Jäätelökesä on entistä persoonallisempi

26.05.2020, klo 10:34Kommentteja 0

Kotona voi valmistaa hyvää ja juuri omien makutottumusten mukaan tuunattua jäätelöä. Herkkuja syntyy kätevästi jopa ilman jäätelökonetta.Suomessa syödään jäätelöä eniten Euroopassa – ja neljänneksi eniten maailmassa. Jos jätskit jaettaisiin tasan meidän kaikkien kesken, niin jokainen osallistuisi urakkaan noin 13 kilolla vuodessa.

Myös Marttaliiton aktiivi Katariina Silanen tunnustautuu jäätelöfaniksi. Hän valmistaa usein jäätelöä myös itse – ja jopa ilman jäätelökonetta.

– Jäätelön valmistaminen ilman jäätelökonetta on nykyään entistä helpompaa. Salaisuus piilee kondensoidussa maidossa, jota on aikaisempaa paremmin saatavana myös pikkukaupoissa.

Kondensoitu maito on hauduttamalla tiivistettyä maitoa, johon on lisätty sokeria. Se muistuttaa olomuodoltaan paksua siirappia tai paksua kiisseliä.

Jäätävän yksinkertaista

Silanen kertoo, että menetelmää käytettäessä vatkataan aluksi neljä desilitraa kermaa vaahdoksi. Tähän lisätään kondensoitu maito kevyesti vaikkapa leivontalastalla sekoittaen. Kun massa on maustettu, se laitetaan pakastimeen.

– Kun massa on pakastimessa yön yli, sen olomuoto on oikeanlaista, ja siitä voi tehdä vaikkapa palloja tai muita jäätelöannoksia. Eikä massa jämähdä liikaa, vaikka se olisi pakastimessa pidempäänkin, jopa useita päiviä.

Osan jäätelössä käytettävästä kermasta voi korvata halutessaan vaikkapa turkkilaisella jogurtilla.

– Jäätelön valmistaminen on edullisempaa kuin se, että ostaisi kaupasta vaikkapa puolen litran erikoisjäätelöitä. Hintaa kertyy kuitenkin enemmän kuin perusjäätelöille, joita myydään litran pakkauksissa.

Tiiviin rakenteensa puolesta kondensoidusta maidosta tehty jäätelö muistuttaa hieman erikoisjäätelöitä. 

 

Mielikuvitusta saa käyttää

Itse tehdyn jäätelön paras puoli on se, että sen voi maustaa juuri haluamallaan tavalla.

– Sitruunajäätelö syntyy vaikkapa sitruunakuoren ja -mehun avulla. Jäätelöön voi laittaa myös esimerkiksi tuoreita marjoja tai keksinmurusia. Makea kondensoitu maito ja kirpeä puolukka ovat hyvä yhdistelmä. Ja kardemummakin toimii.

Makea kondensoitu maito ja kirpeä puolukka ovat myös jännittävä parivaljakko. Överimakean ystäviä saattaa miellyttää kondensoidun maidon ryydittäminen kinuskilla tai lakukastikkeella.

– Menetelmällä voi tehdä myös esimerkiksi vegaanijäätelöä. Tällöin perusaineksina käytetään kondensoitua kookosmaitoa sekä vaahtoutuvaa kaurajuomaa.

Silanen vinkkaa, että kotijäätelön tekeminen tarjoaa kivaa yhteistä tekemistä koko perheelle. Lapsetkin voivat valmistaa itselleen oman jäätelönsä omien mieltymystensä mukaan.

Mutta entäpä, jos jonkun mielestä ketsuppi on hyvää missä vaan?

– No ihan ketsuppia en taida suositella. Mutta muuten kannattaa kyllä käyttää mielikuvitusta! Silanen naurahtaa.Jäätelökoneissa riittää valinnan varaa

Vaihtoehtona on tietenkin myös jäätelökoneen hankkiminen – jos arvioi, että sille on kotona riittävästi käyttöä ja tilaa. Keittiöissähän saattaa olla jo entuudestaan paljon erilaisia pienkoneita.

Hieman kalliimmissa jäätelökoneissa on kylmän tuottava kompressori ja laite jäähdyttää ainekset sekoituksen aikana.

Tarjolla on myös jäätelökoneita, joissa ei ole kompressoria, vaan joiden kulho-osa tai kylmävaraaja on jäähdytettävä ennen käyttöä pakastimessa. Kulho-osassa voi olla esimerkiksi kaksoiskuori, jonka sisällä on kylmää sitovaa nestettä.  

Jäätelön valmistukseen on tarjolla myös esimerkiksi yleiskoneisiin tarkoitettuja lisäosia. Nämä ovat tyypillisesti yleiskoneeseen sopivia jäähdytettäviä kulhoja jäätelönvalmistustoiminnoilla.

 

Huomioi ainakin esivalmistelut, kapasiteetti ja ääni

Silanen kehottaa vertailemaan tarkkaan erilaisia jäätelökoneita ja lukemaan vertailuja ja arviointeja.

– Huomiota kannattaa kiinnittää esimerkiksi siihen, kuinka paljon eri koneet vaativat esivalmisteluja ja minkä verran ne pystyvät tekemään kerralla jäätelöä, hän vinkkaa.

Käytännössä eri koneiden välillä on myös eroja siinä, miten kovaa ääntä ne pitävät käydessään.

 

Pakastimella, yleiskoneella ja sitten vielä pakastimella

Jäätelökoneella valmistetussa jäätelössä perusraaka-aineena käytetään yleensä kermaa, maitoa, kananmunan keltuaista ja sokeria.

Samoista aineksista voidaan toki tehdä jäätelöä myös ilman jäätelökonetta, vaikkapa yleiskoneen ja pakastimen yhteispelillä – siis pidemmällä kaavalla ilman kondensoitua maitoa.

– Menetelmässä tehdään ensin jäätelömassa, pakastetaan massaa, sekoitetaan sitä esimerkiksi sähkövatkaimella pakastuksen alkuvaiheessa useamman kerran ja viedään taas pakkaseen ja jatketaan kenties siitäkin eteenpäin samaan malliin, jotta jäätelöstä tulee riittävän kuohkeaa eikä jäätelö pakastu kivikovaksi. Monet saattavat kokea keinon hieman työlääksi, Silanen huomauttaa.Maistuisiko nicecream?

Icecream on hyvää, mutta niin on myös nicecream. Se on lisäksi kätevä tapa hyödyntää ylikypsät pilkukkaat banaanit, joita muussa tapauksessa uhkaisi jo hävikki.

– Kolme banaania pilkotaan ja pakastetaan. Pakastettujen banaanien mukaan lisätään 200–300 grammaa pakastemarjoja ja kohmeinen cocktail sekoitetaan sauvasekoittimella. Tuloksena on jäätelöön verrattava lusikoitava herkku, Katariina Silanen kertoo.

Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Ilari Välimäki, Laura Riihelä ja Elvi Rista


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Energiaremontilla pientalon energiankulutus kuriin

Pientalon energiaremontti vähentää energiankulutusta, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Valmiin talon energiankulutusta ja energiakustannuksia voidaan pienentää merkittävästi jopa ilman isoja rakenteellisia uudistuksia. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Vertailut

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Kodintekniikka

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Turvallisuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Liikenne

Lämmitä auto energiatehokkaasti ja turvallisesti

Esilämmitetystä autosta tulee mahdollisimman vähän pakokaasuja omaan ja naapurien pihaan. Esilämmitys säästä polttoainetta ja vähentää päästöjä. Lämmitys parantaa myös turvallisuutta, kun liikkeelle päästään huurteettomin lasein. Lämmityksen harkitsematon käyttö lisää turhaa sähkönkulutusta. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Koti-ilma kaipaa kosteutta

Ulkoilman viiletessä päälle laitettava lämmitys laskee kodin ilmankosteutta. Suositeltava ja miellyttävä sisäilmankosteus on 40–60 prosenttia. Suomessa keskuslämmityksen paahtaessa, etenkin talviaikoina, sisäilman kosteus laskee jopa alle 20 prosentin. Lue lisää

Lämmitys

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää