Kokonaisvaltainen energiatehokkuus säästää kiinteistöissä

26.02.2014, klo 09:34Kommentteja 0

Asuintaloissa ja muissa rakennuksissa eletään nykyään niin huolettomasti, että energiaa menee vuosittain hukkaan merkittäviä määriä.


Ongelmaan on kuitenkin helppo ratkaisu, kokonaisvaltainen energiatehokkuus. Energiatehokkuus on noussut puheenaiheeksi ilmastonmuutoksen ja säästöpotentiaalin vuoksi. Ongelma on todellinen. Kiinteistöissä hukataan vuosittain hirvittävät määrät energiaa ja samalla rahaa.

– Teollisuuden puolella on toki paljon painoa, sillä siellä käytetään noin neljäsosa kokonaisenergiasta. Asuntorakentamisessa ja asumisessa kuluu kuitenkin jopa 40 prosenttia kaikesta energiasta, joten on selvää, missä energiansäästön painopisteen pitäisi olla, toteaa kiinteistötalouden professori Seppo Junnila Aalto-yliopistosta.

Säästöt asukkaiden hyväksi

Energiatehokkuudesta koituu kiinteistöille selvää säästöä, joidenkin arvioiden mukaan jopa satojatuhansia euroja vuodessa. Junnila muistuttaa, että esimerkiksi kerrostalossa säästöt koituvat suoraan asukkaiden hyväksi.

– Yhtiövastikkeesta noin puolet on energiakustannuksia. Kun käyttökustannukset alenevat, kiinteistön arvo nousee. Meillä on kiinteistöissä miljardin euron markkinat, joiden tuotto on yli 40 prosenttia.

Ilmanvaihto ja lämmitys ongelmina

Kiinteistöissä kuluu eniten energiaa epätasapainossa olevien järjestelmien vuoksi, suurimmat energiasyöpöt ovat yleensä ilmanvaihto ja lämmitys. Ongelmat ovat samankaltaisia niin asuinrakennuksissa kuin julkisissakin kiinteistöissä.

– Jos esimerkiksi lämmitysjärjestelmä on epätasapainossa, lämmitystä voidaan joutua pitämään täysillä, jotta saadaan asuinrakennuksen viimeinenkin huoneisto lämpiämään. Silloin toisissa asunnoissa kärsitään kuumuudesta, selvittää ekokoulutettu huoltomies Antti Janhunen Lassila & Tikanojalta.

Säästöjä asuinmukavuuden kärsimättä

Miten energiatehokkuutta sitten saadaan parannettua? Yksi takuuvarma keino on kiinteistönhoidon järkevöittäminen.

– Poistetaan päällekkäisyydet eli ei esimerkiksi lämmitetä ja jäähdytetä samaan aikaan. Karsitaan turha valaistus ja suljetaan turhat laitteet, ja tietysti seurataan koko ajan, ettei järjestelmiin tule virheitä, joiden vuoksi energiaa menisi hukkaan. Kaiken tämän pystyy tekemään niin, etteivät asuinmukavuus ja sisäolosuhteet kärsi, Janhunen sanoo.

Asukkailla tärkeä rooli

Kiinteistönhoidolla on iso rooli, mutta myöskään kiinteistön käyttäjien eli esimerkiksi asukkaiden merkitystä ei pidä unohtaa.

– Niin hassulta kuin se kuulostaakin, asukas voi olla yksi kiinteistön energiasyöpöistä. Omaa käyttäytymistä kannattaa seurata ja tarvittaessa muuttaa sitä järkevämpään suuntaan.

Pitkäjänteinen prosessi

Pienenevät kustannukset ovat yksi syy siihen, miksi kiinteistöissä suhtaudutaan energiatehokkuuden parantamiseen pääasiassa positiivisesti. Energiatehokkuuden parantamisessa ei kuitenkaan kannata ryhtyä huiskimaan ja räiskimään suin päin, vaan projekti on suunniteltava huolellisesti.

– Esimerkiksi kerrostalossa kannattaa lähteä liikkeelle siitä, että tilataan paikalle ammattilainen katsomaan kokonaisuutta: mihin energiaa kuluu ja mitä menee hukkaan. Ei kannata vain korjata virheitä jälkikäteen, vaan pyritään ennakoimaan riskitekijöitä, sanoo professori Seppo Junnila Aalto-yliopistosta.

Ekohuollolla tuloksiin?

Keskitetyllä energianhallinnalla ja ekohuollolla pystytään parantamaan olosuhteita kiinteistöissä: energianhallintakeskus tarkkailee laitteiden toimintaa ja ekokoulutettu huoltomies toimii paikan päällä silminä ja korvina.

– Lopputuloksena saadaan säästöä ja parhaat mahdolliset olosuhteet kiinteistön käyttäjille, lupaa huoltomies Antti Janhunen.

 

Energiatehokkuuden top 6:

1. Ilmanvaihto
– Onko ilmanvaihto päällä järkevän ajan?
– Onko ilmanvaihto käytössä vain tiloissa, joita käytetään?

2. Päällekkäisyys
- Käytetäänkö lämmitystä ja jäähdytystä järkevästi eikä samanaikaisesti?

3. Valaistus
- Onko valaistus säädetty järkeväksi esimerkiksi liiketunnistimien avulla?
– Ovatko valot päällä vain tiloissa, joissa ollaan?

4. Sähkölaitteiden käytön optimointi
– Ovatko laitteet mahdollisimman energiatehokkaita?
– Ovatko sähkölaitteet kunnossa?
– Ovatko laitteet päällä vain silloin, kun niitä tarvitaan?

5. Nopea reagointi mahdollisiin laitevikoihin
– Puututaanko laitevikoihin ajoissa tai jo ennakolta?

6. Kiinteistön käyttäjät
– Toimivatko kiinteistön käyttäjät, esimerkiksi asukkaat, järkevästi ja energiatehokkaasti?

Katso video

Teksti. Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Pienillä teoilla säästöä ja mukavuutta

Kesäkausi on kääntynyt reilusti loppupuolelle ja syksy kolkuttelee ovella. Tämä tarkoittaa usein lehtien, kuran, hiekan ja kivien tarttumista kengänpohjiin. Hyvä kynnysmatto vähentää imuroinnin ja siivouksen tarvetta ja säästää siis aikaa ja sähköä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville. Lue lisää

Turvallisuus

Kun aloitat rakentamissuunnittelun MUISTA SÄHKÖT

Rakentaminen on mittava projekti, johon kuuluu olennaisena osana rakennuksen sähköistäminen. Sähköä tarvitaan heti kun rakentaminen aloitetaan, jopa jo ennen rakennustöitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää