Taltuta tulinen nokkonen hauduttamalla

12.06.2017, klo 09:46Kommentteja 0

Lähi- ja luomuruoat ovat trendikkäitä. Siitä voi pistää vielä askeleen paremmaksi talttumalla tulinen ja luonnonvarainen kotipihan nokkonen hauduttamalla. Sähköliedellä saa valmistettua monenlaisia nokkosherkkuja.



Jostain kumman syystä nokkonen ei ole päässyt raaka-aineena kovinkaan usein reseptien joukkoon, mutta jos asenteella päästään yli nokkosesta vain kivuliaan poltteen tuojana, niin alkukesän nokkosista saa aikaiseksi vaikka mitä. Etenkin, jos versot eivät olet ehtineet juuri 15 senttiä pidemmiksi. Luonnonvarainen nokkonen on todellinen ruokalajien raaka-aineiden moniottelija.

 

Sähköliedellä valmistuu nokkosherkkuja

Keräämisen jälkeen versot huuhdellaan ja ryöpätään kuumassa vedessä ja ne hienonnetaan joko veitsellä tai tehokkaasti tehosekoittimella. Sauvasekoittimellakin saa aikaiseksi näppärästi nokkosmassan.

Ylimääräiset nokkoset kannattaa pakastaa tai kuivata vaikka uunissa. Jos nokkosherkkuihin syttyminen tulee jälkijunassa, niin kookkaita nokkosia ei kannata enää kerätä niiden pisteliään maun takia. Mikäli omalla pihamaalla kasvaisi tällainen luonnon ”aarreaitta”, niin nokkosia voi leikata ”alaskin”, jolloin niistä saa taas käyvän sadon.

 

Nokkonen on rautaisa herkku

Nokkonen on monipuolinen ja se sopii esimerkiksi pastoihin, lettuihin, keittoihin, sämpylöihin ja munakkaisiin. Myös nokkostee on oiva kesäjuoma.

Kippari Kallekaan tuskin tiesi, että arkisen näköinen nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin pinaatti ja runsaasti C-vitamiinia ja kalsiumia.

 

Kippari Kallen rautaisa nokkospasta

Kerää luonnosta nokkosia noin 2 litraa. Etenkin hentoiset nokkosten vaaleanvihreät kärjet ovat herkkua. Huuhtele lehdet ja kiehauta. Tämän jälkeen lehdet painellaan suhteellisen kuiviksi ja hienonnetaan vaikka sauvasekoittimella. Samaan kyytiin sopii hienonnettuna pieni sipuli ja pari valkosipulinkynttä.

Hauduta seosta hetki lisäämällä joukkoon ruokalusikallinen öljyä. Laita joukkoon 2,5 desiä maustettua ruokakermaa – makuna juusto tai kolmen juuston yhdistelmä ja hauduta noin 10 minuuttia. Lisää joukkoon mustapippurijauhetta tai rouhetta ja suolaa oman maun mukaan. Keitä pasta ja kokonaan vihreän annoksen saat käyttämällä vihreää pastaa. Päälle voi ripotella Mozzarellaa tai Parmesania. Mikäli haluat lihaisan version, niin jauhelihaa voi ruskistaa joukkoon.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Scanstockphoto

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Pienillä vinkeillä lämmityssähkön kulutus kuriin

Kodin lämmittäminen on helppoa ja vaivatonta. Käyttötottumukset vaikuttavat kuitenkin yllättävän paljon esimerkiksi lämmityssähkön kulutukseen. Talven kylminä jaksoina saattaa lämmitysenergian tarve nousta yllättävän korkeaksi. Lue lisää

ISS omat uutiset

Uusi asiakastietojärjestelmä parantamaan asiakaskokemusta

Imatran Seudun Sähkö Oy ja Net Group Nordic Oy ovat sopineet Synerall-asiakastietojärjestelmän toimittamisesta Imatran Seudun Sähkölle. Synerall on nykyaikainen ja joustava energiayhtiöiden tarpeisiin kehitetty asiakastietojärjestelmä, joka on syntynyt Net Group Oü:n ja Imatra Elekterin yhteistyön tuloksena. Microsoftin teknologiaan pohjautuva Synerall on käytössä muun muassa Virossa, Iso-Britanniassa ja Suomessa. Imatra Elekter on virolainen Imatran Seudun Sähkön Oy:n omistama tytäryhtiö. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Vertailut

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista. Lue lisää

Kodintekniikka

Livesisällöt koukuttavat – TV pitää pintansa

Livelähetysten ja -tapahtumien suosio on huipussaan, mutta samalla perinteisen TV:n rinnalle tulleet suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan. Live-lähetykset ovat erittäin suosittuja siitä huolimatta, että kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet kuluttaa sisältöä missä ja milloin he haluavat. Lue lisää

Turvallisuus

Kodin sähköturvallisuutta ei kannata vähätellä

Millaisessa kunnossa kodin sähköjohdot ja pistokkeet ovat? Onko kodin sähkötyöhistoria tiedossa? Toimisiko kodissa jokin uusi valaistusratkaisu? Esimerkiksi näitä kysymyksiä toivoisi sähköasentaja kodeissa pohdittavan. Lue lisää

Liikenne

EU:n liikennepaketti linjaa liikenteen tulevaisuudet päästöt: Sähköinen liikenne vahvistuu

Ajoneuvojen päästörajojen kiristäminen vauhdittaa sähköautojen, ladattavien hybridien ja perinteisten hybridiautojen yleistymistä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Sähkön toimitusvarmuus ennätystasolla

Tämä vuosi on mennyt sähköverkon toimitusvarmuuden osalta erinomaisesti. Pahimmat myrskyt ovat menneet meidän verkkoalueemme ohi ja asiakkaiden kokemat katkot ovat olleet vähissä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tyhjiöblenderi – ilman hapettumista ja hävikkiä

Tyhjiöblenderi ei hukkaa ravintoaineita tai hapeta raaka-aineita. Optimaalisessa 80 kPa:n alipaineessa väri ja ravintoaineet säilytetään estämällä ainesosien ja ilman välinen kosketus. Tämä parantaa tuoreiden raaka-aineiden luonnollista makua ja saat herkullisen ja tasaisen kermamaisen koostumuksen. Vähemmän hapettumista eikä hävikkiä! Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää