatra Elekter on virolainen Imatran Seudun Sähkön Oy:n omistama tytäryhtiö. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Vertailut

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista. Lue lisää

Kodintekniikka

Virtajohto seinään ja lenkille: Ketterästi kuntoon kotona

Taidanpa lähteä töiden jälkeen pitkälle lenkille. Ei haittaa, jos sää on räntäinen. Virtajohto seinään ja juoksumatto käyntiin. Lue lisää

Turvallisuus

Kodin sähköturvallisuutta ei kannata vähätellä

Millaisessa kunnossa kodin sähköjohdot ja pistokkeet ovat? Onko kodin sähkötyöhistoria tiedossa? Toimisiko kodissa jokin uusi valaistusratkaisu? Esimerkiksi näitä kysymyksiä toivoisi sähköasentaja kodeissa pohdittavan. Lue lisää

Liikenne

EU:n liikennepaketti linjaa liikenteen tulevaisuudet päästöt: Sähköinen liikenne vahvistuu

Ajoneuvojen päästörajojen kiristäminen vauhdittaa sähköautojen, ladattavien hybridien ja perinteisten hybridiautojen yleistymistä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Sähkön toimitusvarmuus ennätystasolla

Tämä vuosi on mennyt sähköverkon toimitusvarmuuden osalta erinomaisesti. Pahimmat myrskyt ovat menneet meidän verkkoalueemme ohi ja asiakkaiden kokemat katkot ovat olleet vähissä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tyhjiöblenderi – ilman hapettumista ja hävikkiä

Tyhjiöblenderi ei hukkaa ravintoaineita tai hapeta raaka-aineita. Optimaalisessa 80 kPa:n alipaineessa väri ja ravintoaineet säilytetään estämällä ainesosien ja ilman välinen kosketus. Tämä parantaa tuoreiden raaka-aineiden luonnollista makua ja saat herkullisen ja tasaisen kermamaisen koostumuksen. Vähemmän hapettumista eikä hävikkiä! Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää