Vuorokausi teknisenä päivystäjänä Rauli-myrskyssä

30.09.2016, klo 11:36Kommentteja 0

Lauantai 28.8.2016 kello 14:00. Ensimmäinen merkki myrskystä on saapunut.


Tekninen päivystäjä Kati Hallikainen ja käyttöpäällikkö Erkki Tiippana valvomossa. Rauli-myrsky oli poikkeuksillinen ajankohtansa vuoksi. Tällaisia myrskyjä koetaan normaalisti syksyllä ja talvella, kertovat Hallikainen ja Tiippana.

– Imatran Seudun Sähkö vikapäivystys. Vastaa Hallikainen. – Onko puu kaatunut johdolle vai vasta kaatumassa? Kerrotko vielä tarkemmin sijainnin. Hyvä juttu, kiitos ilmoituksesta. Jatkaa Hallikainen.

Tekninen päivystäjä Kati Hallikainen on ollut koko lauantai aamupäivän hieman varuillaan. Viikonlopuksi on luvattu kovaa tuulta, mutta sääennusteiden mukaan pahimmat tuulet ohittaisivat Imatran Seudun Sähkönsiirron verkkoalueen. Asiasta oli keskusteltu vielä perjantaina käyttöpäällikkö Erkki Tiippanan kanssa. Sääennusteisiin luottaen ei erikoisempaa varautumista viikonlopun ajaksi katsottu tarpeelliseksi. Tuuliennusteen mukaan Etelä-Karjalaan on luvattu noin 18 m/s puhaltavaa puuskittaista tuulta. Sen ei pitäisi aiheuttaa juurikaan vahinkoja, koska verkkoalueen johtokadut on raivattu erinomaisesti.

Asiakkaan soitto keskeyttää kuitenkin kotiaskareet jaHallikainen hälyttää päivystäjäasentajat Eetu Airaksen ja Hannes Jukkalan Kyläniemeen hallittuun puunkaatoon.


Päivystäjäkaksikko Eetu Airas ja Hannes Jukkala työskentelivät lauantain ja sunnuntain yhdessä. Poistimme johdoilta kymmeniä puita viikonlopun aikana, pojat kertovat.


Kello 14:40. Useita pieniä yksittäisiä vikoja.

Teknisen päivystäjän kännykkään tulee viesti, joka ilmoittaa viasta Rautjärvellä Miettilän johtolähdöllä. Järjestelmä lähettää tiedon keskijänniteviasta automaattisesti päivystäjän kännykkään.

Nyt Hallikainen ei voi enää hoitaa asiaa kotoa käsin vaan suuntaa kohti työpaikan valvomoa, josta vikoja hallinnoidaan. Matkalla hän soittaa uudelleen Airakselle ja Jukkalalle.

– Kääntykää kuitenkin takaisin, koska Miettilän katkaisija laukesi. Hoidetaan se ensin, Ohjeistaa Hallikainen asentajakaksikkoa.

Pieniä vikoja ja sähkökatkoja ilmaantuu sitä mukaa kun edellinen saadaan korjatuksi, mutta homma etenee sujuvasti päivystäjäkaksikon voimin. Iltapäivällä sähköttömiä asiakkaita on vain muutama kymmenen kerrallaan ja viat saadaan korjattua nopeasti.

Kello 17:30. Kaksi isoa vikaa samaan aikaan.

Vikapäivystyksen puhelin soi lähes taukoamatta. Imatran Seudun Sähkön nettisivuille Hallikainen on jo aiemmin laittanut tiedotteen vika-alueista. Tuuli on yltynyt lähes myrskylukemiin ja Hallikainen aavistaa, että tulossa on pitkä yö.

– Kati valvomosta moi. Meillä on kaksi isoa vikaa ja nyt tarvittaisiin lisää asentajia töihin. Pääsetkö tulemaan? Hyvä juttu, kiitos. Nähdään kohta valvomossa.

Hallikainen soittaa neljä asentajaa lisää töihin sekä apuvoimaa vastaamaan vikapuheluihin. Alkuillasta sähköttömiä asiakkaita on noin 500. Soitetut apuvoimat ovat saapuneet nopeasti ja vikoja saadaan taas korjattua mukavaan tahtiin. Puita kaatuu sähkölinjoille lisää, mutta onneksi suurin osa puista on sen verran kevyitä, etteivät ne riko linjaa, vaan jäävät makaamaan sen päälle.

Kello 21:00. Tilanteet muuttuvat äkisti.

– Nyt meni koko Rautjärvi uudelleen pimeäksi. Hallikainen soittaa käyttöpäällikkö Tiippanalle. – Pääsetkö tulemaan avuksi valvomoon?

Tiippana saapuu valvomoon ja on soittanut avuksi myös tiimipäällikkö Hannu Juurisen. Sähköt ovat poikki noin 1300 asiakkaalta, mutta verkkoalueen vikojen määrä kasvaa nopeasti. Kymmeneen mennessä on jo lähes 3000 sähkötöntä asiakasta. Hetkellinen huippu saavutetaan hieman puolen yön jälkeen 3200 asiakkaan ollessa ilman sähköä. Ainoastaan Imatran, Rasilan ja Virmutjoen alueella on sähköt. Yleensä vika-alueet pystytään rajaamaan ja sähkö syöttämään toista lähtöä pitkin, mutta nyt puita on kaatunut jokaisella johtolähdöllä. Muita johtolähtöjä ei voida käyttää varasyöttönä. Pimeä vaikeuttaa töitä ja vian etsintä etenee hitaammin.

Sunnuntai 29.8. kello 00.30. Puhelimet hiljenevät.

Sähkökatkoista huolimatta vikapäivystyksen puhelin ei enää juurikaan soi, koska asiakkaat todennäköisesti jo nukkuvat. On aika päästää päivystyspuhelimeen vastaava Raili Liutu myös nukkumaan. Aamuksi on etukäteen varattu apuvoimia vastaamaan puhelimeen. Maastossa ja valvomossa töitä tehdään yhä ja samalla suunnitellaan miehitystä seuraavan päivän viankorjauskohteisiin.

Kello 03:20. Hyviä uutisia Äitsaaresta.

– Hienoa! Toteaa Hallikainen. – Salosaaren iso puu on nyt saatu pois linjoilta ja johto korjattua. Kokeillaan, miten pitkälle Äitsaareen saadaan nyt syötettyä sähköä. Jatkaa Hallikainen.

Sähköt pysyvät päällä ja samalla saadaan palautumaan melkein koko Äitsaareen sähköt varasyöttöjen kautta. Tässä vaiheessa Hallikainen päättää lähteä nukkumaan muutamaksi tunniksi. Tiippana ja Juurinen jäävät hoitamaan tilannetta. Myös asentajakaksikko Jukkala ja Airas on päästetty ansaituille yöunille. Tässä vaiheessa sähköttömien asiakkaiden määrä on laskenut noin 800.

Kello 11:30. Takaisin valvomoon.

Muutaman tunnin unien jälkeen Hallikainen saapuu takaisin valvomoon. Juurinen antaa tilannekuvauksen ja jättää Hallikaisen jatkamaan töitä. Tilanne oli yön aikana rauhoittunut, joten päivystäjä pystyy hoitamaan verkonkäyttötehtäviä ilman apuvoimia. Tuuli on laantunut ja uusia vikoja ei juuri enää ilmaannu. Asiakkaita on sähköttä vielä noin 500, joten nyt korjataan tiedossa olevia vikoja

Kaikki keskijänniteviat saatiin korjattua sunnuntaina alkuiltaan mennessä, jonka jälkeen pienjännitevikojen korjaamisia jatkettiin vielä pitkään sunnuntain ja maanantain välisenä yönä . Seuraavalla viikolla tilapäisten korjausten tilalle tehtiin pysyviä korjauksia ja loppuselvittelyjä. Rauli-myrsky on enää muisto vain.


Sähköttömien asiakkaiden määrän kehitys lauantai-sunnuntai yönä. Häiriökartasta asiakkaat pystyvät seuraamaan reaaliajassa verkkoalueen keskijännitevikoja.

Viikonlopun Rauli-myrskyn vikoja oli selvittämässä
• 14 asentajaa
• 6 valvomohenkilöä
• 2 ulkopuolista metsuria.

 

Tuulivoimalat tuotantoennätykseen Rauli-myrskyssä

Lauantaisen Rauli-myrskyn seurauksena tuulivoiman tuotanto Suomessa nousi uuteen ennätykseen.  Kokonaistuotanto ylitti ensimmäistä kertaa yli tuhat megawattia. Lauantaina alkuillasta kuuden ja seitsemän aikaan tuotanto oli suurimmillaan 1200 megawattia. Yksittäisen Olkiluodon ydinreaktorin tuottama teho on 880 MW.

Ilmatieteenlaitoksen mukaan myrskyn aiheutti nopeasti syvenevä matalapaine, joka kulki Suomen yli lännestä itään. 

Teksti: Karita Uitti

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää