Lämpöä maan uumenista

26.09.2013, klo 10:46Kommentteja 0

Maalämpöpumppu on iso, mutta usein hyvin kannattava investointi.


Kuten nimestäkin voi päätellä maalämpöpumppu kerää maaperästä lämpöä. Toisin kuin muut lämpöpumput, jotka tarjoavat lisälämpöä, niin maalämpöpumppu toimii päälämmitysmuotona.

Sami Seuna Motiva Oy:sta kertoo, että maalämmön tyypillinen vuosilämpökerroin on noin 2,5–3,5. Erityisen hyvin maalämpöpumppu sopii kohteeseen, jossa on suurehko energiankulutus, esimerkiksi 30.000 kWh vuodessa tai siitä ylöspäin.

– Maalämpötalossa vuotuiset lämmityskustannukset ovat parhaimmillaan vain noin kolmasosa siitä, mitä ne ovat talossa, jossa on suora sähkölämmitys tai öljylämmitys.  

Maalämpöpumppu vaatii rinnalleen varaavan vesikiertoisen lämmönjakojärjestelmän. Lämmitysveden lisäksi pumppu tuottaa talon lämpimän käyttöveden.

– Jos esimerkiksi saneerattavassa kohteessa ei ole vesikiertoista lämmönjakoa, niin se on rakennettava erikseen.

Iso investointi maksaa itsensä takaisin

Maalämpöpumppu on iso, mutta usein
hyvin kannattava investointi.

Maalämpöpumppu on selvästi kalliimpi kuin muut lämpöpumput.

– Uudiskohteissa päästään ehkä halvimmillaan 12.000 eurolla, saneerauskohteissa hintaa voi kertyä helposti yli 20.000 euroa. Kustannuksiin vaikuttavat esimerkiksi rakennuksen tilat, tontin olosuhteet ja kallion sijainti.

Sami Seuna laskee, että isoissa taloissa sekä otollisissa olosuhteissa maalämpöpumppu maksaa itsensä takaisin jopa reilussa viidessä, keskikokoisissa taloissa noin kymmenessä vuodessa.

Ei ihan joka tontille

Maalämpöpumppua ei voi asentaa aivan joka paikkaan. Maalämpöpumppua varten tarvitaan kunnasta toimenpidelupa. Lupa maksaa kunnasta riippuen noin 70–700 euroa.  

– Mutkia matkaan voi tulla erityisesti taajama-alueilla. Yleisimpiä esteitä maalämpöpumpun käyttöönotolle ovat kohteen lähellä olevat maanalaiset rakenteet ja pohjavesialueet. Saneerauskohteissa rajoittavat usein myös liian ahtaat tontit.

Etenkin maaseudulla ja haja-asutusalueilla maalämpöpumppua harkitsevan kannattaa olla yhteyksissä myös paikalliseen sähköyhtiöön.

– Joillakin alueilla saattaa olla tarvetta valita invertteri-tyyppinen maalämpöpumppu, joka ei käynnistyessään aiheuta suurta virtapiikkiä – tai pumppu, jossa on virtapiikkiä keventävä pehmokäynnistin, Seuna huomauttaa.

Vaakaputkistot ovat usein hyviä haja-asutusalueilla

Suomessa on tällä hetkellä arviolta noin 100 000 maalämpöpumppua. Noin 60 prosenttia näistä kerää lämpöä syvien porauskaivojen avulla ja noin 35 prosenttia lähemmäksi maanpintaa sijoitettavien vaakaputkistojen avulla. Noin 5 prosenttia maalämpöpumpuista kerää lämpöä vesistöistä.

– Vaakaputkien käyttäminen on edullisempaa, mutta ne vievät paljon tilaa. Usein vaakaputkia voidaankin käyttää vain haja-asutusalueilla.

– Erityisen hyviä vaakaputket ovat savimaassa, missä ei ole putkistoa uhkaavia kiviä. Hiekkamaassa putkistometrejä tarvitaan selvästi enemmän kuin savimaastossa.

Valitse urakoitsija huolella

Kaikkien lämpöpumppujen kohdalla on tärkeää hankkia kokonaispaketti luotettavalta urakoitsijalta. Kun sekä laite että asennus on samasta paikasta, tämä estää ongelmatapauksissa vastuun siirtelyn taholta toiselle.

Sami Seuna korostaa, että maalämpöpumpun kohdalla hyvän periaatteen noudattaminen on erityisen tärkeää:

– Järjestelmän suunnitteluun, laitevalintoihin ja asennuksiin tarvitaan alan ammattilaista. Kun investointi on mittava ja säästöpotentiaali suuri, niin matkan varrella ei kannata ottaa mitään turhia riskejä.

Kannattaa kilpailuttaa eri urakoitsijoita ja pyytää heiltä referenssejä. Voi olla hyvä jututtaa ihmisiä, joilla on firmasta kokemuksia. Aina on hyvä tarkistaa myös yrityksen taustoja vaikkapa kaupparekisteristä, Sami Seuna vinkkaa.

Juttusarjan edellisissä osissa esiteltiin ilmalämpöpumppu ja ilma-vesilämpöpumppu, seuraavassa numerossa vuorossa on poistoilmalämpöpumppu.

Teksti: Matti Välimäki

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Puhdas liesituuletin poistaa käryt

Liesituulettimen puhdistukseen havahdutaan usein vasta, kun huomataan sen kärynpoistokyvyn heikenneen tai kun rasvasuodattimesta tippuu keittotasolle epämääräistä rasvatöhnää. Tukkoinen liesituuletin kuluttaa myös enemmän sähköä, koska tuuletinmoottori joutuu lujemmalla. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Noin kahdella miljoonalla suomalaisella on kohonnut verenpaine: Verenpainemittari on kodin elintärkeä sähkölaite

Kärsitkö tietämättäsi kohonneesta verenpaineesta? Reilustikin kohonnut verenpaine on usein oireeton tai oireet ovat epämääräisiä. Elämäntavat voivat nostaa verenpainetta yllättävästi. Lue lisää

Turvallisuus

Kun aloitat rakentamissuunnittelun MUISTA SÄHKÖT

Rakentaminen on mittava projekti, johon kuuluu olennaisena osana rakennuksen sähköistäminen. Sähköä tarvitaan heti kun rakentaminen aloitetaan, jopa jo ennen rakennustöitä. Lue lisää

Liikenne

Sähköauto ladataan useimmiten kotona

Sähköauton lataaminen on kotona helppoa. Omakotitalossa päätöksen omasta latauspisteestä voi tehdä itse, taloyhtiöissä tarvitaan taloyhtiön päätös sähköautojen latauspisteiden toteuttamisesta. Ennen lataamista tai latauspisteen hankintaa on selvitettävä kiinteistön sähköjärjestelmän mitoitus ja pistorasioiden soveltuvuus jatkuvaan lataamiseen. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää