Jouni Kontiaisenkin mailla johtokatu leveni 40 metriin

14.05.2019, klo 13:36Kommentteja 0

Yli 90 prosenttia maanomistajista on lähtenyt mukaan Imatran Seudun Sähkönsiirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan projektiin puista vapaan sähkölinjan rakentamiseksi.


Jouni Kontiaisen metsäpalsta oli harvennettu viime kesänä, eikä motolla kestänyt kauaakaan leventää sähkölinjan johtokatua 10 metistä 40 metriin. Imatran Seudun Sähkönsiirron liiketoimintajohtajaTero Karjola on tyytyväinen siihen, kuinka moni metsänomistaja on lähtenyt mukaan projektiin.

Jouni Kontiainen omistaa metsää lähellä kotitaloaan Rautjärven Pajarinkylässä. Hänen maittensa läpi kulkee Imatran Seudun Sähkönsiirron keskijännitejohto.

Vielä tämän vuoden alussa tuon sähkölinjan johtokatu oli 10 metriä leveä. Lumisina talvina, kuten viime talvena, puut uhkaavat taipua ja kaatua sähkölinjojen päälle, mikä pahimmillaan tarkoittaa sähkökatkoja.

Mutta nyt Kontiaisen mailla kulkeva johtokatu on 40 metriä leveä, eivätkä ympäröivät puut ole enää uhka Kontiaisenkaan talon sähkönsaannille.

– Postissa tuli alkuvuodesta Imatran Seudun Sähkönsiirrolta ja Etelä-Karjalan Metsänhoitoyhdistykseltä kirje, jossa tiedusteltiin, saisiko Metsänhoitoyhdistys raivata maillani johtokatua leveämmäksi, Kontiainen kertoo.

Maanomistajien suostuminen johtokadun leventämiseen on täysin vapaaehtoista ja kaadetusta puutavarasta maksetaan korvaus.

– Ei sitä kauan tarvinnut miettiä. Allekirjoitin sopimukset, ja laitoin ne mukana tulleessa kirjekuoressa postiin. Ajattelin, että jos tällä raivauksella on mahdollista vähentää sähkökatkoja ja varmistaa siten omaakin sähköntoimitusta, niin ilman muuta suostun.

Kohtuullinen korvaus

Kontiaisen ei tarvinnut allekirjoituksen ja postituksen lisäksi tehdä itse mitään muuta. Metsänhoitoyhdistyksestä otetaan yhteyttä maanomistajiin ja varsinaisen raivauksen tekijä ilmoittaa tulostaan.

Alkukeväästä motokuljettaja soitti Kontiaiselle ja kertoi tulevansa leventämään johtokatua tämän metsäpalstalle, joka on noin kolmensadan metrin päässä kotipihalta.

– Metsäpalsta oli edellisenä kesänä harvennettu, eikä siinä todellakaan kauan mennyt, kun moto oli jo hommansa hoitanut.

Vaivattomuuden lisäksi Kontiainen on tyytyväinen kaadetuista puista saamaansa hintaan. Kontiaisen mailta kaadetut puut odottavat vielä kelirikon takia kuljetusta pois, ja rahat ehtivät Kontiaisen tilille tämän jutun ilmestymisen aikoihin.

– Korvaus on ihan kohtuullinen, eli hieman keskihintaa suurempi. Ja maanomistaja saa myös odotusarvokorvauksia sekä uudistuskuluja, Kontiainen sanoo.

Kirjeessä kerrottiin myös seikkaperäisesti, miksi Imatran Seudun Sähkönsiirto on aloittanut puista vapaan sähkölinjan rakentamisen.  Vaikka Kontiaisen talossa ei Asta- ja Eino-myrskyjen jälkeen olekaan ollut pitkiä sähkökatkoja, on toki hyvä varmistaa, ettei niitä tule tulevaisuudessakaan.

– Ketterän pelissä juttelin toisen kirjeen saaneen metsänomistajan kanssa, ja siihen käsitykseen keskusteluissamme pääsin, että suurin osa kirjeen saaneista oli minun laillani suostunut johtolinjan leventämiseen maillaan. Kaikkien etuhan se on, mitä varmempaa sähköntoimitus on.

FAKTAT


Motossa on mittalaite, jolla saadaan mitattua suhteellisen reaaliaikaisesti hakattu puumäärä puutavaralajikohtaisesti (mäntytukki, kuusitukki, koivukuitu, mäntykuitu yms.)

Motomitalla saadaan selville maanomistajakohtaisesti hakattu puumäärä, ja maanomistajille maksetaan mitan mukaan sopimuksen puunhinnat.

Eli maanomistajan ei tarvitse odottaa maksua puista siihen asti, kun puutavara on saatu korjattua pois tienlaidasta.

Teksti: Liisa Kukkola
Kuvat: Lukas Pearsall

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Puheenaiheena energiankäyttö

Lokakuussa energiansäästöviikko nostaa puheenaiheeksi suomalaisten energiankäytön ja keinot tehostaa energiankäyttöä. Kerää joukkue työpaikallasi ja ilmoita organisaatiosi mukaan pelilliseen energiavarttiin tiistaina 8. lokakuuta. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn. Lue lisää

Turvallisuus

Sähköasennuksia myydään epäasiallisilla perusteilla

Sähköremontteja on myyty kysenalaisin menetelmin ovelta ovelle vanhoissa omakotitaloissa. Ole varovainen, varmista korjaustarve soittamalla paikalliselle sähköurakoitsijalle ennen kuin tilaat mitään. Suhtaudu tuputtavaan ovelta ovelle -myyntiin aina terveellä epäluulolla. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää