Lämpöä maan uumenista

26.09.2013, klo 10:46Kommentteja 0

Maalämpöpumppu on iso, mutta usein hyvin kannattava investointi.


Kuten nimestäkin voi päätellä maalämpöpumppu kerää maaperästä lämpöä. Toisin kuin muut lämpöpumput, jotka tarjoavat lisälämpöä, niin maalämpöpumppu toimii päälämmitysmuotona.

Sami Seuna Motiva Oy:sta kertoo, että maalämmön tyypillinen vuosilämpökerroin on noin 2,5–3,5. Erityisen hyvin maalämpöpumppu sopii kohteeseen, jossa on suurehko energiankulutus, esimerkiksi 30.000 kWh vuodessa tai siitä ylöspäin.

– Maalämpötalossa vuotuiset lämmityskustannukset ovat parhaimmillaan vain noin kolmasosa siitä, mitä ne ovat talossa, jossa on suora sähkölämmitys tai öljylämmitys.  

Maalämpöpumppu vaatii rinnalleen varaavan vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Lämmitysveden lisäksi pumppu tuottaa talon lämpimän käyttöveden.

– Jos esimerkiksi saneerattavassa kohteessa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, niin se on rakennettava erikseen.

Iso investointi maksaa itsensä takaisin

Maalämpöpumppu on iso, mutta usein
hyvin kannattava investointi.

Maalämpöpumppu on selvästi kalliimpi kuin muut lämpöpumput.

– Uudiskohteissa päästään ehkä halvimmillaan 12.000 eurolla, saneerauskohteissa hintaa voi kertyä helposti yli 20.000 euroa. Kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen tilat, tontin olosuhteet ja kallion sijainti.

Sami Seuna laskee, että isoissa taloissa sekä otollisissa olosuhteissa maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jopa reilussa viidessä, keskikokoisissa taloissa noin kymmenessä vuodessa.

Ei ihan joka tontille

Maalämpöpumppua ei voi asentaa aivan joka paikkaan. Maalämpöpumppua varten tarvitaan kunnasta toimenpidelupa. Lupa maksaa kunnasta riippuen noin 70–700 euroa.  

– Mutkia matkaan voi tulla erityisesti taajama-alueilla. Yleisimpiä esteitä maalämpöpumpun käyttöönotolle ovat kohteen lähellä olevat maanalaiset rakenteet ja pohjavesialueet. Saneerauskohteissa rajoittavat usein myös liian ahtaat tontit.

Etenkin maaseudulla ja haja-asutusalueilla maalämpöpumppua harkitsevan kannattaa olla yhteyksissä myös paikalliseen sähköyhtiöön.

– Joillakin alueilla saattaa olla tarvetta valita invertteri-tyyppinen maalämpöpumppu, joka ei käynnistyessään aiheuta suurta virtapiikkiä – tai pumppu, jossa on virtapiikkiä keventävä pehmokäynnistin, Seuna huomauttaa.

Vaakaputkistot ovat usein hyviä haja-asutusalueilla

Suomessa on tällä hetkellä arviolta noin 100 000 maalämpöpumppua. Noin 60 prosenttia näistä kerää lämpöä syvien porauskaivojen avulla ja noin 35 prosenttia lähemmäksi maanpintaa sijoitettavien vaakaputkistojen avulla. Noin 5 prosenttia maalämpöpumpuista kerää lämpöä vesistöistä.

– Vaakaputkien käyttäminen on edullisempaa, mutta ne vievät paljon tilaa. Usein vaakaputkia voidaankin käyttää vain haja-asutusalueilla.

– Erityisen hyviä vaakaputket ovat savimaassa, missä ei ole putkistoa uhkaavia kiviä. Hiekkamaassa putkistometrejä tarvitaan selvästi enemmän kuin savimaastossa.

Valitse urakoitsija huolella

Kaikkien lämpöpumppujen kohdalla on tärkeää hankkia kokonaispaketti luotettavalta urakoitsijalta. Kun sekä laite että asennus on samasta paikasta, tämä estää ongelmatapauksissa vastuun siirtelyn taholta toiselle.

Sami Seuna korostaa, että maalämpöpumpun kohdalla hyvän periaatteen noudattaminen on erityisen tärkeää:

– Järjestelmän suunnitteluun, laitevalintoihin ja asennuksiin tarvitaan alan ammattilaista. Kun investointi on mittava ja säästöpotentiaali suuri, niin matkan varrella ei kannata ottaa mitään turhia riskejä.

Kannattaa kilpailuttaa eri urakoitsijoita ja pyytää heiltä referenssejä. Voi olla hyvä jututtaa ihmisiä, joilla on firmasta kokemuksia. Aina on hyvä tarkistaa myös yrityksen taustoja vaikkapa kaupparekisteristä, Sami Seuna vinkkaa.

Juttusarjan edellisissä osissa esiteltiin ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu, seuraavassa numerossa vuorossa on poistoilmalämpöpumppu.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Päästä kevätauringon säteet sisälle

Ikkunoissa oleva lika ja pöly voi viedä jopa 40 prosenttia ikkunoiden valotehosta. Ikkunoiden pesu onkin ekoteko, joka vähentää valaistuksen tarvetta. Pese ikkunat ja avaa verhot sekä sälekaihtimet auringonpaisteella. Saat nauttia puhtaasta kevätauringon valosta. Lue lisää

ISS omat uutiset

Asiakkaidemme tyytyväisyys on ennätysluokkaa

Syksy on mielenkiintoista aikaa Imatran Seudun Sähkön asiakaspalvelussa, sillä loppuvuodesta valmistuvat Energiateollisuuden vuosittain teettämän asiakastyytyväisyystutkimuksen tulokset. Tutkimuksessa saamme arvokasta palautetta asiakkailtamme joka päiväisestä työskentelystämme ja yhtiöstämme. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kauppalista kunniaan

Ruokahävikin vähentäminen on ekoteko, joka tekee hyvää myös kukkarolle. Keinot ovat usein varsin yksinkertaisia. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

3D-television paluu?

OLED-televisioiden myynti kasvaa tänä vuonna jopa 30 prosenttia. Samalla yleistyvät 8k-hypertarkat televisiot. Kuuma kysymys on, koittaako pian lasittoman 3D-television aika? Lue lisää

Turvallisuus

Älykäs kodintekniikka avuksesi: esineiden internet hakkerin silmin

Internettiin liitettävän kodintekniikan määrä lisääntyy. Aivan riskitöntä IoT-laitteiden kytkeminen verkkoon ei ole. Kannattaa lukea aina huolellisesti turvaohjeet ja nyt viimeistään kehittää itselle järjestelmä erilaisten salasanojen muistamiseen. Lue lisää

Liikenne

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Puista vapaat sähkölinjat turvaavat yhteiskunnan toimintaa

Ilman sähköä on vaikea elää. Sähkökatkot sammuttavat valot ja pimentävät telkkarin, eikä kahvia saa keitettyä. Talvella talot jäähtyvät. Pitkittyessään sähkökatkot mykistävät kännykän, pysäyttävät veden tulon ja sulkevat kaupat ja huoltoasemat. Vähitellen ruoka loppuu, liikenne pysähtyy ja tiedon välittämisessä otetaan tienvarsien ilmoitustaulut ja kuriirit käyttöön. Lue lisää

Laiteuutuudet

Tuoretta mehua aamuun

Braun on lisännyt PurEase-aamiaissarjaan SJ3100 mehulingon. Sulavalinjainen mehulinko on varustettu uusilla teknologioilla, joiden ansiosta hommat hoituvat nopeasti ja siististi. Lue lisää

Lämmitys

Älä säästä sisäilman laadussa

Pakkasten paukkuessa tuntuu tärkeältä estää kylmän ilman virtaus huoneistoon energiasäästösyistä. Harkitsemattomasti tehtynä se voi kuitenkin aiheuttaa sisäilmaongelmia. Lue lisää