Elämä kuljetti Imatralle: Energiapalveluihin uusi liiketoimintajohtaja

14.05.2019, klo 13:04Kommentteja 0

Juhani Ikonen aloitti työskentelyn 1.4.2019 Imatran Seudun Sähkön energiapalveluiden liiketoimintajohtajana. Hän on kulkenut pitkän matkan energia-alalla nähden kansainvälistymisen buumin jälkeen toimialan palautuvan takaisin paikallisuuden arvostukseen.

Perinteinen sähkölaitosura vei miehen jopa Leningradiin saakka, mutta suurimman osan ajasta Ikonen on työskennellyt pääkaupunkiseudulla mm. mm. Espoon Sähkössä, E.ONilla ja viimeisimpinänä Loisteessa.  Nyt elämä johdatti Imatralle, kotimaisen energian alkulähteille. Oliko muutto itään kulttuurishokki?

– Olen huomannut, että imatralainen ja eteläkarjalainen luonteenlaatu on iloinen, täällä on rennompi meininki, Ikonen kertoo hymyillen.

– Ja onhan tämä henkilökohtaisesti iso muutos, sillä olen oikeastaan koko ikäni asunut kehä kolmosen sisäpuolella.

Tuore liiketoimintajohtaja sukkuloi Imatran ja Espoon väliä viikoittain.  Arki on lähtenyt rullaamaan ja paikalliset harrastusmahdollisuudet kiinnostavat myös.

– Täällä on kuulemma hyvät hiihtoladut ja pari golf-kenttää, joita voisi mahdollisesti kokeilla, Ikonen pohtii.

Värikäs työhistoria takaa sen, että näkemystä alkaneeseen pestiin riittää. Alun perin Ikonen päätyi opiskelemaan sähkötekniikkaa, koska luonteenlaatu arvosti perinteistä ja pitkäjänteistä toimialaa.

– Opiskeluaikoihin toimialalla oli käytännössä kaksi työpaikkaa: Imatran Voima ja Strömberg. Tein diplomityöni Imatran Voimalle ja seurailin aikani ison valtionyhtiön toimintaa, jonka jälkeen lähdin mukaan projektiin, jossa tehtiin rajan toiselle puolelle Neuvostoliittoon koulutussimulaattoreita  ydinvoimaloihin. Neuvostoliiton romahdettua palasin pääkaupunkiseudulle suuren energiayhtiön palvelukseen.

Sittemmin hän on ollut muun muassa mukana rakentamassa sähkönmyyntiyhtiötä nollasta, joten selvää on mikä alalla loppujen lopuksi on tärkein tekijä.

– Sen olen oppinut työurani aikana isojen firmojen puserruksessa, että viime kädessä asiakkaat ovat ne, jotka ratkaisevat kaiken. Jos et ole rehti ja avoin, asiakkaat äänestävät jaloillaan.

Nykyinen työnantaja on aidosti paikallinen yhtiö, mikä tänä päivänä käy hiljalleen harvinaisemmaksi.

– Energia-ala kävi läpi suuren muutoksen 2000-luvun alussa, alkoi hurja kansainvälistymisen buumi. Nyt se huuma on täysin lopahtanut, eikä ulkomaisilla omistajilla hirveästi kehuskella.

Toimialalla tapahtuu muutoksia edelleen jatkuvasti ja fuusioita tapahtuu. Ikosella on mielikuva siitä, mikä on Imatran Seudun Sähkön kaltaisen sähköyhtiön rooli vuonna 2019.

– Tänä päivänä on pystyttävä olemaan ketterä ja nopealiikkeinen, elää mukana muutoksissa.

Silti hän painottaa, että pysyvyys ja luotettavuus ovat avainasemassa. Sähkönmyyntiä voitaisiin verrata esimerkiksi vakuutustoimintaan.
– Sähkötuote itsessään on aineeton ja sähkönmyyjän tehtävä on taata hinnan vakaus. Muuttuvassa maailmassa perinteinen ja vakaa yhtiö pystyy tuottamaan asiakkaille mielenrauhaa, Ikonen muotoilee.

– Ihmisillä on tänä päivänä niin paljon murheita muutenkin, meidän tehtävämme on varmistaa, että sähköstä ei ainakaan tarvitsisi murehtia.

Kokemus puhuu, kun liiketoimintajohtaja korostaa sitä, miten yhtiön paikallisuus on asiakkaiden etu ja kuinka se ei aina ole itsestäänselvyys. Imatralla asiakkailla on edelleen mahdollisuus hyödyntää energiapalveluita myös paikan päällä asioimalla, joten palvelutason on oltava kohdallaan.

– Meidän tehtävämme on markkinoiden myrskytessä ottaa iskut vastaan ja olla asiakkaan ja markkinan välissä, Ikonen tiivistää.

Kuulostaa siltä, että tekemistä riittää ja työn makuun hän onkin jo päässyt ensimmäisen kuukauden aikana kiinni. Millaisen johtajan Ikonen näkee kurkistaessaan peiliin?

– Jämäkäksi minua on aina sanottu, ja kuulemma olemukseni herättää turvallisuuden tunnetta. Tietyllä tavalla myös tarkka, teen asiat tietyssä järjestyksessä. Elämä kuitenkin on opettanut, että paljon on kiinni sattumasta – mistä milloinkin itsesi löydät.

Teksti: Laura Kotisalo
Kuva: Nestori Löngrènn

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Puheenaiheena energiankäyttö

Lokakuussa energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja keinot tehostaa energiankäyttöä. Kerää joukkue työpaikallasi ja ilmoita organisaatiosi mukaan pelilliseen energiavarttiin tiistaina 8. lokakuuta. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Turvallisuus

Sähköasennuksia myydään epäasiallisilla perusteilla

Sähköremontteja on myyty kysenalaisin menetelmin ovelta ovelle vanhoissa omakotitaloissa. Ole varovainen, varmista korjaustarve soittamalla paikalliselle sähköurakoitsijalle ennen kuin tilaat mitään. Suhtaudu tuputtavaan ovelta ovelle -myyntiin aina terveellä epäluulolla. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää