Vuorokausi teknisenä päivystäjänä Rauli-myrskyssä

30.09.2016, klo 11:36Kommentteja 0

Lauantai 28.8.2016 kello 14:00. Ensimmäinen merkki myrskystä on saapunut.


Tekninen päivystäjä Kati Hallikainen ja käyttöpäällikkö Erkki Tiippana valvomossa. Rauli-myrsky oli poikkeuksillinen ajankohtansa vuoksi. Tällaisia myrskyjä koetaan normaalisti syksyllä ja talvella, kertovat Hallikainen ja Tiippana.

– Imatran Seudun Sähkö vikapäivystys. Vastaa Hallikainen. – Onko puu kaatunut johdolle vai vasta kaatumassa? Kerrotko vielä tarkemmin sijainnin. Hyvä juttu, kiitos ilmoituksesta. Jatkaa Hallikainen.

Tekninen päivystäjä Kati Hallikainen on ollut koko lauantai aamupäivän hieman varuillaan. Viikonlopuksi on luvattu kovaa tuulta, mutta sääennusteiden mukaan pahimmat tuulet ohittaisivat Imatran Seudun Sähkönsiirron verkkoalueen. Asiasta oli keskusteltu vielä perjantaina käyttöpäällikkö Erkki Tiippanan kanssa. Sääennusteisiin luottaen ei erikoisempaa varautumista viikonlopun ajaksi katsottu tarpeelliseksi. Tuuliennusteen mukaan Etelä-Karjalaan on luvattu noin 18 m/s puhaltavaa puuskittaista tuulta. Sen ei pitäisi aiheuttaa juurikaan vahinkoja, koska verkkoalueen johtokadut on raivattu erinomaisesti.

Asiakkaan soitto keskeyttää kuitenkin kotiaskareet jaHallikainen hälyttää päivystäjäasentajat Eetu Airaksen ja Hannes Jukkalan Kyläniemeen hallittuun puunkaatoon.


Päivystäjäkaksikko Eetu Airas ja Hannes Jukkala työskentelivät lauantain ja sunnuntain yhdessä. Poistimme johdoilta kymmeniä puita viikonlopun aikana, pojat kertovat.


Kello 14:40. Useita pieniä yksittäisiä vikoja.

Teknisen päivystäjän kännykkään tulee viesti, joka ilmoittaa viasta Rautjärvellä Miettilän johtolähdöllä. Järjestelmä lähettää tiedon keskijänniteviasta automaattisesti päivystäjän kännykkään.

Nyt Hallikainen ei voi enää hoitaa asiaa kotoa käsin vaan suuntaa kohti työpaikan valvomoa, josta vikoja hallinnoidaan. Matkalla hän soittaa uudelleen Airakselle ja Jukkalalle.

– Kääntykää kuitenkin takaisin, koska Miettilän katkaisija laukesi. Hoidetaan se ensin, Ohjeistaa Hallikainen asentajakaksikkoa.

Pieniä vikoja ja sähkökatkoja ilmaantuu sitä mukaa kun edellinen saadaan korjatuksi, mutta homma etenee sujuvasti päivystäjäkaksikon voimin. Iltapäivällä sähköttömiä asiakkaita on vain muutama kymmenen kerrallaan ja viat saadaan korjattua nopeasti.

Kello 17:30. Kaksi isoa vikaa samaan aikaan.

Vikapäivystyksen puhelin soi lähes taukoamatta. Imatran Seudun Sähkön nettisivuille Hallikainen on jo aiemmin laittanut tiedotteen vika-alueista. Tuuli on yltynyt lähes myrskylukemiin ja Hallikainen aavistaa, että tulossa on pitkä yö.

– Kati valvomosta moi. Meillä on kaksi isoa vikaa ja nyt tarvittaisiin lisää asentajia töihin. Pääsetkö tulemaan? Hyvä juttu, kiitos. Nähdään kohta valvomossa.

Hallikainen soittaa neljä asentajaa lisää töihin sekä apuvoimaa vastaamaan vikapuheluihin. Alkuillasta sähköttömiä asiakkaita on noin 500. Soitetut apuvoimat ovat saapuneet nopeasti ja vikoja saadaan taas korjattua mukavaan tahtiin. Puita kaatuu sähkölinjoille lisää, mutta onneksi suurin osa puista on sen verran kevyitä, etteivät ne riko linjaa, vaan jäävät makaamaan sen päälle.

Kello 21:00. Tilanteet muuttuvat äkisti.

– Nyt meni koko Rautjärvi uudelleen pimeäksi. Hallikainen soittaa käyttöpäällikkö Tiippanalle. – Pääsetkö tulemaan avuksi valvomoon?

Tiippana saapuu valvomoon ja on soittanut avuksi myös tiimipäällikkö Hannu Juurisen. Sähköt ovat poikki noin 1300 asiakkaalta, mutta verkkoalueen vikojen määrä kasvaa nopeasti. Kymmeneen mennessä on jo lähes 3000 sähkötöntä asiakasta. Hetkellinen huippu saavutetaan hieman puolen yön jälkeen 3200 asiakkaan ollessa ilman sähköä. Ainoastaan Imatran, Rasilan ja Virmutjoen alueella on sähköt. Yleensä vika-alueet pystytään rajaamaan ja sähkö syöttämään toista lähtöä pitkin, mutta nyt puita on kaatunut jokaisella johtolähdöllä. Muita johtolähtöjä ei voida käyttää varasyöttönä. Pimeä vaikeuttaa töitä ja vian etsintä etenee hitaammin.

Sunnuntai 29.8. kello 00.30. Puhelimet hiljenevät.

Sähkökatkoista huolimatta vikapäivystyksen puhelin ei enää juurikaan soi, koska asiakkaat todennäköisesti jo nukkuvat. On aika päästää päivystyspuhelimeen vastaava Raili Liutu myös nukkumaan. Aamuksi on etukäteen varattu apuvoimia vastaamaan puhelimeen. Maastossa ja valvomossa töitä tehdään yhä ja samalla suunnitellaan miehitystä seuraavan päivän viankorjauskohteisiin.

Kello 03:20. Hyviä uutisia Äitsaaresta.

– Hienoa! Toteaa Hallikainen. – Salosaaren iso puu on nyt saatu pois linjoilta ja johto korjattua. Kokeillaan, miten pitkälle Äitsaareen saadaan nyt syötettyä sähköä. Jatkaa Hallikainen.

Sähköt pysyvät päällä ja samalla saadaan palautumaan melkein koko Äitsaareen sähköt varasyöttöjen kautta. Tässä vaiheessa Hallikainen päättää lähteä nukkumaan muutamaksi tunniksi. Tiippana ja Juurinen jäävät hoitamaan tilannetta. Myös asentajakaksikko Jukkala ja Airas on päästetty ansaituille yöunille. Tässä vaiheessa sähköttömien asiakkaiden määrä on laskenut noin 800.

Kello 11:30. Takaisin valvomoon.

Muutaman tunnin unien jälkeen Hallikainen saapuu takaisin valvomoon. Juurinen antaa tilannekuvauksen ja jättää Hallikaisen jatkamaan töitä. Tilanne oli yön aikana rauhoittunut, joten päivystäjä pystyy hoitamaan verkonkäyttötehtäviä ilman apuvoimia. Tuuli on laantunut ja uusia vikoja ei juuri enää ilmaannu. Asiakkaita on sähköttä vielä noin 500, joten nyt korjataan tiedossa olevia vikoja

Kaikki keskijänniteviat saatiin korjattua sunnuntaina alkuiltaan mennessä, jonka jälkeen pienjännitevikojen korjaamisia jatkettiin vielä pitkään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä . Seuraavalla viikolla tilapäisten korjausten tilalle tehtiin pysyviä korjauksia ja loppuselvittelyjä. Rauli-myrsky on enää muisto vain.


Sähköttömien asiakkaiden määrän kehitys lauantai-sunnuntai yönä. Häiriökartasta asiakkaat pystyvät seuraamaan reaaliajassa verkkoalueen keskijännitevikoja.

Viikonlopun Rauli-myrskyn vikoja oli selvittämässä
• 14 asentajaa
• 6 valvomohenkilöä
• 2 ulkopuolista metsuria.

 

Tuulivoimalat tuotantoennätykseen Rauli-myrskyssä

Lauantaisen Rauli-myrskyn seurauksena tuulivoiman tuotanto Suomessa nousi uuteen ennätykseen.  Kokonaistuotanto ylitti ensimmäistä kertaa yli tuhat megawattia. Lauantaina alkuillasta kuuden ja seitsemän aikaan tuotanto oli suurimmillaan 1200 megawattia. Yksittäisen Olkiluodon ydinreaktorin tuottama teho on 880 MW.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan myrskyn aiheutti nopeasti syvenevä matalapaine, joka kulki Suomen yli lännestä itään. 

Teksti: Karita Uitti

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Pienillä teoilla säästöä ja mukavuutta

Kesäkausi on kääntynyt reilusti loppupuolelle ja syksy kolkuttelee ovella. Tämä tarkoittaa usein lehtien, kuran, hiekan ja kivien tarttumista kengänpohjiin. Hyvä kynnysmatto vähentää imuroinnin ja siivouksen tarvetta ja säästää siis aikaa ja sähköä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville. Lue lisää

Turvallisuus

Kun aloitat rakentamissuunnittelun MUISTA SÄHKÖT

Rakentaminen on mittava projekti, johon kuuluu olennaisena osana rakennuksen sähköistäminen. Sähköä tarvitaan heti kun rakentaminen aloitetaan, jopa jo ennen rakennustöitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää