Pyykkivuori tehokkaasti matalaksi

25.11.2013, klo 15:10Kommentteja 0

Miten laitetaan pyykkivuori parhaiten matalaksi ja missä ovat pyykinpesijän sudenkuopat? Kotipyykkäri voi löytää arkipäivän oivalluksia, jotka ovat myös energiasäästön kannalta järkeviä ratkaisuja.


Monissa lapsiperheissä pestään rymyleikkien jäljiltä ulkovaatteita. Moni tekstiili vaatii erittäin tarkasti pesuohjeiden noudattamista, että vaatteen ominaisuudet pysyvät hyvinä. Lisäksi on vuodetekstiilejä, treenikamppeita ja ties mitä arkipyykin lisäksi.

Energiatehokas pyykinpesu

TTS-Työtehoseuran erikoisasiantuntija Anneli Reisbacka sanookin, että energiatehokas pyykinpesu on monesta osatekijästä koostuva toiminnallinen kokonaisuus.

– Pesukoneen käyttäjän kannattaa paneutua laitteiden veden- ja energiankulutukseen, linkouksen tehokkuuden merkitykseen sekä pesuohjelmiin; huuhteluihin ja lämpötiloihin. Merkitystä on myös silläkin, millaista pyykinpesuainetta käytetään. Kaikki siis vaikuttaa kaikkeen.

Anneli Reisbackan mukaan esimerkiksi matalien pesulämpötilojen suosiminen ja zeoliittipitoisten pesujauheiden käyttö aiheuttaa ongelmia tekstiilien puhdistamisessa ja pesukoneen kunnossa pitämisessä.

Pesuohjelma valittava pesujauheen mukaan

Reisbacka kertoo, että pyykinpesukoneen kunnossapitämisen kannalta on parasta käyttää täysin liukenevaa pesujauhetta ja säännöllisesti korkeita (60–90 ºC) pesulämpötiloja.

– Esimerkiksi fosfaattipitoiset pyykinpesujauheet liukenevat täysin pesuliuokseen ja poistuvat huuhteluissa. Pyykinpesujauheissa veden kovuuden sitojana on useimmiten fosfaatin sijasta zeoliitti, joka ei täysin liukene pesuveteen.

Yleensä pesukoneiden valko- ja kirjopesuohjelmissa kone tekee lyhyen linkouksen ennen huuhteluihin siirtymistä.

– Linkouksen seurauksena zeoliitti joutuu kuitujen sisään hankalasti huuhtoutuvaksi. Aikaa myöten tekstiili kyllästyy liitumaiseksi ja se näkyy tummien vaatteiden pinnalla harmaana pölynä.

Pesukoneissa kannattaa valita lisävesimahdollisuuksilla olevia ohjelmia, sillä niissä välilinkoukset ovat yleensä vasta huuhteluiden välissä. Ohjelmien välisiä eroja kannattaa selvittää pesukoneen käyttöohjeesta.

Liukenemattomia zeoliittihiukkasia jää pesukoneen rakenteisiin, jossa ne saattavat aiheuttaa ongelmia. Täyttöaukon tiivisteen pinnalla pesuaineen hiukkaset yhdessä lian kanssa kasvavat mustiksi homepisteiksi, ellei tiivisteen poimuja puhdisteta usein ja anneta koneen kuivua luukku auki.

Ja sillä sitruuna

Zeoliittisaostumia saattaa kerääntyä myös pesualtaan pohjalle, nukkasihtiin tai sen jäännösvesiletkuun, jopa vedensäätöjärjestelmiin. Saostumat saattavat haista lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa. Saostumilla on tapana myös kivettyä. Kivettymät saadaan liukenemaan sitruunahappopesulla.

Sitruunahappojauhetta voi ostaa apteekista. Jauhetta annostellaan pesuainekoteloon noin 100 grammaa. Koneeseen valitaan valkopesuohjelma ja se käynnistetään tyhjänä. Pesuohjelma toistetaan ja siihen annostellaan noin ruokalusikallinen fosfaattipitoista pesuainetta.

Nestemäiset pesuaineet liukenevat nopeasti

Nestemäinen pesuaine liukenee täydellisesti ja nopeasti pesuliuokseen eikä sisällä valkaisuainetta.

– Ne eivät ole yhtä tehokkaita poistamaan likaa kuin jauhemaiset pesuaineet. Nestemäisen pesuaineen annostelussa on syytä olla tarkka, sillä se vaahtoaa helposti liikaa, mikä vaikuttaa heikentävästi pesutulokseen. Sopivasti annosteltuna pesuaine huuhtoutuu helposti tekstiilistä, mikä on etu allergisen henkilön pyykinpesussa, Reisbacka muistuttaa.

Pesuaineissa on usein voimakkaita hajusteita. Hajusteettomat pesuaineet ovat myös mahdollisia. Tällöin pesuaineissa on kuitenkin raaka-aineen haju, joka taas saattaa ilmetä tympeänä tuoksuna.

Pesuohjelmien huuhtelutiedoista apua allergiselle

Anneli Reisbackan mukaan allergisen on syytä välttää zeoliittipitoisten pyykinpesujauheiden käyttöä. Liukenemattomat zeoliitti- eli savihiukkaset kerääntyvät aikaa myöten tekstiiliin ja aiheuttavat pölyä.

– Hajusteet ja kirkasteet ovat haitallisia. Huuhteluaineita on myös syytä välttää. Täysin liukenevat pesuaineet ovat suositeltavia. Pesukoneen ohjelmissa kannattaa käyttää lisähuuhtelumahdollisuuksia ja pesuaineesta riippuen myös hyödyntää välilinkousten poistomahdollisuutta.

Suoraan ihoa vasten tuleville tekstiileille, alus- ja liinavaatteille, on hyvä käyttää pesuohjelmissa vähintään lämpötilaa 60 ºC, jolloin myös rasvalika saadaan liukenemaan. Rumpukuivauksessa on mahdollista poistaa tekstiilin pintapöly.

Pika- ja erikoisohjelmien käyttö ei aina selvää

Pikaohjelmissa on usein pesulämpötilat rajattu mataliin lämpötiloihin 30–40 ºC. Niissä on myös pienemmät täyttömäärät ja linkouskierrokset sekä vähemmän huuhteluja kuin perusohjelmassa. Tällöin ne eivät ole parhaita ohjelmia puhdistamaan yleispätevästi kaikenlaista likaa.

Korkeampien 60–90 asteen pesulämpötilojen käyttö on yksi mahdollisuus parantaa matalassa lämpötilassa saatua puutteellista pesutulosta. Pienempien linkouskierrosten jäljeltä pyykkiin jää enemmän kosteutta, mikä taas nostaa energiankulutusta koneellisessa kuivauksessa.

Koneellisen pesun kestävälle villavaatteelle on villapesuohjelma. Käsinpestävälle villavaateelle käy huonosti konepesussa, sillä tällainen vaate vaatii tasaisen pesulämpötilan. Pesukone ottaa aina kylmää vettä, jonka se lämmittää käyttäjän säätämään pesulämpötilaan.

Turvallisesti ja hellävarovaisesti

Pesukoneen käsinpesuohjelma on hellävarainen hienopesuohjelma eli siinä on erittäin vähän mekaanista käsittelyä. Linkous on lyhyt ja pienillä kierroksilla tai se on kokonaan poistettavissa. Pesuohjelmassa mekaaninen käsittely on ”standardoitu” eikä riipu pyykkärin taidoista ja mekaanisen otteen kovuudesta.

MUISTA

- Liian suuri täyttömäärä: pesurumpuun täytyy jäädä vapaata tilaa pyykin liikkumiselle.

- Liian paljon pesuainetta, vaahtoaa runsaasti – ehkä myös väärä pesuaine: tarkista pesuainepakkauksesta annostus ja erityisesti pehmeän veden kohdalta. Suomessa veden kovuus on alhainen.

- Pesuohjelman mekaaninen käsittely liian vähäistä: hienopesu- ja käsinpesuohjelmissa mekaaninen käsittely on vähäistä.

(Lähde: www.työtehoseura.fi )

Teksti: Mirkka Kortelainen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Pienillä teoilla säästöä ja mukavuutta

Kesäkausi on kääntynyt reilusti loppupuolelle ja syksy kolkuttelee ovella. Tämä tarkoittaa usein lehtien, kuran, hiekan ja kivien tarttumista kengänpohjiin. Hyvä kynnysmatto vähentää imuroinnin ja siivouksen tarvetta ja säästää siis aikaa ja sähköä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville. Lue lisää

Turvallisuus

Kun aloitat rakentamissuunnittelun MUISTA SÄHKÖT

Rakentaminen on mittava projekti, johon kuuluu olennaisena osana rakennuksen sähköistäminen. Sähköä tarvitaan heti kun rakentaminen aloitetaan, jopa jo ennen rakennustöitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää