Elämä kuljetti Imatralle: Energiapalveluihin uusi liiketoimintajohtaja

14.05.2019, klo 13:04Kommentteja 0

Juhani Ikonen aloitti työskentelyn 1.4.2019 Imatran Seudun Sähkön energiapalveluiden liiketoimintajohtajana. Hän on kulkenut pitkän matkan energia-alalla nähden kansainvälistymisen buumin jälkeen toimialan palautuvan takaisin paikallisuuden arvostukseen.

Perinteinen sähkölaitosura vei miehen jopa Leningradiin saakka, mutta suurimman osan ajasta Ikonen on työskennellyt pääkaupunkiseudulla mm. mm. Espoon Sähkössä, E.ONilla ja viimeisimpinänä Loisteessa.  Nyt elämä johdatti Imatralle, kotimaisen energian alkulähteille. Oliko muutto itään kulttuurishokki?

– Olen huomannut, että imatralainen ja eteläkarjalainen luonteenlaatu on iloinen, täällä on rennompi meininki, Ikonen kertoo hymyillen.

– Ja onhan tämä henkilökohtaisesti iso muutos, sillä olen oikeastaan koko ikäni asunut kehä kolmosen sisäpuolella.

Tuore liiketoimintajohtaja sukkuloi Imatran ja Espoon väliä viikoittain.  Arki on lähtenyt rullaamaan ja paikalliset harrastusmahdollisuudet kiinnostavat myös.

– Täällä on kuulemma hyvät hiihtoladut ja pari golf-kenttää, joita voisi mahdollisesti kokeilla, Ikonen pohtii.

Värikäs työhistoria takaa sen, että näkemystä alkaneeseen pestiin riittää. Alun perin Ikonen päätyi opiskelemaan sähkötekniikkaa, koska luonteenlaatu arvosti perinteistä ja pitkäjänteistä toimialaa.

– Opiskeluaikoihin toimialalla oli käytännössä kaksi työpaikkaa: Imatran Voima ja Strömberg. Tein diplomityöni Imatran Voimalle ja seurailin aikani ison valtionyhtiön toimintaa, jonka jälkeen lähdin mukaan projektiin, jossa tehtiin rajan toiselle puolelle Neuvostoliittoon koulutussimulaattoreita  ydinvoimaloihin. Neuvostoliiton romahdettua palasin pääkaupunkiseudulle suuren energiayhtiön palvelukseen.

Sittemmin hän on ollut muun muassa mukana rakentamassa sähkönmyyntiyhtiötä nollasta, joten selvää on mikä alalla loppujen lopuksi on tärkein tekijä.

– Sen olen oppinut työurani aikana isojen firmojen puserruksessa, että viime kädessä asiakkaat ovat ne, jotka ratkaisevat kaiken. Jos et ole rehti ja avoin, asiakkaat äänestävät jaloillaan.

Nykyinen työnantaja on aidosti paikallinen yhtiö, mikä tänä päivänä käy hiljalleen harvinaisemmaksi.

– Energia-ala kävi läpi suuren muutoksen 2000-luvun alussa, alkoi hurja kansainvälistymisen buumi. Nyt se huuma on täysin lopahtanut, eikä ulkomaisilla omistajilla hirveästi kehuskella.

Toimialalla tapahtuu muutoksia edelleen jatkuvasti ja fuusioita tapahtuu. Ikosella on mielikuva siitä, mikä on Imatran Seudun Sähkön kaltaisen sähköyhtiön rooli vuonna 2019.

– Tänä päivänä on pystyttävä olemaan ketterä ja nopealiikkeinen, elää mukana muutoksissa.

Silti hän painottaa, että pysyvyys ja luotettavuus ovat avainasemassa. Sähkönmyyntiä voitaisiin verrata esimerkiksi vakuutustoimintaan.
– Sähkötuote itsessään on aineeton ja sähkönmyyjän tehtävä on taata hinnan vakaus. Muuttuvassa maailmassa perinteinen ja vakaa yhtiö pystyy tuottamaan asiakkaille mielenrauhaa, Ikonen muotoilee.

– Ihmisillä on tänä päivänä niin paljon murheita muutenkin, meidän tehtävämme on varmistaa, että sähköstä ei ainakaan tarvitsisi murehtia.

Kokemus puhuu, kun liiketoimintajohtaja korostaa sitä, miten yhtiön paikallisuus on asiakkaiden etu ja kuinka se ei aina ole itsestäänselvyys. Imatralla asiakkailla on edelleen mahdollisuus hyödyntää energiapalveluita myös paikan päällä asioimalla, joten palvelutason on oltava kohdallaan.

– Meidän tehtävämme on markkinoiden myrskytessä ottaa iskut vastaan ja olla asiakkaan ja markkinan välissä, Ikonen tiivistää.

Kuulostaa siltä, että tekemistä riittää ja työn makuun hän onkin jo päässyt ensimmäisen kuukauden aikana kiinni. Millaisen johtajan Ikonen näkee kurkistaessaan peiliin?

– Jämäkäksi minua on aina sanottu, ja kuulemma olemukseni herättää turvallisuuden tunnetta. Tietyllä tavalla myös tarkka, teen asiat tietyssä järjestyksessä. Elämä kuitenkin on opettanut, että paljon on kiinni sattumasta – mistä milloinkin itsesi löydät.

Teksti: Laura Kotisalo
Kuva: Nestori Löngrènn

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää