Nauti herkullisista uunijuureksista

27.09.2017, klo 16:08Kommentteja 1

Edullisesti ja helposti terveellistä. Kuulostaa jo melkein liian hyvältä. Täyteläisen maukkaat uunijuurekset ja vihannekset valmistuvat nopeasti uunissa pääruoaksi tai lisukkeiksi.


Uunissa paahdetut hunajajuurekset ovat hyvä valinta lautaselle.

Syksyn satokausi on parhaimmillaan ja siitä kannattaa ehdottomasti ottaa ilo ja hyöty irti. Kotimaisuus, edullisuus ja lähiruoka -ajattelu toteutuvat esimerkiksi uunijuureksissa ja valmistaminen on helppoa ja onnistumisen iloa saavat jo ihan kokkailun aloittelijatkin.

 

Kätevästi uunissa

Uunivuokaan tai uunipellin päälle voi laittaa mieleisiä kasviksia ja juureksia. Kypsymisaikojen pitäisi olla suunnilleen samat kaikilla.

Pitkään kypsyvistä kannattaa lohkoa pienempiä paloja kuin pehmeämmistä. Päälle voi laittaa vähän öljyä tai kiepauttaa kerran kuutiot öljyssä, jossa on kuivattuja tai tuoreita yrttejä. Jos laitat ruoan uunivuoassa, niin joukkoon voi lisätä hiukan vettä, kasvis- tai lihalientä. Paistaminen käy kätevästi 175-asteisessa uunissa noin 30-45 minuuttia kunnes kasvikset ovat kypsiä.

 

Syksyn satoa parhaimmillaan

Kuutioiduista porkkanoista, punajuurista, bataateista ja lantuista ja tietenkin perunoista saa oivan aterian. Paprika on aina hyvä valinta ja sipuli tuo mukavasti vähän ”ytyä” makujen harmoniaan.

Lisäksi voi keittää vaikkapa ohraa, täysjyväriisiä, couscousia tai uutta suosikkia, kvinoaa. Uunijuureksia voi valmistaa myös esimerkiksi paistin ”kylkiäisiksi”.

 

Hunajaista makua

Hunaja sopii myös loistavasti uunijuureksiin. Kääntele kasviksia välillä niin, että hunaja sulaa niiden pinnalle tasaisesti.

Päälle voi laittaa juustokuutioita tai tofua ja lisukkeeksi sopii kermaviili- tai jugurttipohjainen kastike. Chiliä lisäämällä makujen kirjoon saa mainiot vastakohdat – hunajaisen makeaa, viileän jugurttista ja vahvaa chiliä.

Välimeren tyyliinkin voi juureksia maustaa muun muassa fetajuustokuutioilla, timjamilla, rakuunalla ja oliiviöljyllä. Kastiketta voi maustaa myös esimerkiksi sahramilla tai mintulla.

 

Keittiömestari Jukka Luojukoski A. Ahlströmin ruukkiravintoloista suosii myös paahdettuja uunijuureksia. Ne valmistuvat nopeasti ja helposti uunissa.

 

Herkulliset hunajapaahdetut juurekset

 

600–800 g juureksia

2 rkl öljyä

2 rkl voita

2–3 rkl hunajaa

1 tl tuoretta timjamia ja persiljaa

ripaus mustapippuria ja suolaa

 

Kuori juurekset ja sipuli. Paloittele noin 2 x 2 senttimetrin kokoisiksi kuutioiksi.

Paahda juureksia kevyesti pannulla öljy-voiseoksessa. Lisää lopuksi hunaja ja mausteet.

Kaada juurekset uunivuokaan ja anna kypsyä 150 asteessa 20–30 minuuttia välillä sekoittaen.

Resepti: Keittiömestari Jukka Luojukoski, A. Ahlströmin ruukkiravintolat


Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ke 4. lokakuuta 2017 16.18.15

Uunijuurekset

Tuntuu hyvältä ja on helppo valmistaa.

Energiavinkit

Energiamerkki kertoo lampun ominaisuudet

Valaistuksen energiankulutus saadaan alas siirtymällä käyttämään led-valaistusta. Kannattaa kuitenkin huomioida, että ledien myötä valaistustuotteet ovat muuttuneet. Markkinoilla on valaisimia, joiden lamppuja ei voi vaihtaa. Asia selviää kuitenkin valaisimen energiamerkistä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Tyytyväisiä asiakkaita ja häiriötöntä sähkönjakelua

Imatran Seudun Sähkö Oy osallistui syksyllä 2017 jo perinteeksi muodostuneeseen Energiateollisuuden IROResearchilla teettämään asiakastyytyväisyyskyselyyn. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Vertailut

Saisiko olla lämmin voileipä?

Pikkunälkään, evääksi tai vaikkapa illanistujaisiin sopii hyvin lämmin voileipä eli kotoisammin sanottuna tuttu toast. Perinteinen, pulleahkoksi täytetty pieni kolmioleipä saa rinnalleen myös pariloituja panineja, wrappeja tai vaikkapa makeita ja suolaisia vohveleita, riippuu siitä, että millaisen laitteen valitsee. Lue lisää

Kodintekniikka

Uudenlaisia kahvielämyksiä

Perinteinen suodatinkahvipaketti on saanut paljon haastajia. Myös välineissä riittää mistä valita. Lue lisää

Turvallisuus

Liesivahti vähentää liesipalon riskiä

Kotien tulipalot alkavat usein keittiöstä. Joka kolmannelle lapsiperheelle tai isolle osalle vanhuksista on joskus sattunut vaaratilanne lieden kanssa. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen latausasemien määrä vahvassa kasvussa

Sähköautojen latausasemien määrä on nelinkertaistunut 530:een neljässä vuodessa. Latauspisteitä on jo lähes 1700 ympäri Suomen. Sähköautoilu onnistuu hyvin eri puolille maatamme ja tilanne paranee koko ajan. Lue lisää

Pääkirjoitus

Imatraa 90 vuotta

Imatran Seudun Sähkö Oy:n perustamisesta tulee tänä vuonna kuluneeksi 90 vuotta. Yhtiö perustettiin 21.10.1928 samoihin aikoihin, kun silloin vielä hyvin nuori Suomen valtio valjasti Imatrankosken voiman sähkön tuotantoon. Imatrankoski on Suomen vanhin matkailunähtävyys, jota on käyty ihastelemassa jo 1700-luvulta lähtien ulkomaita myöten. Vielä nykyäänkin se koskinäytösten aikana vetää puoleensa suuren joukon matkailijoita. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vedenkeitin kuin käsilaukku, teen ystäville

Italialaisten suunnittelijoiden kädenjälkenä syntynyt elegantti, naisten käsilaukkua pehmeästi muistuttava vedenkeitin on yhdistelmä innovatiivista huipputeknologiaa ja italialaista muotoilua. Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää