Silittämällä siistiä

27.09.2017, klo 10:13Kommentteja 0

Tekstiilien hoitaminen on helpottunut uusien ja helppohoitoisten materiaalien myötä, mutta silitysraudalla ja laudalla on yhä paikkansa. Uudet ja kauniit silitysraudat suorastaan houkuttelevat silityspuuhiin.


Electrolux QuickSteam EDBS3340 on käyttövalmis 1,5 minuutissa. Sisäänrakennettu kalkinpoistojärjestelmä pitää laitteen puhtaana ja pidentää sen käyttöikää.  Max. liitäntäteho 2350 W. 1,9 m virtajohto. Höyryntuotto 100 g/ min. Suositushinta 169 e (Prisma)Ei taida kovinkaan monella olla esimerkiksi Facebook-päivityksessä, että arki-ilta tai viikonvaihde on mennyt silityksestä nauttien. Silittämisen vauhtiin kun pääsee ja näkee huikean lopputuloksen – vaatteet ovat kuin niin sanottuja. pakasta vedettyjä, niin puuhaan haluaa tarttua uudestaan.

 

Kodin kätevä ja tärkeä sähkölaite

Sähkö ja silitysrauta on lyömätön pari. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että nykyisin silitystulos ei synny enää raudan painosta vaan höyryn ansiosta. Jo 1980-luvulla tuli automaattisesti pois päältä meneviä silitysrautoja, mikä oli hyvä asia turvallisuuden kannalta.

Jerkku kertoo, että nykyisin on myös silitysrobotteja, joita tosin aika harvalla on käytössä.

– Tänä päivänä myös energiankulutukseen kiinnitetään huomiota ja toki myös muotoiluun. Pohjamateriaaleja on myös erilaisia, on terästä, alumiinia, keraamista, teflonia ja niin edelleen.

Turvallisuuden kannalta on oleellista, että silitysrautojen virta katkeaa automaattisesti, jos laitetta ei ole käytetty hetkeen.

Markkinoilla on silitysrautoja, jotka alkavat automaattisesti jäähtyä jopa 30 sekunnin jälkeen raudan unohtuessa vaakatasoon.

Silityskeskuksissa taas merkkivalo kertoo myös, milloin laite on turvallista säilöä takaisin kaappiin. Kun raudan lämpötila laskee alle 40 asteen, valon väri vaihtuu.

 

Silityskeskus on helppokäyttöinen

Silityskeskus on monelle uusi tuttavuus. Järeästä nimestä huolimatta silityskeskus on mainio ja helppokäyttöinen ja eroaa tavallisesta höyryraudasta siten, että vesi laitetaan isoon vesisäiliöön, joka on erillisessä alustassa.

Höyry nousee silitysrautaan letkua pitkin ja näin silitysrauta ei ole ”ylipullea” käyttäjälle.

Moni valmistaja lupaa silityskeskuksen olevan "jopa kaksi kertaa" tavallista silitysrautaa nopeampi.

Moni arvostaa silitysraudassa keveyttä.

Silityskeskuksissa silitysrauta on jonkin verran kevyempi kuin perinteinen silitysrauta, koska vesi ei ole raudan sisällä. Alustoineen jykevimmät keskukset painavat kuitenkin melkoisesti. Silloin on hyvä omata kunnon hauislihakset veden tyhjentämiseen.

4Safety Precision EDB6150
höyrysilitysrauta antaa tehokkaan
silitystuloksen. 180 gramman
tehostehöyrysuihku. Jatkuva
höyryntuotto on 0–40 g/min, ja
se jakautuu tasaisesti tekstiileihin
pohjan 500 höyryaukon kautta.
Läpinäkyvä ja tilava 3,5 dl vesisäiliö.
Kolmivaiheinen automaattinen
virrankatkaisu katkaisee silitysraudasta
virran 8 minuutin kuluttua pysty-
asennossa, tai 30 sekunnin kuluttua,
kun rauta on kyljellään tai pohja
alaspäin. bMax liitäntäteho 2400 W.
3 m virtajohto ja kääntyy 360 astetta.
Suositushinta 99 (Verkkokauppa.com)Aloita ja ihastu

Monella saattaa olla vieläkin siivouskomeron tai kellarin uumenissa vanhan alumiinifolion värinen silityslauta räikeän sinisillä jaloilla ja vähintään yhtä ruma silitysrauta.

Sellainen yhdistelmä ei enää houkuttele uusia sukupolvia.

Niin kuin missä tahansa kodintyössä on silittämisessäkin usein haasteellisin vaihe aloittaminen.

Trendikkäät silityslaudat muistuttavat parhaimmillaan komeita ”surffilautoja” ja printtikuosien kirjo on laaja. Myös värikkäät ja tyylikkäästi muotoillut silitysraudat kehtaa pitää kodissa esillä.

– Ja kuten monessa muussakin asiassa, harjoitus tekee mestarin. Kauluspaidan silittäminen ei ole ihan helppoa ensimmäisillä kerroilla ja kauluspaidoistakaan ei niin vaan pääse eroon, sillä ne ovat trendikkäitä.

– Silittäessä voi katsoa vaikka televisiota tai kuunnella radiota. Ja nuoret on hyvä opettaa silittämään omat paitansa. Näin he saavat arjen taidon.

Silityslauta on tarpeen silittäessä. Niitä on tosiaan erilaisia ja erikokoisia. Osa on irrallisia ja kokoontaitettavia ja osa kalusteisiin kiinnitettyjä. Niiden säilyttäminen voi joskus olla haasteellista, vaikka ne menevätkin kasaan.

Pienen tilan silitysalusta on helppo kasata ja se kulkee näppärästi mukana myös matkoilla. Enää ei siis tarvitse välittää vanhasta sanonnasta, jonka mukaan fraasista ”reissussa rähjääntyy”.

Teija Jerkku sanoo, että sileä vaate on yleensä kaunis ja mukava yllä eikä siitä irtoa niin paljon pölyä kuin silittämättömistä.

– Ei kaikkia tekstiilejä tarvitse aina silittää. Kannattaa pohtia, mikä on oma vaatimustaso ja mitä kaikkea jaksaa ja on tarpeen silittää. Nykyisin on materiaaleja, jotka helpottavat silittämistä tai ovat silittämättäkin siistejä.


BOSCH TD90 EASY
Erittäin tehokas höyrytoiminto sekä
raudan turvallisuutta lisäävä
SensorSecure-toiminto tarkoittaa
raudan sammumista automaattisesti,
kun käden irrottaa silitysraudan
kahvasta. Rauta aloittaa lämpenemisen
uudelleen, kun siihen jälleen tartutaan.
Suuri läpinäkyvä 400 ml vesisäilö,
liitäntäteho 2400 W ja erikoispitkä
tekstiilipäällysteinen liitäntäjohto 2.5 m.
Ekohöyry säästää jopa 30 prosenttia
energiaa ja 35 prosenttia vettä
maksimihöyrytasoon verrattuna.
Suositushinta on 179 €.
(Kodinkoneliikkeet)
Silitysraudan ostajan muistilista:

Vesisäiliö
Mikä on sopiva vesisäiliön tilavuus? Säiliön koko on yleensä alle 2 desilitrasta yli 4 desilitraan.
Näkyykö vesisäiliön vesiraja selvästi?
Kuinka helppoa on täyttää ja tyhjentää vesisäiliö?

Johdon pituus ja liikkuvuus
Pituus vaihtelee usein alle 2 metristä yli 3 metriin. Alle 2 metrin johto voi olla liian lyhyt.
Johto ei saa olla silittäjän tiellä.

Pohjan liikkuvuus
Päällystetty teräspohja liukuu paremmin kuin ruostumaton teräspohja. Alumiinipohja liukuu huonommin ja naarmuuntuu helposti.

Silitysraudan jäähtyminen
Silitysraudan nopea kuumeneminen ja jäähtyminen on suotavaa. Laitteen täytyy jäähtyä kunnolla ennen kuin sen voi laittaa säilöön turvallisesti. Useimmat raudat vaativat reilun tunnin jäähtyäkseen + 200 asteesta riittävästi.
Joissakin malleissa voi olla automaattinen pois päältä -toiminto.

Silitysraudan puhdistaminen
Kun puhdistat silitysrautaa välillä, saat parhaan mahdollisen lopputuloksen. Toimi ensisijaisesti silitysraudan käyttöohjeiden mukaisesti. Tässä joitakin yleisiä hoito-ohjeita:

Pyyhi pohjaa silloin tällöin astianpesuaineliuokseen kostutetulla pehmeällä liinalla.
Silitysraudan puhdistamiseen on olemassa myös pyyhekumeja, puhdistus- ja kiillotustyynyjä ja -tahnoja. Erityispinnoitteet vaativat oman puhdistuksensa. Tutustu silitysraudan käyttöohjeisiin.
Jos rauta likaantuu, poista tahrat heti. Imeytä rasvat tai sulanut muovi mahdollisimman kuumana talouspaperiin.
Lisää säiliöön vettä suppilon tai kannun avulla. Irrota johto seinästä vedenlisäyksen ajaksi.
Tyhjennä silityksen jälkeen vesisäiliö.
Säilytä silitysrautaa pystyasennossa, etteivät höyryaukot kalkkeudu ja tukkeudu.
(Lähde: Martat)

Philips PerfectCare Elite höyrysilityskeskus GC9622/20
PerfectCare Elite on Philipsin tehokkain ja paras höyrysilityskeskus. OptimalTEMP –tekniikan ansiosta voit silittää farkkuja ja silkkiä samalla lämpöasetuksella. Myynti: Verkkokauppa.com, Power
Tehot 2400W – Ainutlaatuinen OptimalTEMP –tekniikka, jonka SmartControl prosessori säätää automaattisesti optimaalisen lämpötilan ja HeatFlow tekniikka takaa ihanteellisen höyryn ja lämpötilan yhdistelmän. Jatkuva höyryntuotto jopa 135g/min, lisähöyry jopa 450g.
Johdon pituus: 1,8m
Suositushinta: 349€Philips Steam&Go kannettava vaatehöyrystin
Ehdoton valinta vaikeasti silitettäville vaatteille ja viime hetken viimeistelyyn. Nopea ja helppokäyttöinen höyrystin toimii sekä pystyhöyrytyksessä että silityslaudan kanssa käytettynä. Myynti: Verkkokauppa.com, Prisma, Gigantti, K-Citymarket, Power, Veikon Kone, Euronics
Tehot ja jos jokin extratoiminta: 1000W – uudenlaista helppoutta silitykseen
Johdon pituus: 2m
Suositushinta: 69,99€

Viisi vinkkiä: näin silität kauluspaidan

Tutkimuksen mukaan* kolme neljästä vastaajasta ilmoitti silittävänsä useimmiten kauluspaitoja. Näillä vinkeillä paidan silittäminen onnistuu:
1. Silitä ensin kaulus. Silitä se molemmin puolin ja aloita takapuolelta saadaksesi parhaan lopputuloksen.
2. Silitä seuraavaksi paidan kalvosimet. Varmista, ettei kalvosimia ole napitettu ja silitä molemmin puolin.
3. Laskosta hiha sileästi lautaa vasten ennen kuin alat painaa silitysraudalla, jottei hihaan tule ikäviä ryppyjä. Tee sama toiselle hihalle.
4. Varmista, että miehustan kaikki napit ovat auki ja aseta paita laudalle siten, että hihat ja miehusta ovat laudan sivuilla. Silitä selkäosa.
5. Käännä paita ja silitä miehusta napituksen molemmin puolin. Muista silittää myös nappien välit, paina napinläpiä kunnolla äläkä unohda silittää ylimpiä osia kauluksen läheltä.

Historian havinaa

Ennen vanhaan painavaa rautaa kuumennettiin hellan päällä, raudan sisällä ollut irrallinen luoti lämmitettiin erikseen. Rauta saatettiin kuumentaa myös raudan sisällä hehkuvilla hiilillä, kaasulla tai höyryllä. Marttaliiton neuvonnan johtaja Teija Jerkku kertoo, että Suomessa ensimmäinen sähköllä toimiva silitysrauta nähtiin 1800-luvun loppupuolella.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: VEER ja valmistajat

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää