Tervetuloa melskeinen 20-luku

20.02.2020, klo 08:10Kommentteja 0

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään nykytekniikan kehityssuunnat ja tutkimuslaboratorioiden prototyypit? Kurkistetaanpa kristallipalloon.Sata vuotta sitten elettiin huikeaa nousukautta. Maailmansota oli sodittu ja espanjantauti kukistettu. Tulevaisuuden suuntaviivat ja visiot kohti nykyaikaa alkoivat hahmottua.

Tekniikka ja uudet aatteet harppoivat ison askelin eteenpäin. Surrealismi, abstraktismi, suhteellisuusteoria, kvanttimekaniikka, tehtaat ja massatuotanto avasivat ovet teknistieteellisen maailmaan.

Elettiin The Great Gatsby -elokuvan ilmapiiriä salakapakoineen. Flappers-muoti, Swing-musiikki, Charlston-tanssi ja Jazz-artistit villitsivät USA:n ja Euroopan – ja Wall Streetin pörssiromahdukseen oli vielä matkaa.

 

Mitä sanoo kristallipallo?

2020-luvulla öljy- ja talouskriisit, sekä alueelliset ja kauppasotauhat väistyvät taka-alalle. Käsiä puristetaan mieluummin yhteisen sovun merkeissä, ja talouskehitys ampaisee entistä rajumpaan nousuun.

Teknologian ja tieteen uudet innovaatiot bioteknologia, geeniterapia, kantasoluhoito ja 3d-tulostetut elimet tuovat ratkaisun syöpään, sydänongelmiin, diabetekseen, masennukseen sekä kulkutauteihin.

Tietotekniikka harppoo isoin askelin. Tekoäly vauhdittaa koko teknologia-alaa, ja robotit yleistyvät tehtaissa, varastoissa ja maataloudessa. Päästötön ja itseajava sähköauto astuu aluksi korvaamaan rekka-, taksi- ja bussikuljettajat.

Hintojen halvetessa kuluttajakin oivaltaa, kuinka mukavaa on irrottaa kädet ratista. Pitkät työmatkat saa näin hyötykäyttöön. Henkilökohtaisena autonkuljettajana automaattiauto tuo myös elämään luksusta.

 

Puhdasta luontoa ja energiaa

Ilmastomuutos ja ympäristöaktivisti Greta Thunbergin ajatukset herättivät 20-luvulla maailman johtajat, ettei ole järkevää haaskata ehtyviä luonnonresursseja autojen polttomoottoreihin ja sähkön tuotantoon.

Energiateknologia-ala suuntaa yhä suuremmin panoksin tuuli-, aalto- ja aurinkoenergian hiilidioksidivapaisiin tuotantomuotoihin. Akkuteknologiat ja lohkoketjut tuovat myös ratkaisun puhtaan sähkön hajautettuun älyjakeluun.

Bensiini- ja dieselajoneuvot harvenevat liikenteessä, mutta eivät vielä katoa 20-luvulla raskaassa laivarahti- ja lentokonebisneksessä. Öljyjalostus, kivihiili ja kaasu tarjoavat lisäksi tärkeitä raaka-aineita teollisuuden tarpeisiin.

Mutta nanoteknologia ja laskennallinen bioteknologia haastavat vanhan. Raaka-aineet opitaan nyt syntetisoimaan alkuaineista. Ohjelmoitavien mikro-organismien avulla saastunut luonto opitaan jopa eheyttämään.

 

Seinätelevisio tulee kotiin

1920-luku toi puhelimen, radion ja pian television. 2020-luvulla ne hiotaan huippuunsa. 100, 200, jopa 300 tuuman 8k/16k/32k-tarkat seinätelevisiot yleistyvät kodeissa ja nettiradiot toistavat 360-asteen ääntä.

Perinteinen televisio siirtyy suoratoistoon. Kehitystä vetää 5g- ja 6g-verkkojen yleistyminen, joka tarjoaa antenni- ja kaapeliverkkojakin nopeamman kuvan välityksen huipputarkkuudella.

Myös tietokoneet kehittyvät. 32-256 ytimen työasemat, sylimikrot ja taivutettavat älylaitteet tunnistavat nyt tosiajassa sormien ja kehon liikkeet, ja lukevat tunnetilan ilmeistä.

 

Viihdettä älylaseihin

Älypuhelin yhdentyy saumattomasti kodin audio/video-teknologiaan. Rajat todellisuuden ja virtuaalitodellisuuden välillä hämärtyvät, kun lisätyn todellisuuden kokemuksen tarjoavat pelit ja viihde yleistyivät.

Kehityksen kärkeen nousevat edulliset ja kevyet 3d-älylasit, jotka kytketään älypuhelimeen. Älylasien myötä syntyy uusi kattaus sosiaalista mediaa, blogeja, tositv:tä ja uutisreportaaseja. Konserteissa ja teatterissa voi myös käydä virtuaalisesti älylasien avulla.

Muotien, tanssien ja musiikin saralla 2020-luku on antoisa. Nanokuitujen ja älyvaatteiden myötä katukuvaan saapuvat ensituulet 30–40 -lukujen muotivirtauksista. Taidokkaimmatkin silmämeikit syntyvät nopeasti silmäluuppien ja ohjelmoitavien älysumutteiden avulla.

 

Osuuko kuolontähti Apophis?

Miljardööri Elon Muskin SpaceX-rakettiteknologia vie ihmisen Marsiin. USA, Kiina ja Intia luovat kuusiirtokunnat, ja avaruussotajoukot perustetaan. Kiertoradalle pääsee myös lomamatkalle.

Toinen puoli avaruusbuumia on se, että 370 metrin Apophis-asteroidi ohittaa maan hiuskarvan etäisyydeltä vuonna 2029. Osuessaan se toisi vuosikymmenien ydintalven ja nykykulttuurin tuhon.

Yhdysvaltojen avaruustutkimuslaitos NASA arvioi, että törmäysriski on olematon 1/150 000. Planetaarisia törmäyksiä varten on silti syytä varmistaa selusta perustamalla siirtokuntia avaruuteen, Musk teroittaa.

 

Suora hermoliitäntä avuksi

Vaihtoehtoiseksi ratkaisuksi Musk kehittää Neuralink-hermoliitäntää, joka mahdollistaa digitaalisen kuolemattomuuden lataamalla mielen tekoälyjärjestelmään.

Hermoliitännän avulla voidaan luoda uusia aisteja, tai tuoda aito tieteiskirjojen virtuaalitodellisuus kaikkien ulottuville. Terveydenhuollossa tekniikka mahdollistaa älykkäät proteesit onnettomuuksissa vammautuneille.

Sitten kristallipallon kuva alkaa häilyä. Ja kuten aina ennustusten kanssa, ne menevät yleensä pieleen. Varmaa on vain, että 20-luvusta on tulossa hyvin melskeinen.

Teksti: Pekka Tolonen

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Huoneilmassa kevätpölyä?

Kevät on kuivannut kadut ja pihat. Monessa paikassa pihoja ja katuja on pesty, mutta kaikkea pölyä ei saada pois. Sisäilman parantamiseksi kannattaa puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihtaa suodattimet. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Sähkösavustimella helppo savustuskesä

Sähkösavustin on monipuolinen laite kesän ruuanlaitossa. Sähkövastuksella varustettuja savustuslaitteita on ollut markkinoilla jo pitkään. Sähkösavustimella valmistuu koko aromikas ateria kesäpöytään. Savustaa voi ympäri vuoden esimerkiksi kalaa, lihaa ja kasviksia. Lue lisää

Turvallisuus

Nauti lämmöstä ja säästä luontoa ja lompakkoa – Ikääntyvän lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus kannattaa

Kuopion alueella yli 6100 kiinteistöä lämpiää kaukolämmöllä. Niistä jopa kaksi kolmesta kuluttaa enemmän energiaa kuin olisi tarpeen, arvioi Kuopion Energian asiantuntija, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää