Ikävalkojen sähkö on aina tullut Imatralta

14.05.2018, klo 12:16Kommentteja 0

Imatran Seudun Sähkö Oy täyttää tänä vuonna 90 vuotta. Imatralaisille Ikävalkoille on aina ollut tärkeää olla paikallisen sähköyhtiön omistaja ja asiakas.


Jarno Ikävalko
vääntää kampea, ja grammarista alkaa soida Elämää juoksuhaudoissa. Äänimaisema sopii täydellisesti imatralaisten hyvin tuntemaan Piponiuksen taloon, joka on ollut Veteraanimuseona 1990-luvulta, mutta myös Ikävalkojen kotina 1970-luvulta lähtien.

1950-luvun alkupuolella samainen grammari kaikui kesäiltaisin Ruokolahdella Laamalan kylässä Ikävalkojen kesämökillä, kun sinne ei ollut vielä vedetty sähköjä.

Jarno Ikävalkon isä, kuuluisa imatralainen asianajaja ja urheilumies Reino Ikävalko halusi sähköt mökille heti, kun se oli mahdollista. Perheen äiti, Imatran lyseon kieltenopettaja Eila Ikävalko ei mökin sähköistämissuunnitelmille juuri lämmennyt

– Vastustin kesämökin sähköjä aivan viimeiseen asti. Minusta mökillä oli ihana tunnelma, kun valoina olivat vain kynttilät ja öljylamput, Eila Ikävalko muistelee.

Monessa suomalaisessa kesämökissä ei vielä 1950-luvun lopulla sähköjä ollut, mutta Ikävalkojen hirsimökkiin sellaiset tulivat.

–  Äidin oli luovuttava mökissä öljylampuista, mutta hän teki kaikkiin lamppuihin öljylampun näköiset varjostimet. Ja olihan sähköjen kanssa musiikin kuunteleminenkin paljon helpompaa, Jarno Ikävalko muistelee.

Sähkövalo häikäisi

Eila Ikävalko on syntynyt vuonna 1924 Käkisalmella. Imatralle hän muutti kouluikäisenä ja on täällä siitä asti asunut lukuun ottamatta Helsingin opiskeluvuosia.

Hän muistaa, miten arki helpottui, kun kotiin saatiin sähköt.

– Nykyisin sähkö on kaikille niin itsestään selvä, etteivät ihmiset varmastikaan käsitä, minkälainen muutos se oli. Kun valot pantiin päälle, tuli niin kirkasta, että silmiä aivan häikäisi, Eila Ikävalko kertoo.

Sähkövaloissa oli nuorelle, paljon lukevalla tytölle yksi ehdoton etu.

– Sai valvoa pidempään, ja näki hyvin lukea kirjoja.

Kaikki vempaimet

Urheiluvaikuttaja Reino Ikävalko matkusteli paljon maailmalla. Hän oli muun muassa Meksikon olympialaisissa vuonna 1968 painijoukkueen joukkueenjohtajana.

–  Isä näki ulkomaanmatkoillaan erilaisia sähköllä käyviä vempaimpia, ja hän halusi heti samanlaiset myös kotiin. Meille tilattiin 60-luvulla yleiskone Englannista, ja hieno jenkkijääkaappi Miikin talossa asuessamme ja televisio meille hankittiin aivan varmasti yhtenä ensimmäisistä imatralaisista kodeista, Jarno Ikävalko kertoo.

Tuliaisista Ikävalko muistaa erityisesti ulkomaisten artistien LP-levyt, joita isä toi Imatralle aivan tuoreeltaan. Niitä soitettiin tietenkin viimeistä huutoa olevalla levysoittimella.

–  Me olimme ehtineet pikkuveljen kanssa jo kyllästyä Janis Jopliniin ja Jimi Hendrixiin siinä vaiheessa, kun muut vasta saivat levyt käsiinsä ja alkoivat niitä kuunnella.


Imatran Veteraanimuseo on kotimuseo, jossa Jarmo Ikävalko järjestää säännöllisesti esimerkiksi konsertteja.


Aina paikallista

Imatran Valtionhotellia vastapäätä sijaitseva Piponiuksen talo on valmistunut vuonna 1925, ja talossa on ollut sähköt aivan alusta alkaen.

Lääkäri Piponiuksella oli siis vastaanotollaan ja kodissaan sähköt jo, ennen kuin kahdeksan pientä yhtymää päätti perustaa Imatran Seudun Sähkö Oy:n lokakuussa vuonna 1928.

Sähkön ostaminen omasta, paikallisesta sähköyhtiöstä on Ikävalkojen perheessä ollut aina itsestään selvää. Yhtiön vaihtamista ei ole edes harkittu, sillä töpseleistä halutaan tulevan Imatraa.

– Meillä on täällä hyvä yhtiö, ja olen aivan varma, että sen ansiosta meillä on tällä seudulla niin vähän sähkökatkoja, Jarno Ikävalko iloitsee.

Imatran Seudun Sähkö Oy on siitä poikkeuksellinen sähköyhtiö, että sen omistajina ovat yksityiset yritykset ja henkilöt. Osakkeenomistajia on noin 2 000, ja yksi heistä on Ikävalkon perhe.

– Äitini hankki jo varhaisessa vaiheessa seudun oman sähköyhtiön osakkeita, eikä niiden myymistä ole edes mietitty missään vaiheessa. Meille on periaatekysymys omistaa paikallista sähköyhtiötä, Eila Ikävalko kertoo.

Jarno Ikävalko kaataa äidilleen kahvia. Koko kahviserviisi on kuin kuninkaallisesta hovista. He miettivät, miten helppoa kahvin keittäminen nykyisin on. Ennen vanhaan se piti aloittaa liiteristä puita hakemalla.

–  Entisaikain olojen vaatimattomuus ja hankaluus avautuvat nykyajan ihmisille kenties vertaamalle niitä sähkökatkoihin. Kaikki tekeminen muuttuu hyvin hankalaksi ja monasti suorastaan mahdottomaksi, jos ei ole sähköä, Eila ja Jarno Ikävalko toteavat.

Teksti: Liisa Kukkola
Kuvat: Lukas Pearsall

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Kynnysmatto vähentää siivoustarvetta

Pöly ja kenkien mukana sisään kulkeva märkä hiekka ja multa ovat kevään merkkejä, jotka lisäävät usein siivoustarvetta, varsinkin kun ikkunoista sisään tuleva auringonvalo tuo pölyt ja muun lian paremmin esille. Siivoaminen ei ole suuri energiankuluttaja, mutta esimerkiksi imurointiin ja lämpimällä vedellä tehtyyn lattianpesuun kuluu myös energiaa. Lue lisää

ISS omat uutiset

Asiakkaidemme tyytyväisyys on ennätysluokkaa

Syksy on mielenkiintoista aikaa Imatran Seudun Sähkön asiakaspalvelussa, sillä loppuvuodesta valmistuvat Energiateollisuuden vuosittain teettämän asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa saamme arvokasta palautetta asiakkailtamme joka päiväisestä työskentelystämme ja yhtiöstämme. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Älykäs kodintekniikka avuksesi: esineiden internet hakkerin silmin

Internettiin liitettävän kodintekniikan määrä lisääntyy. Aivan riskitöntä IoT-laitteiden kytkeminen verkkoon ei ole. Kannattaa lukea aina huolellisesti turvaohjeet ja nyt viimeistään kehittää itselle järjestelmä erilaisten salasanojen muistamiseen. Lue lisää

Liikenne

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Puista vapaat sähkölinjat turvaavat yhteiskunnan toimintaa

Ilman sähköä on vaikea elää. Sähkökatkot sammuttavat valot ja pimentävät telkkarin, eikä kahvia saa keitettyä. Talvella talot jäähtyvät. Pitkittyessään sähkökatkot mykistävät kännykän, pysäyttävät veden tulon ja sulkevat kaupat ja huoltoasemat. Vähitellen ruoka loppuu, liikenne pysähtyy ja tiedon välittämisessä otetaan tienvarsien ilmoitustaulut ja kuriirit käyttöön. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää