Sähkögrillillä grilliherkut siististi ja turvallisesti

29.05.2017, klo 09:08Kommentteja 1

Grilliherkut kuuluvat kesään. Otimme testiin viisi sähkögrilliä ja testasimme miten sähkögrilli pärjää kesän grillauksissa. Ja kyllä sähkögrillillä pärjää, siististi ja turvallisesti.


Valitettavasti sähkögrillit ovat vähemmistönä liikkeiden grillivalikoimissa. Tästä syystä ne jäävät usein huomiotta. Joidenkin mielestä sähkögrillejä ei voi edes verrata kaasu- tai hiiligrilleihin. Testissä kuitenkin selvisi, että niillä selviää monipuolisesti grillauksista ja ne ovat helppoja käyttää. Sähkögrillillä voi yhtä lailla nauttia grillauksesta ja parhaimmillaan monipuolisesti muustakin ruuanvalmistuksesta.

Testasimme viisi sähkögrilliä: Muurikka kotikeittiö, Weber Q2400, Outdoorchef P-420E, Rebel Top ja Mustang Torres. Mustang ja Rebel ovat tolppagrillejä, Weber ja Outdoorchef neljällä jalalla seisovia ja Muurikka grillivaunulla varustettu. Mustangissa ja Rebelissä on lähes umpinainen paistotaso, Weberissä rautaiset parilat ja Outdoorschefissä metalliritilät. Tosin Muurikassa grillaa useimmiten valurautaisen muurikkapannun päällä ja Outdoorcheefiinkin on saatavana lisävarusteena valurautataso ritilän päälle. Muurikkaan on saatavana lisävarusteena runsaasti muitakin pannuja, joten sen saa halutessaan varustettua varsin monipuoliseksi kokonaisuudeksi.

Yhteistä testattaville grilleille on myös 2000 watin lämpöteho. Markkinoilta löytyy ainakin ajoittain myös kevyempiä grillejä, mutta nyt ei niitä kaupoissa silmiin sattunut. Usein sähkögrilleistä löytyy myös niin sanottuja pöytämalleja.

 

Kannen alla

Parhaimpaan tulokseen sähkögrilleillä pääsee grillaamalla kansi kiinni. Siksi kätevintä on, kun kannen voi vain nostaa auki takaosassa sijaitsevien saranoiden varaan kuten Weberissä ja Mustangissa tai vähintään grillin yhteydessä pitäisi olla hyvä ripustuskoukku kannelle kuten Muurikassa. Rebelissä ja Outdoorchefissä kannen joutui nostamaan jonnekin sivuun. Lisäksi Outdoorchefissä kannen kahva lämpeni turhan paljon, ei se kuitenkaan vielä kättä polttanut, mutta osa kokeilijoista piti sitä hieman epämiellyttävän kuumana.

Kannen alla grillaamista voi perustella lämmön tasaisuudella. Kun kansi on kiinni, lämpö pysyy tasaisempana varsinkin osatehoilla grillatessa. Silloin eivät myöskään tuulenpuuskat pääse vaikuttamaan lämpötilaan.

Luonnollisesti termostaateilla varustetuilla laitteilla lämpötilat hieman vaihtelevat, mutta ainakaan täydellä teholla ei suurta huojuntaa esiintynyt.

 

Ei savua ilman tulta

Grillaaminen onnistui kaikilla testatuilla grilleillä. Yksikään sähkögrilli ei ollut käyttökelvoton. Savuaromia ei sähkögrillillä ruokaan saa, mutta se ei muodostunut makumielessäkään ongelmaksi. Ja jos savun aromia ruokaan haluaa, sitä saa kikkailemalla savustuspurujen kanssa.

Olen joskus lukenut ohjeen, jossa savustuspurut asetetaan folion sisään ja osa niistä kostutetaan vähän. Kokeilin tätäkin Weberissä ja järjestely toimi hyvin. Muissa grilleissä en asiaa testannut, koska tuntui, ettei savua tässä yhteydessä kaipaa.

 

Grillit puhtaaksi

Yksi oleellinen tekijä grillatessa on laitteiden puhdistettavuus. Missään malleissa puhdistaminen ei osoittautunut vaikeaksi ja helpoiten se ehkä kävi tasogrilleissä, joissa puhdistaminen oli lähinnä helppohoitoisiksi pinnoitettujen tasojen tiskaamista.

Kaikissa testatuissa grilleissä on astia tai foliokuppi, johon rasva ja muut grillauksessa elintarvikkeista irtoavat palat kertyvät ja joista ne on helppo puhdistaa tai vain vaihtaa tilalle uusi foliokuppi. Parhaimmillaan rasvankeräysastian saa irrotettua grillistä vain ulos vetämällä kuten Weberissä tai Mustangissa.

 

Grilliruuan laitto onnistui

Hyvää grilliruokaa syntyi suhteellisen vaivattomasti kaikilla grilleillä. Sähkögrillit ovat hyvä vaihtoehto parvekkeille, mutta kyllä ne voi viedä ulos terassillekin. Niiden kanssa grillatessa ei koskaan tarvitse miettiä kaasun tai hiilien riittävyyttä ja hankkia näitä kaasu- ja hiiligrillauksen perustavaroita mistään. Sähkögrillit ovat tulettomina myös turvallisia ja kaikki testissä olleet grillit tukevia.

Grilleillä valmistettiin kaikkia grillikauden tuotteita, punaista lihaa, kanaa, kalaa, äyriäisiä sekä kasviksia. Kaikista raaka-aineista syntyi herkullinen lopputulos, joka kelpasi ruokailijoille kiitoksin. Sähkögrilli ei ole nurkkaan pölyttymään jäävä turha ostos, vaan valinta kun haluaa helppoutta ja vaivattomuutta.

Sähkögrilleistä mitattiin muun muassa esilämmitysaika ja lämpötilat.Muurikkapannu on monipuolinen grillausalusta.
Mustangin grillauslevy on tilava.Outdoorchefiin saa myös valurautaisen grillausalustan.

 

Muurikka kesäkeittiö

Opa Muurikka Oy
www.opamuurikka.fi
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Suomi
Hinta: 339 €

Muurikka kesäkeittiö on monipuolinen kokonaisuus, joka lisävarusteineen sopii monipuoliseen ruuanlaittoon. Pelkkänä avovastusgrillinä Muurikka ei tarjoa grillauselämyksiä, mutta nostamalla päälle kokonaisuuteen kuuluvan muurikkapannun, grilli muuttuu kilpailukykyiseksi kesäkeittiöksi. Sillä onnistuu sellaisetkin ruuanvalmistukset, kuten muurinpohjaletut, joita muilla grilleillä voi vain haaveilla. Jos vielä hankkii lisävarusteita, kuten esimerkiksi paellapannun, monitoimipannun tai savustusastian, monipuolinen sähköinen kesäkeittiö on valmis.

Muurikassa lämpö riittää hyvin, se nousee nopeasti ja myös lämmönsäätö toimii melko hyvin. Teräksinen muurikkapannu myös vähentää varaavana lämpötilan muutoksia termostaatin ohjatessa vastuksen lämmöntuottoa. Sekä muurikkapannun että avovastusgrillin putsaaminen vaatii hieman enemmän työtä kuin helpoimmat grillit, toisaalta Muurikassa on koko pohjan kokoinen rasvavuoka, joka voidaan vaihtaa uuteen, kun rasvaa ja muuta grillauksesta tulevaa on kertynyt riittävästi.

 

Plussat:

+ Monipuolisuus ja käytettävyys
+ Nopea lämpeneminen
+ Tasainen lämpö

Miinukset:
– Avovastusgrillinä vaatimaton

****+

Weber Q2400

Weber Stephen Oy
www.webergrill.fi
Takuu: 2-5 vuotta
Valmistusmaa: Yhdysvallat
Hinta: 499 €

Weber on ehkä grillikäytössä lähimpänä kaasugrilliä. Grillissä on hyvät paksut, tukevat grilliritilät, jotka luovat lähes kaasugrillin tunnelman. Ne varaavat myös lämpöä, joka osaltaan vähentää osateholla tapahtuvaa lämmönvaihtelua. Weberin esilämmitysaika on pitkähkö, mutta kansi suljettuna lämpötila nousee kahdeksan asteen ulkolämpötilassa yli 300 asteen. Weberillä valmistaa hyvin pihvit ja muut vaativammatkin grillattavat. Lisäksi grillin muoto on hyvä ja siihen mahtuu hyvin hieman isompikin määrä grillattavaa.

Weber kerää rasvat ja muut roiskeet erinomaisesti grillin alla olevaan, helposti vaihdettavaan rasva-astiaan. Grilli ritilät ovat emaloituina helpot puhdistaa, mutta peltikuoren sisälle tippuvan rasvan ja muiden grillauksesta tulevien aineosien puhdistaminen on hieman vaivalloisempaa, koska vastukset eivät ole yhdellä liikkeellä irrotettavat. Sähköjohdon turvakytkin ja säädin ovat esimerkillisen tukevat ja laadukkaan tuntuiset.

 

Plussat:
+ Tukeva rakenne
+ Helppo puhdistaa
+ Hyvä lämmön säädin
+ Tasainen lämpö isoilla lämpötiloilla

Miinukset:
– Lämmönvaihtelua pienemmillä tehoilla

****


Outdoorchef P-420E

Suomen Sähkötuonti Oy
www.suomensahkotuonti.fi
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hinta: 269 €

Outdoorchef on perinteisen pallogrillin tapainen ja näköinen laite, jossa on pinnoitettu grillausritilä ja integroitu rasvankeruuastia. Ritilän ja vastuksen alla oleva metallisuojus heijastaa vastuksesta tulevan lämmön hyvin ylös ja ohjaa rasvat keskellä olevasta reijästä pohjalla olevaan rasvakuppiin. Lisäksi ritilä, vastus ja suojapelti on helppo nostaa ylös ja puhdistaa. Nämä ovat myös käytännössä ainoat likaantuvat osat grillissä rasvakupin lisäksi.

Outdoorchef on muutoinkin helppokäyttöinen. Lämpötila säädetään painonapeilla, joiden led-valot myös näyttävät mihin asti lämpö on kohonnut. Grilli lämpenee nopeasti ja saavuttaa kansi kiinni yli 350 asteen lämpötilan. Käyttö monipuolistuu, jos mukaan hankkii grilliritilän päälle omaan telineeseensä asennettavan valurautaisen grillilevyn. Outdoorchefiin on tarjolla monipuolinen valikoima lisävarusteita, kuten esimerkiksi valurautainen grilliritilä, grillipannu, grilliwokki ja pizzakivi. Grillin kanteen kaipaisi saranointia, koska nyt kannen joutuu laskemaan maahan tai pöydälle.

 

Plussat:
+ Tukeva rakenne
+ Hyvä lämmönsäädin
+ Hyvä parila-alusta lisätarvikkeena

Miinukset:
– Kansi irrallinen, ei säilytyskoukkua

****-

 

Mustang Torres
Tammer-Tukku Oy
www.mustang-grill.eu
Takuu: 1 vuosi
Valmistusmaa: Kiina
Hinta: 129 €

Vaatimattoman oloinen, mutta yllättävän toimiva grilli esimerkiksi parvekekäyttöön. Todella tilava ja helposti puhdistettava grillausalusta ja kätevästi grillin ulkopuolelta ulos vedettävä rasva-astia. Tilavalle grillausalustalle sopii isompikin määrä grillattavaa. Grillitason tasaisella osalla on helppo grillata esimerkiksi vihannekset ja uritetulla osalla saa lihaan raidat niin halutessaan.

Suurin lämpötila jää alle kahdensadan asteen ja grillaus onnistuu parhaiten kansi kiinni. Käyttöohje oli melko yksinkertainen, mutta kyllä grillin senkin avulla sai toimimaan. Hyvin pinnattu grillaustaso on helppo puhdistaa ja nostaa vaikka vesihanan alle.

Plussat:
- Helposti puhdistettava grillitaso
- Kansi saranoitu
- Helposti irrotettava rasva-astia

Miinukset:
- Hieman matala lämpötila

***+


Rebel Top

Finn Flame Oy
www.rebel.fi
Takuu: 2 vuotta
Valmistusmaa: Kiina
Hinta: 139 €

Rebel on hieman Mustangin tapainen kokonaisuus hieman pienemmässä koossa. Myös Rebel on yllättävän toimiva perusgrillaukseen. Grilli ja grillausalusta on helposti puhdistettava. Rasvakupin tyhjennys vaatii grillialustan irti nostamisen, mutta toisaalta myös alusta on helpompi puhdistaa kun sen irrottaa grillistä. Irrottaminen ja takaisin asettaminen on nopeaa ja helppoa.

Rebelin lämpötila nousee melko nopeasti 200 asteeseen eikä se maksimissakaan paljoa 200 astetta ylitä. Kuten muissakin sähkögrilleissä onnistuu grillaaminen parhaiten kannen alla. Kannen saranoimattomuus hieman vaikeuttaa kannen käsittelyä eikä kannelle ole myöskään ripustuskoukkua, joten se pitää laskea maahan tai pöydälle.

Plussat:
- Helposti puhdistettava grillitaso
- Nopea lämmönnousu

Miinukset:
- Kannessa ei saranoita, ei ripustuskoukkua
- Hieman matala lämpötila

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: Bigstock ja valmistajat

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti pe 23. kesäkuuta 2017 15.02.10

Rebel

Meillä on REBEL ON NIIN HELPPO PUHDISTAA ja käyttää

Energiavinkit

Pienillä vinkeillä lämmityssähkön kulutus kuriin

Kodin lämmittäminen on helppoa ja vaivatonta. Käyttötottumukset vaikuttavat kuitenkin yllättävän paljon esimerkiksi lämmityssähkön kulutukseen. Talven kylminä jaksoina saattaa lämmitysenergian tarve nousta yllättävän korkeaksi. Lue lisää

ISS omat uutiset

Uusi asiakastietojärjestelmä parantamaan asiakaskokemusta

Imatran Seudun Sähkö Oy ja Net Group Nordic Oy ovat sopineet Synerall-asiakastietojärjestelmän toimittamisesta Imatran Seudun Sähkölle. Synerall on nykyaikainen ja joustava energiayhtiöiden tarpeisiin kehitetty asiakastietojärjestelmä, joka on syntynyt Net Group Oü:n ja Imatra Elekterin yhteistyön tuloksena. Microsoftin teknologiaan pohjautuva Synerall on käytössä muun muassa Virossa, Iso-Britanniassa ja Suomessa. Imatra Elekter on virolainen Imatran Seudun Sähkön Oy:n omistama tytäryhtiö. Lue lisää

Energiatehokkuus

Energian säästäminen taloyhtiöissä kiinnostaa enemmistöä

Suomalaisia taloyhtiön osakkaita kiinnostaa energian säästö omassa taloyhtiössään. Tutkimuksen mukaan osakkaista 64 prosenttia on valmis investoimaan taloyhtiön energian säästöön tähtääviin hankkeisiin kustannussäästöjen saavuttamiseksi. Lue lisää

Vertailut

Taikinaterapiaa parhaimmillaan

Leipominen on hauskaa ja edullista. Suuritöisin vaihe eli taikinan valmistus sujuu kätevästi yleiskoneella ja leipuri voi keskittyä itse leipomiseen. Se voi olla suorastaan terapeuttista. Lue lisää

Kodintekniikka

Livesisällöt koukuttavat – TV pitää pintansa

Livelähetysten ja -tapahtumien suosio on huipussaan, mutta samalla perinteisen TV:n rinnalle tulleet suoratoistopalvelut kasvattavat suosiotaan. Live-lähetykset ovat erittäin suosittuja siitä huolimatta, että kuluttajilla on yhä paremmat mahdollisuudet kuluttaa sisältöä missä ja milloin he haluavat. Lue lisää

Turvallisuus

Kodin sähköturvallisuutta ei kannata vähätellä

Millaisessa kunnossa kodin sähköjohdot ja pistokkeet ovat? Onko kodin sähkötyöhistoria tiedossa? Toimisiko kodissa jokin uusi valaistusratkaisu? Esimerkiksi näitä kysymyksiä toivoisi sähköasentaja kodeissa pohdittavan. Lue lisää

Liikenne

EU:n liikennepaketti linjaa liikenteen tulevaisuudet päästöt: Sähköinen liikenne vahvistuu

Ajoneuvojen päästörajojen kiristäminen vauhdittaa sähköautojen, ladattavien hybridien ja perinteisten hybridiautojen yleistymistä. Lue lisää

Pääkirjoitus

Sähkön toimitusvarmuus ennätystasolla

Tämä vuosi on mennyt sähköverkon toimitusvarmuuden osalta erinomaisesti. Pahimmat myrskyt ovat menneet meidän verkkoalueemme ohi ja asiakkaiden kokemat katkot ovat olleet vähissä. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tyhjiöblenderi – ilman hapettumista ja hävikkiä

Tyhjiöblenderi ei hukkaa ravintoaineita tai hapeta raaka-aineita. Optimaalisessa 80 kPa:n alipaineessa väri ja ravintoaineet säilytetään estämällä ainesosien ja ilman välinen kosketus. Tämä parantaa tuoreiden raaka-aineiden luonnollista makua ja saat herkullisen ja tasaisen kermamaisen koostumuksen. Vähemmän hapettumista eikä hävikkiä! Lue lisää

Lämmitys

Liika lämpö ei ole terveellistä eikä taloudellista

Monessa suomalaisessa taloyhtiössä huoneilman lämpötila nousee talvisin liian korkeaksi. Sopiva lämpötila huoneilmalle on 21-22 °C. Lue lisää