Mainettaan parempia kaloja

29.05.2017, klo 08:37Kommentteja 0

Maamme monet perinteiset ruokakalat ovat nykyään melkeinpä unohtuneet. Muun muassa särki, lahna ja hauki olisivat myös ympäristön kannalta mainioita ruokavalintoja.


Punasilmäisellä särjellä on paha imago-ongelma. Särki maistuu hyvältä, mutta koska siinä on paljon ruotoja, niin sitä pidetään roskakalana.

Särjen syöminen olisi erittäin ekologista. Särki on hyvin yleinen niin järvissä kuin murtovesissäkin; rehevöityneitä järviä on pyritty jopa kunnostamaan vähentämällä niiden särkikantaa hoitokalastuksella. Tavallista on, että kalat päätyvät tällöin eläinten rehuksi tai peräti hävitettäviksi.

Vielä takavuosina suomalaiset arvostivat särkeä. Särkeä esimerkiksi suolattiin tai kala saatettiin sujauttaa kattilaan kiehumaan yhdessä perunoiden kanssa. Sitten teollisesti kasvatetut ja helposti hyödynnettävät norjalainen lohi ja kotimainen kirjolohi valtasivat keittiömme.

 

Särjessä on järkeä

Aika saattaa olla kypsä särjen pienelle comebackille. Markkinoille on tullut esimerkiksi uusia helppokäyttöisiä särkituotteita.

Suurtalouskeittiölle lanseerattiin jokin aika sitten särkeä sisältävä järvikalapihvi. Kotitalouksille on tarjolla esimerkiksi Järki särki, joka menestyi viime vuonna hyvin myös Vuoden elintarvike -kilpailussa.

Paikoitellen kaupoista voi löytyä myös muiden tuottajien purkitettuja särkituotteita, muun muassa Oulujärven särkeä, Kuusamon särkeä tomaattikastikkeessa tai Kitkan savusärkeä tomaatissa.

Järki särkeä on keitetty painekattilassa niin pitkään, että ruodoista on tullut aivan pehmeitä. Ne syödään samaan tapaan kuin vaikkapa anjoviksen ruodot.

Järki särki tekee sikäli suomalaista särki-historiaa, että kala on uinut kunnianarvoiseen lasipurkkiin ja tuote on brändätty taitavasti.

– Särjen liha on mietoa, joten se sopii hyvin maustettavaksi. Se on myös hyvin monipuolinen kala, vähän kuin kotimainen vastike tonnikalalle. Särki sopii hyvin esimerkiksi pizzaan päälliseksi tai salaattiin, Marja Komppa kertoo. Hän työskentelee Järki särkeä tuottavalla Komppa-Seppälän luomutilalla Päijänteen lähellä.

Se, että särjen valmistus vaatii paljon työtä, näkyy toki myös tuotteiden hinnoissa; ne eivät ole ihan tonnikalapurkin tasoa.

 

Maistuisiko lahnapihvi?

Särki ei suinkaan ole ainoa sisä- ja murtovesien kala, jossa on paljon potentiaalia ja jonka suosiminen olisi myös ympäristön kannalta järkevää.

Kokki- ja kalastusmatkayrittäjä Henrik Rehbinder, joka muistetaan myös televisiosarjasta Neljän tähden illallinen, mainitsee muina esimerkkeinä lahnan ja hauen.

– Lahnassa ja hauessa on hieman sama ongelma kuin särjessä. Kalat ovat maukkaita, mutta koska niissä on kohtuullisen paljon ruotoja, niin tavallinen kotikokki saattaa kokea niiden käsittelyn liian työlääksi.

– Lahnasta saa lihamyllyssä jauhamalla mainiota kalajauhelihaa, josta voi tehdä vaikkapa lahnaburgereita. Jauhaminen sopii tietty myös hauelle – ja särjelle.

Markkinoille on tullut tänä keväänä myös Pirkka-saaristolaiskalapihvi, jossa raaka-aineena käytetään John Nurmisen Säätiön kestävään kalastukseen tähtäävän Lähikalahankkeen lahnaa. Itämeren lahnaa ei ole aikaisemmin käytetty yhtä laajasti kuluttajatuotteiden raaka-aineena.

 

Vastuullisia valintoja kalatiskillä

WWF Suomi on laatinut kalaoppaan, joka auttaa tekemään vastuullisia valintoja kaupan kalatiskillä. Oppaan suosituksia seuraamalla voi olla osaltaan mukana vaikuttamassa siihen, että maailman meriä ei kalasteta tyhjäksi.

Valintojen helpottamiseksi käytössä ovat havainnolliset liikennevalot. Vihreän eli suosi-valon kotimaisista kaloista saavat särjen, lahnan ja hauen lisäksi esimerkiksi ahven, kuore eli norssi, made, muikku, nahkiainen ja silakka.

Suomalaisten suosikkikalaa norjalaista lohta WWF kehottaa käyttämään harkiten, kotimaiselle kirjolohelle näytetään sen sijaan vihreää valoa. WWF:n kala-asiantuntija Matti Ovaskan mukaan lohituotannon mittakaava on Norjassa suurempi, samoin myös ympäristörasitukset.

- Norjassa ongelmia aiheutuu esimerkiksi siitä, kun lohia pääsee altaista pakoon. Ne voivat muuttaa alkuperäisen lohen perimää ja ne levittävät näihin myös loisia, hän kertoo.

Suomessa kirjolohi-pakolaiset eivät lisäänny paikallisten lohien kanssa. Myös riski tautien ja loisien leviämisestä alkuperäisiin kaloihin on pienempi.

 

Lisätietoja:

wwf.fi/ kalaopas
www.prokala.fi

  


Haukimurekepihvit

noin 500 g haukifileetä
1 tl suolaa
2 munaa
2 dl ruokakermaa
1½ rkl perunajauhoja
valko- tai mustapippuria
1 ruukku rucolasalaattia tai pinaattia tai 50-100 g pakastepinaattia
noin 50 g tomaatti-basilikatuorejuustoa (rasvaa 13 %)

paistamiseen: tilkka rypsiöljyä tai juoksevaa margariinia

 

Silppua pinaatti tai rucola tai anna pakastepinaatin sulaa. Leikkaa haukifilee parin sentin paloiksi, lisää suola ja surauta kala hienoksi monitoimikoneessa. Lisää vähän pippuria, munat, ruokakerma ja perunajauhot ja anna koneen käydä, kunnes seos on tasaista. Sekoita silputtu rucola tai pinaatti lusikalla massan joukkoon.

Sipaise leivinpaperi öljyllä ja nosta ruokalusikalla murekemassa 8-10 pihviksi paperin päälle. Paina kostealla sormella syvennys pihvien keskelle ja nosta siihen nokare tuorejuustoa. Painele kiinni ja litistä pihvejä vähän kostealla kädellä tai lastalla.

Paista pihvit pannulla keskilämmöllä noin 3 minuuttia kummaltakin puolelta.

 

Lähde: www.prokala.fi

 

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Pro Kala ry

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Hyödynnä pakkaset – sulata pakastin

Pakastimen energiatehokkuus kärsii laitteeseen muodostuvasta jäästä tai kuurasta. Pakastin kannattaakin sulattaa heti ensimmäisten pakkasten aikaan, heti kun pakastimessa olevat pakasteet voi viedä hetkeksi ulos tai parvekkeelle. Lue lisää

ISS omat uutiset

Sähkön siirtohinnat muuttuvat

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.11.2017 alkaen. Hinnankorotuksen. vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 6,2 %. Sähköverottoman siirtohinnan nousu on 10 %. Lue lisää

Energiatehokkuus

Ei enää valojen sammuttelua – älyvalaistus muuttaa arkea

Energiansäästön nimissä valoja on neuvottu sammuttamaan tiloista, joissa ei oleskella. Tämä kannattaa edelleen, mutta tulevaisuudessa älykkäät järjestelmät muuttavat tapaamme säästää energiaa. Säästöstä tulee automaattista. Lue lisää

Vertailut

Täyssähköauto vai hybridi?

Sähköautot ovat tulossa vauhdilla. Mitä eroa on ladattavalla hybridillä ja täyssähköautolla? Koeajoimme Hyundai Ioniqin sekä ladattavana hybridinä että täyssähköautona. Molemmilla malleilla pääsee sähköautoilun makuun ja niiden sähköiset toimintasäteet ovat hyvät. Lue lisää

Kodintekniikka

Nauti herkullisista uunijuureksista

Edullisesti ja helposti terveellistä. Kuulostaa jo melkein liian hyvältä. Täyteläisen maukkaat uunijuurekset ja vihannekset valmistuvat nopeasti uunissa pääruoaksi tai lisukkeiksi. Lue lisää

Turvallisuus

Pistorasioilla valoa ja lämpöä terassille ja parvekkeelle

Syksyn ei tarvitse merkitä siirtymistä sisätiloihin, jos parvekkeella tai terassilla riittää lämpöä vaikkapa säteilylämmittimistä. Lue lisää

Liikenne

Opel julkisti sähköistetyn PACE!-suunnitelmansa

Opel Automobile GmbH:n pääjohtaja Michael Lohscheller on julkistanut strategisen PACE!-suunnitelman yrityksen taloudellisen perustan palauttamiseksi ja kestävän kilpailukyvyn ja kasvun vahvistamiseksi. Vuoteen 2020 mennessä neljä sähköistettyä mallia ja vuoteen 2024 mennessä koko euromallisto sähköistetään. Lue lisää

Pääkirjoitus

Suomalaisina uudelle vuosisadalle

Suomen siirtyessä uudelle vuosisadalle on Etelä-Karjalan kehityksessä kääntymässä uusi lehti. Monet maakunnan yritykset ovat vahvasti mukana megatrendeissä, kuten uusiutuvan energian hyödyntämisessä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Segwaylta itse tasapainottavia henkilökuljettimia

Maailman johtava sähköisten henkilökuljettimien toimittaja on esitellyt kaksi uutta tuotetta, Segway miniLITEn ja miniPLUSsan, jotka muodostavat uuden minisarjakokoelman yhdessä nykyisen miniPRO-tuotteen kanssa. Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää