Jouni Kontiaisenkin mailla johtokatu leveni 40 metriin

14.05.2019, klo 13:36Kommentteja 0

Yli 90 prosenttia maanomistajista on lähtenyt mukaan Imatran Seudun Sähkönsiirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan projektiin puista vapaan sähkölinjan rakentamiseksi.


Jouni Kontiaisen metsäpalsta oli harvennettu viime kesänä, eikä motolla kestänyt kauaakaan leventää sähkölinjan johtokatua 10 metistä 40 metriin. Imatran Seudun Sähkönsiirron liiketoimintajohtajaTero Karjola on tyytyväinen siihen, kuinka moni metsänomistaja on lähtenyt mukaan projektiin.

Jouni Kontiainen omistaa metsää lähellä kotitaloaan Rautjärven Pajarinkylässä. Hänen maittensa läpi kulkee Imatran Seudun Sähkönsiirron keskijännitejohto.

Vielä tämän vuoden alussa tuon sähkölinjan johtokatu oli 10 metriä leveä. Lumisina talvina, kuten viime talvena, puut uhkaavat taipua ja kaatua sähkölinjojen päälle, mikä pahimmillaan tarkoittaa sähkökatkoja.

Mutta nyt Kontiaisen mailla kulkeva johtokatu on 40 metriä leveä, eivätkä ympäröivät puut ole enää uhka Kontiaisenkaan talon sähkönsaannille.

– Postissa tuli alkuvuodesta Imatran Seudun Sähkönsiirrolta ja Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistykseltä kirje, jossa tiedusteltiin, saisiko Metsänhoitoyhdistys raivata maillani johtokatua leveämmäksi, Kontiainen kertoo.

Maanomistajien suostuminen johtokadun leventämiseen on täysin vapaaehtoista ja kaadetusta puutavarasta maksetaan korvaus.

– Ei sitä kauan tarvinnut miettiä. Allekirjoitin sopimukset, ja laitoin ne mukana tulleessa kirjekuoressa postiin. Ajattelin, että jos tällä raivauksella on mahdollista vähentää sähkökatkoja ja varmistaa siten omaakin sähköntoimitusta, niin ilman muuta suostun.

Kohtuullinen korvaus

Kontiaisen ei tarvinnut allekirjoituksen ja postituksen lisäksi tehdä itse mitään muuta. Metsänhoitoyhdistyksestä otetaan yhteyttä maanomistajiin ja varsinaisen raivauksen tekijä ilmoittaa tulostaan.

Alkukeväästä motokuljettaja soitti Kontiaiselle ja kertoi tulevansa leventämään johtokatua tämän metsäpalstalle, joka on noin kolmensadan metrin päässä kotipihalta.

– Metsäpalsta oli edellisenä kesänä harvennettu, eikä siinä todellakaan kauan mennyt, kun moto oli jo hommansa hoitanut.

Vaivattomuuden lisäksi Kontiainen on tyytyväinen kaadetuista puista saamaansa hintaan. Kontiaisen mailta kaadetut puut odottavat vielä kelirikon takia kuljetusta pois, ja rahat ehtivät Kontiaisen tilille tämän jutun ilmestymisen aikoihin.

– Korvaus on ihan kohtuullinen, eli hieman keskihintaa suurempi. Ja maanomistaja saa myös odotusarvokorvauksia sekä uudistuskuluja, Kontiainen sanoo.

Kirjeessä kerrottiin myös seikkaperäisesti, miksi Imatran Seudun Sähkönsiirto on aloittanut puista vapaan sähkölinjan rakentamisen.  Vaikka Kontiaisen talossa ei Asta- ja Eino-myrskyjen jälkeen olekaan ollut pitkiä sähkökatkoja, on toki hyvä varmistaa, ettei niitä tule tulevaisuudessakaan.

– Ketterän pelissä juttelin toisen kirjeen saaneen metsänomistajan kanssa, ja siihen käsitykseen keskusteluissamme pääsin, että suurin osa kirjeen saaneista oli minun laillani suostunut johtolinjan leventämiseen maillaan. Kaikkien etuhan se on, mitä varmempaa sähköntoimitus on.

FAKTAT


Motossa on mittalaite, jolla saadaan mitattua suhteellisen reaaliaikaisesti hakattu puumäärä puutavaralajikohtaisesti (mäntytukki, kuusitukki, koivukuitu, mäntykuitu yms.)

Motomitalla saadaan selville maanomistajakohtaisesti hakattu puumäärä, ja maanomistajille maksetaan mitan mukaan sopimuksen puunhinnat.

Eli maanomistajan ei tarvitse odottaa maksua puista siihen asti, kun puutavara on saatu korjattua pois tienlaidasta.

Teksti: Liisa Kukkola
Kuvat: Lukas Pearsall

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää