Sähköt poikki kaksi viikkoa keskellä talvea: Alueellinen yhteistoimintaharjoitus -Jäätyvä 2018 testaa valmiuksia

08.10.2018, klo 08:52Kommentteja 5

Etelä-Karjalassa järjestetään marraskuussa 2018 Jäätyvä-harjoitus, jolla kehitetään alueen varautumista vakaviin häiriötilanteisiin, ja jopa poikkeusoloihin. Harjoitustilanteena on vakavan sääilmiön aiheuttama kaksi viikkoa kestävä, laaja-alainen sähkönjakelun häiriö. Häiriö johtaa lopulta täydelliseen black out –tilanteeseen, jossa alueen yksityishenkilöt, yritykset ja viranomaiset joutuvat selviytymään ilman sähköä. Lisäväriä harjoitukseen tuo se, että häiriön ajatellaan tapahtuvan vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan.


Kuvituskuva, Slovenia helmikuu -14.

Harjoitukseen osallistuvat alueella toimivat energia-, vesi ja teleyhtiöt, kunnat ja pelastus-, rajavalvonta- ja puolustusviranomaiset sekä tiedotusvälineet. Lisäksi harjoituksessa on mukana muita yrityksiä ja harjoituksia koordinoiva Huoltovarmuuskeskus. Vastaavia harjoituksia järjestetään eri puolilla Suomea. Etelä-Karjalan harjoitus on järjestyksessään toinen. Ensimmäiseen harjoitukseen Pohjois-Savossa vuonna 2017 osallistui yli 400 henkilöä.

Harjoitus toteutetaan siten, että ns. pelikeskuksesta lähetetään kahden päivän aikana satoja pelitilanteita eli syötteitä, jotka kuvaavat sää- ja sähkönjakelutilanteen muutoksia. Kukin harjoitukseen osallistuva toimija reagoi syötteisiin ja tekee niiden pohjalta tarvittavia päätöksiä. Tärkeässä roolissa harjoituksessa on toimijoiden välinen yhteistyö ja viestintä. Harjoitus on suunniteltu siten, etteivät harjoitukseen osallistuvat tiedä ennakolta pelin aikana tulevia syötteitä.

Harjoituksissa luodaan toimintaympäristö, jossa normaalit puhelin- ja tietoliikenneyhteydet eivät toimi, polttoaineen jakelu pysähtyy, elintarvikkeiden kylmäketjut katkeavat, vedentulo pysähtyy, kiinteistöt kylmenevät ja tie- ja rautatieliikenteelle tulee suuria ongelmia. Harjoitustilanteessa ongelmat koskevat maakunnan lisäksi koko valtakuntaa. Harjoituksessa on myös tarkoitus tuoda esiin ne erityispiirteet, joihin varautumisessa Etelä-Karjalassa on erityisesti syytä kiinnittää huomiota.

Harjoitustilanne johtaa vaikeisiin päätöksiin: kenelle sähköt pyritään ensisijaisesti palauttamaan, kenellä on suurin tarve polttoaineisiin, miten turvataan elintärkeiden tuotteiden jakelu ja miten ihmiset saadaan lämpimiin tiloihin.


JÄÄTYVÄ 2017 –harjoitus, kuva Petri Nieminen.

Tärkeä osa harjoitusta on ennakolta tehty varautumissuunnitelmien tarkastelu ja poikkeusoloissa käytettävien viestintävälineiden toiminnan tarkistaminen. Suunnitteluvaiheen aikana osallistujilla on mahdollisuus tutustua toistensa toimintaan ja verkostoitua toisten toimijoiden vastuuhenkilöiden kanssa.

Energiayhtiön näkökulmasta harjoituksessa korostuu poikkeuksellisen sähkönjakelutilanteen hallinta, kyky saada sähköt palautettua asiakkaille mahdollisimman nopeasti sekä viestintä sähkökatkon pituudesta eri osapuolille. Tilanteessa on lisäksi haasteita oman toimintakyvyn ylläpitämisessä, työturvallisuuden varmistamisessa ja yhteistyössä eri toimijoiden kanssa. Myös ns. saarekekäytön mahdollisuus omalla alueella ja varavoiman käyttömahdollisuus tulee esille valtakunnan kantaverkon pimennyttyä.

Harjoituksen toivotaan kiinnostavan myös alueen asukkaita ja herättävän keskustelua oman varautumisen tärkeydestä. Talven tullen onkin hyvä aika tarkistaa sekä omat että läheisten valmiudet pitkän sähkökatkon varalle.

Ennakoi tuleva vaara


”Ennakoi tuleva vaara!” Tämä oman äitini antama oppi tuli mieleeni miettiessämme energiayhtiömme varautumista erilaisiin poikkeustilanteisiin. Mutta millainen kriisi meidän tulisi ennakoida ja millaisiin poikkeustilanteisiin erityisesti varautua?

Kysymys on ajankohtainen. Viime päivinä julkaistut kirjat - Yuval Noah Hararin 21 oppituntia maailman tilasta ja Jaakko Iloniemen ja Jarno Limnéllin Uhkakuvat – luettelevat uhkakuvia: ilmastonmuutos, Trump, Brexit, äärioikeisto, tekoäly, valevaikuttaminen, protektionismi, demokratian kriisi, kyberuhat, terrorismi, … lista on pitkä.

Totuus on, ettei kukaan tiedä, mihin kriisiin tulisi erityisesti varautua. Siksi maan kattava black out on hyvä harjoitustilanne: se vaikuttaa välittömästi kaikkiin yhteiskunnan toimintoihin. Välittöminä toimina ihmiset on saatava ulos hisseistä ja junista, mutta pian edessä on elintärkeiden toimintojen, kuten elintarvike- ja lääkehuollon turvaaminen, koko sote-palveluiden jatkuvuudesta huolehtiminen ja yleisen turvallisuuden varmistaminen. Tässä tilanteessa toimijoiden on pakko pystyä tekemään tehokasta yhteistyötä.

Mikä sitten on tärkein asia kriiseihin varautumisessa? Sanoisin, että keskinäisen luottamuksen rakentaminen. Luottamusta tarvitaan toisten toimijoiden toimintakykyyn ja –haluun ja yhteistyövalmiuksiin, mutta myös toimijoiden moraaliin ja toiminnan lainmukaisuuteen. Tämäkään kun ei valitettavasti ole nykypäivän maailmassa itsestäänselvyys, oli sitten kyse yrityksistä tai viranomaisista.

Meillä suomalaisilla on historiassamme sekä karmivia että rohkaisevia ääriesimerkkejä sekä keskinäisen luottamuksen puutteesta että sen olemassaolosta. Ensimmäinen maailmansota ja Venäjän keisarikunnan hajoaminen johtivat moniulotteiseen kriisiin, jonka lopputuloksena oli turha ja hirvittävä verilöyly. Toisen maailmasodan aiheuttama kriisi taas johti kylläkin erittäin raskaisiin tappioihin ja surullisiin kohtaloihin, mutta itsenäisyyden säilymiseen. Opimme, että vain yhtenäinen kansakunta selviää kriiseistään.

Parhaiten luottamusta rakennetaan yhteisellä tekemisellä, yhteisillä tavoitteilla ja avoimella vuorovaikutuksella. Alueellinen yhteistoimintaharjoitus antaa erinomaisen tilaisuuden tutustua eri toimijoiden toimintatapoihin. Sillä, että ihmiset oppivat tuntemaan toisensa, on myös tärkeä merkitys. Suurhäiriöharjoitukset täydentävätkin muuta yhteiskunnan varautumista, kuten erilaisia pelastus- ja kyberharjoituksia, alueellisia maanpuolustuskursseja ja muuta yhteydenpitoa.

Parhaimmillaan suurhäiriöharjoitus täyttää aukkoa, joka helposti jää yhteiskunnan normaalin toimintatilan ja valmiuslain määrittämien poikkeusolojen ja toimintamallien väliin. Maailmalla on monta esimerkkiä siitä, että tämä puoliväliin helposti muodostuva epämääräiseen tilannekuvaan perustuva harmaa alue saattaa olla johtamisen ja päätöksenteon kannalta olla erityisen haasteellinen.

 

Ari Saukkonen

Kirjoittaja on harjoitukseen osallistuvan Imatran Seudun Sähkö Oy:n toimitusjohtaja, joka toimii Jäätyvä 2018 –harjoituksen puheenjohtajana.


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ke 10. lokakuuta 2018 22.09.13

Riitta Varis

Mielenkiintoinen harjoitus. Mitenköhän otetaan huomioon henkilö/henkilöt, jotka ovat kotihoidossa, mutta sidoittuina hengityskoneeseen. Tällainen tilanne tuli vastaan aikanaan, kun sähkömittareita vaihdettiin taloyhtiöissä uusiin.

kirjoitti to 11. lokakuuta 2018 09.17.59

IMATRAN SEUDUN SÄHKÖ OY

Hei Riitta, kiitos kommentista. Tässä harjoituksessahan luodaan kuvitteellinen tilanne pelialustalla, joten kenenkään sähköt eivät harjoituksen takia katkea.

Jokaisen kuitenkin kannattaa miettiä ja pohtia etukäteen varautautumista pitkään sähkökatkoon, koska vastaavanlainen tilanne voi joskus sattua kohdalle. Hyvä opas pitkän sähkökatkoon varautumiseen on Pahasti Poikki -opas, jonka löydät tästä linkistä https://www.issoy.fi/sites/default/files/liitteet/pahasti_poikki_nettiversio.pdf

Sähköyhtiöllä ei ole valitettavasti mahdollisuutta ottaa suurhäiriötilanteessa erikseen huomioon hengityskoneessa olevia henkilöitä. Tällaiset tilanteet kannattaa selvittää etukäteen terveysviranomaisten kanssa ja toimia heidän ohjeistuksen mukaisesti.

kirjoitti la 13. lokakuuta 2018 11.05.35

Mummo sodanjälkeisestä ajalta

Harjoitus on erinomainen, mutta kirjoitus asiasta oli hieman puutteellinen.
Asia on aiheuttanut suurta huolta ihmisten joukossa.
Luin itse kirjoituksen läpi 3 kertaa ja en löytänyt mistään selväsanaista tietoa että kysymys on
Kuvitteellisesta harjoituksesta eikä sähköt mene oikeasti poikki ym.
Tämän asian voisi korjata tiedotteeseen.
On hyvä miettiä asiaa ja pohtia kuinka talouden voisi pyörittää ilman sähköä ja puhelinta, vettä ja lämpöä.
Nyky yhteiskunta on niin riippuvainen vedestä ja sähköstä että taloja rakennettaessa ei enää oteta huomioon asiaa. Tulisi olla jokin lämmönlähde
Esim liesi josta saisi lämpöä ja voisi laittaa ruuan. Siinäpä erinomainen kehittämisen asia nykykotiin sopivaksi Jokin kaivokin olisi hyvä olla, vaikka muutama asuinaluetta kohden. Ehkä kaupunkikin voisi miettiä moista asiaa, kuinka tarjoaisi niinkin tärkeän kuin veden saannin häiriötilanteissa asukkailleen.
Ei muuta kuin pohtimaan ja yhteistyötä ihmisten kesken.

kirjoitti su 14. lokakuuta 2018 09.18.03

Aatos

No kyllä pääpaino uhkista muodostuu kyberterrorista ja terrorismista yleisesti eikä protektionismi esitä siinä mitään roolia, päinvastoin. Katse lähihistoriaan; mikä teko tai toimi on viime vuosina ylivoimaisesti eniten viattomien verta vuodattanut asia? Vihje; yleisötilaisuus ja sarjatuliaseiden rätinä. Rekka-auto ja kauppakeskus kävelykatuineen.

kirjoitti su 2. joulukuuta 2018 22.51.47

Matti

Näköjään Imatralla on luettu Ilkka Remeksen kirja.

Energiavinkit

Vapauta lämpö liikkeelle

Talven pakkaskausi on täällä. Viimeistään nyt kannattaa vapauttaa lämpö liikkeelle, jos se on tähän asti ollut pysäytettynä kalusteiden tai verhojen taakse. Pattereiden edessä tarvitaan 30 senttimetriä vapaata tilaa, jotta lämpö pääsee leviämään asuntoon. Lue lisää

ISS omat uutiset

Sähköt poikki kaksi viikkoa keskellä talvea: Alueellinen yhteistoimintaharjoitus -Jäätyvä 2018 testaa valmiuksia

Etelä-Karjalassa järjestetään marraskuussa 2018 Jäätyvä-harjoitus, jolla kehitetään alueen varautumista vakaviin häiriötilanteisiin, ja jopa poikkeusoloihin. Harjoitustilanteena on vakavan sääilmiön aiheuttama kaksi viikkoa kestävä, laaja-alainen sähkönjakelun häiriö. Häiriö johtaa lopulta täydelliseen black out –tilanteeseen, jossa alueen yksityishenkilöt, yritykset ja viranomaiset joutuvat selviytymään ilman sähköä. Lisäväriä harjoitukseen tuo se, että häiriön ajatellaan tapahtuvan vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Liikenne

75000 sähköauton latauspistettä yhdellä asiakkuudella

Jaguar on ensimmäisenä sähköautovalmistajana mukana verkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella on tarjolla Suomessa lähes 1000 latauspistettä ja koko Euroopassa 75000 latauspistettä. Tämä palvelu tarjoaa latauksen helppoutta, jota sähköautoilijat ovat kaivanneet. Lue lisää

Pääkirjoitus

Virkeä 90-vuotias

Yhtiön hallitus, tilintarkastajat, hallintoneuvosto ja vielä lopuksi toukokuun alussa pidetty yhtiökokous ovat vahvistaneet Imatran Seudun Sähkö-konsernin 89. tilinpäätöksen. Näitä lukuja katsellessa voi todeta, että korkeasta iästään huolimatta, tämä ”vanhus” on edelleen hyvässä ja energisessä kunnossa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää