Kun pesukone ei enää pyöri

27.09.2016, klo 13:41Kommentteja 0

Kodinkoneen korjaaminen on valtuutetun ammattilaisen työtä. Monet yleiset viat voi myös välttää, kun lukee laitteen käyttöohjeet ja toimii niiden mukaan.


Kun kodinkonetta lähtee korjaamaan, niin on tärkeää kääntyä valtuutetun ammattilaisen puoleen.

– Käsistään kätevä naapuri ei saa korjata kodinkonetta – ei edes siinä tapauksessa, että hän on sähkömies. Kodinkoneet vaativat paljon erikoisosaamista. Korjaajan on tiedettävä tarkkaan, mitä hän tekee, Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Ranta korostaa.

Hän ottaa esimerkiksi astianpesukoneet.

– Pahimmassa tapauksessa, jos korjauksen kanssa tumpeloidaan, niin käyttäjä voi saada laitteesta hengenvaarallisen sähköiskun. Virheellisestä työstä voi seurata myös vesivahinko. Kun vesiletku tihkuu vain vähän, niin sitä voi olla hyvin vaikeaa huomata.

Valtuutetun korjaajan käyttämisessä on sekin hyvä puoli, että vastuuasiat ovat selviä myös ongelmatilanteissa.

– Epävirallista mies ja hiace -korjaajaa ei välttämättä enää tavoita sen jälkeen, kun lompakkoa on raotettu.

Ranta on tyytyväinen, että tee-se-itse -miesten korjaukset ovat viime vuosina vähentyneet.

– Laitteissa alkaa olla niin paljon elektroniikkaa, että maallikot eivät uskalla niihin enää koskea.

Tarkat tiedot helpottavat korjausta

Korjausta sovittaessa kannattaa pyytää hinta-arvio.

– Ammattimies osaa yleensä arvioida urakan suuruutta jo tarkan vikakuvauksen, mallitietojen sekä mahdollisen vikakoodin perusteella.

On myös hyvä, jos korjaaja pystyy ottamaan jo ensi käynnillä mukaansa kaikki tarvittavat varaosat. Tämä laskee kustannuksia ja nopeuttaa korjausta. Varsinkin lapsiperheissä toimintakyvytön pesukone aiheuttaa yleensä paljon murheita.

– Joskus maallikko saattaa luulla, että kyseessä on iso vika, vaikkapa moottorin rikkoutuminen, kun tosiasiassa laite voidaan saada kuntoon vaihtamalla vain yksi anturi.

Puhdas kone on usein ehjä kone

Kuluttajan kannalta edullisinta on tietenkin se, että laite ei rikkoontuisi lainkaan. Tähän voi vaikuttaa – paitsi panostamalla laatuun kodinkoneostoksilla – myös esimerkiksi käyttämällä kodinkonetta oikein.

Rannan mukaan monilta murheilta vältyttäisiin, jos ihmiset lukisivat laitteiden käyttöohjeet ja toimisivat niiden mukaan.

– Astianpesukoneiden ja pesukoneiden sihdit ja siivilät kannattaa esimerkiksi puhdistaa ohjeiden mukaan. Koneet pitää myös pestä huoltoliikkeistä saatavilla pesuaineilla – niin ikään ohjeiden mukaan.

Pyykinpesukonetta ei ole järkevää sulloa täyteen pyykkiä – tällöin kasan keskimmäiset vaatteet eivät edes kastu kunnolla.

– Pyykinpesukoneisiin suosittelen pesupalloa. Jos koneen annostelulokero on kostea siinä vaiheessa, kun pesuainetta laitetaan, niin tiiviste jämähtää helposti annostelijan kylkeen. Sitä sulaa ehkä vain viimeiseen huuhteluveteen, jolloin pesuainejäämiä jää niin vaatteisiin kuin koneeseenkin.

Rannan mukaan astianpesukoneiden käytössä yleinen virhe on, että astiat esipestään liian hyvin ennen koneeseen laittamista.

– Esipuhdistukseksi riittää ruuanjämien kaapiminen pois. Mikäli astiat ovat liian puhtaita, niin koneen automatiikka voi tulkita, että ne ovat jo kokonaan puhtaita, jolloin se lyhentää ohjelmaa. Lopputuloksena astiat jäävät likaiseksi ja koneeseen kertyy rasvaa, mikä aiheuttaa ongelmia.

Älä unohda ilmalämpöpumppua

Myös kylmälaitteiden puhtaanapito on tärkeää.

– Vaikka se voi tuntua rasittavalta, niin jääkaappi kannattaa siirtää säännöllisesti ja imuroida laitteen takaseinä.

Myös ilmalämpöpumppu kannattaa puhdistaa lämmityskaudella ainakin kolmen viikon välein.

– Se on tärkeää myös sisäilman laadun takia. Muuten laite puhaltaa huoneisiin pölykerroksen läpi, Mikko Ranta muistuttaa.Kannattaako kodinkone korjata?

Kun takavuosina kodinkone rikkoutui, niin oli selvää, että paikalle kutsuttiin korjaaja. Nykyään pari sataa euroa maksanutta pesukonetta ei kannata välttämättä korjata.

Suomen Kodinkonehuoltojen Liiton puheenjohtaja Mikko Rannan mielestä nykyinen kodinkonebisnes on luonnon kannalta kestämätöntä.

– Kaupoissa on 199 euroa maksavia pesukoneita. Ne on tehty yleensä niin huonoista komponenteista, että ne kestävät vain pari kolme vuotta. Kun kone menee rikki, niin sitä ei ole enää taloudellisesti järkevää korjata. Yleensä tällöin ostetaan tilalle toinen samanlainen halpa laite.

Ympäristön kannalta ystävällisempää olisi tietenkin ostaa mahdollisimman laadukas kone, joka kestää pitkään. Kun sama kone palvelee vuosia, niin ratkaisu voi olla myös kuluttajalle itselleen taloudellisempi.

– Tuntuu, että kuluttajat ovat nykyään jakaantuneet tässä asiassa kahteen koulukuntaan. Osa satsaa laatuun ja on valmis myös maksamaan siitä. Osa puolestaan on kiinnostunut vain laitteen sen hetkisestä hinnasta..

Kodinkonekorjaajat ovat joutuneet samalla tukalaan tilanteeseen, koska halpoja koneita ei korjata ja toisaalta kalliit koneet eivät mene rikki. Keskihintaisia koneita ei osteta riittävästi.

– Jokaisen kannattaisi ehkä miettiä, kumpi on tärkeämpi asia: Facebook vai puhtaat kalsarit. Jos ostat silmiä räpäyttämättä uuden 700 euroa maksavan puhelimen, niin kannattaisikohan sinun maksaa jotain myös laadukkaasta pesukoneesta, Mikko Ranta kiteyttää.

Teksti: Matti Välimäki
Kuva: Shutterstock 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää