Tervetuloa melskeinen 20-luku

20.02.2020, klo 08:10Kommentteja 0

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään nykytekniikan kehityssuunnat ja tutkimuslaboratorioiden prototyypit? Kurkistetaanpa kristallipalloon.Sata vuotta sitten elettiin huikeaa nousukautta. Maailmansota oli sodittu ja espanjantauti kukistettu. Tulevaisuuden suuntaviivat ja visiot kohti nykyaikaa alkoivat hahmottua.

Tekniikka ja uudet aatteet harppoivat ison askelin eteenpäin. Surrealismi, abstraktismi, suhteellisuusteoria, kvanttimekaniikka, tehtaat ja massatuotanto avasivat ovet teknistieteellisen maailmaan.

Elettiin The Great Gatsby -elokuvan ilmapiiriä salakapakoineen. Flappers-muoti, Swing-musiikki, Charlston-tanssi ja Jazz-artistit villitsivät USA:n ja Euroopan – ja Wall Streetin pörssiromahdukseen oli vielä matkaa.

 

Mitä sanoo kristallipallo?

2020-luvulla öljy- ja talouskriisit, sekä alueelliset ja kauppasotauhat väistyvät taka-alalle. Käsiä puristetaan mieluummin yhteisen sovun merkeissä, ja talouskehitys ampaisee entistä rajumpaan nousuun.

Teknologian ja tieteen uudet innovaatiot bioteknologia, geeniterapia, kantasoluhoito ja 3d-tulostetut elimet tuovat ratkaisun syöpään, sydänongelmiin, diabetekseen, masennukseen sekä kulkutauteihin.

Tietotekniikka harppoo isoin askelin. Tekoäly vauhdittaa koko teknologia-alaa, ja robotit yleistyvät tehtaissa, varastoissa ja maataloudessa. Päästötön ja itseajava sähköauto astuu aluksi korvaamaan rekka-, taksi- ja bussikuljettajat.

Hintojen halvetessa kuluttajakin oivaltaa, kuinka mukavaa on irrottaa kädet ratista. Pitkät työmatkat saa näin hyötykäyttöön. Henkilökohtaisena autonkuljettajana automaattiauto tuo myös elämään luksusta.

 

Puhdasta luontoa ja energiaa

Ilmastomuutos ja ympäristöaktivisti Greta Thunbergin ajatukset herättivät 20-luvulla maailman johtajat, ettei ole järkevää haaskata ehtyviä luonnonresursseja autojen polttomoottoreihin ja sähkön tuotantoon.

Energiateknologia-ala suuntaa yhä suuremmin panoksin tuuli-, aalto- ja aurinkoenergian hiilidioksidivapaisiin tuotantomuotoihin. Akkuteknologiat ja lohkoketjut tuovat myös ratkaisun puhtaan sähkön hajautettuun älyjakeluun.

Bensiini- ja dieselajoneuvot harvenevat liikenteessä, mutta eivät vielä katoa 20-luvulla raskaassa laivarahti- ja lentokonebisneksessä. Öljyjalostus, kivihiili ja kaasu tarjoavat lisäksi tärkeitä raaka-aineita teollisuuden tarpeisiin.

Mutta nanoteknologia ja laskennallinen bioteknologia haastavat vanhan. Raaka-aineet opitaan nyt syntetisoimaan alkuaineista. Ohjelmoitavien mikro-organismien avulla saastunut luonto opitaan jopa eheyttämään.

 

Seinätelevisio tulee kotiin

1920-luku toi puhelimen, radion ja pian television. 2020-luvulla ne hiotaan huippuunsa. 100, 200, jopa 300 tuuman 8k/16k/32k-tarkat seinätelevisiot yleistyvät kodeissa ja nettiradiot toistavat 360-asteen ääntä.

Perinteinen televisio siirtyy suoratoistoon. Kehitystä vetää 5g- ja 6g-verkkojen yleistyminen, joka tarjoaa antenni- ja kaapeliverkkojakin nopeamman kuvan välityksen huipputarkkuudella.

Myös tietokoneet kehittyvät. 32-256 ytimen työasemat, sylimikrot ja taivutettavat älylaitteet tunnistavat nyt tosiajassa sormien ja kehon liikkeet, ja lukevat tunnetilan ilmeistä.

 

Viihdettä älylaseihin

Älypuhelin yhdentyy saumattomasti kodin audio/video-teknologiaan. Rajat todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden välillä hämärtyvät, kun lisätyn todellisuuden kokemuksen tarjoavat pelit ja viihde yleistyivät.

Kehityksen kärkeen nousevat edulliset ja kevyet 3d-älylasit, jotka kytketään älypuhelimeen. Älylasien myötä syntyy uusi kattaus sosiaalista mediaa, blogeja, tositv:tä ja uutisreportaaseja. Konserteissa ja teatterissa voi myös käydä virtuaalisesti älylasien avulla.

Muotien, tanssien ja musiikin saralla 2020-luku on antoisa. Nanokuitujen ja älyvaatteiden myötä katukuvaan saapuvat ensituulet 30–40 -lukujen muotivirtauksista. Taidokkaimmatkin silmämeikit syntyvät nopeasti silmäluuppien ja ohjelmoitavien älysumutteiden avulla.

 

Osuuko kuolontähti Apophis?

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-rakettiteknologia vie ihmisen Marsiin. USA, Kiina ja Intia luovat kuusiirtokunnat, ja avaruussotajoukot perustetaan. Kiertoradalle pääsee myös lomamatkalle.

Toinen puoli avaruusbuumia on se, että 370 metrin Apophis-asteroidi ohittaa maan hiuskarvan etäisyydeltä vuonna 2029. Osuessaan se toisi vuosikymmenien ydintalven ja nykykulttuurin tuhon.

Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitos NASA arvioi, että törmäysriski on olematon 1/150 000. Planetaarisia törmäyksiä varten on silti syytä varmistaa selusta perustamalla siirtokuntia avaruuteen, Musk teroittaa.

 

Suora hermoliitäntä avuksi

Vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi Musk kehittää Neuralink-hermoliitäntää, joka mahdollistaa digitaalisen kuolemattomuuden lataamalla mielen tekoälyjärjestelmään.

Hermoliitännän avulla voidaan luoda uusia aisteja, tai tuoda aito tieteiskirjojen virtuaalitodellisuus kaikkien ulottuville. Terveydenhuollossa tekniikka mahdollistaa älykkäät proteesit onnettomuuksissa vammautuneille.

Sitten kristallipallon kuva alkaa häilyä. Ja kuten aina ennustusten kanssa, ne menevät yleensä pieleen. Varmaa on vain, että 20-luvusta on tulossa hyvin melskeinen.

Teksti: Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Ilmastotutkimus osoittaa: Huoli ilmastonmuutoksesta yhdistää suomalaisia, tiedoissa on puutteita

Energia ja sen käyttö yhdistetään ilmastonmuutokseen, mutta kokonaisuus on paljon laajempi. Suomessa on tahtoa ilmastotoimiin ja huolet ovat yhteisiä niin kansalaisten, kuntapäättäjien kuin suuryritysten johtajien joukossa. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Vertailut

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Kodintekniikka

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Turvallisuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Liikenne

Lämmitä auto energiatehokkaasti ja turvallisesti

Esilämmitetystä autosta tulee mahdollisimman vähän pakokaasuja omaan ja naapurien pihaan. Esilämmitys säästä polttoainetta ja vähentää päästöjä. Lämmitys parantaa myös turvallisuutta, kun liikkeelle päästään huurteettomin lasein. Lämmityksen harkitsematon käyttö lisää turhaa sähkönkulutusta. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Koti-ilma kaipaa kosteutta

Ulkoilman viiletessä päälle laitettava lämmitys laskee kodin ilmankosteutta. Suositeltava ja miellyttävä sisäilmankosteus on 40–60 prosenttia. Suomessa keskuslämmityksen paahtaessa, etenkin talviaikoina, sisäilman kosteus laskee jopa alle 20 prosentin. Lue lisää

Lämmitys

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää