Muurari taitaa perinteisen käsityön

21.09.2020, klo 18:55Kommentteja 0

Sähkötakka on mainio takkakaipuun sammuttaja kerrostaloissa, mutta jos kaipaa perinteistä tulisijan tunnelmaa on syytä kutsua muurari apuun ja ajoissa, sillä heitä ei ole tungokseen asti tarjolla.

Muurari Jukka Mäkynen mietti aikoinaan, että hänestä tulee poliisi tai mielisairaanhoitaja. Näistä ei sitten toteutunut kumpikaan.

– Rakennusalalle tavallaan ajauduin kaverin suosituksesta, kun kuulin, että siellä olisi kohtuuhyvät tienestit. Siihen aikaan etenkin muurarin ammatti oli arvostettu ja palkka sen mukainen. Hakeuduin muurauskursseille ja opiskelin ja harjoittelin muurausta myös itsenäisesti. Kesti noin kolme vuotta ennen kuin koin osaavani muurauksen.

Työ itsessään on Mäkysen mukaan pysynyt samana, mutta olosuhteet ovat muuttuneet.

–Tuntuu, että ammattitaitoisista muurareista on pulaa etenkin pientalo- ja tulisija -kohteissa.


Yli sata vuotta vanhan leivinuunin kunnostus vaati työskentelyä ahtaassa tilassa uunin sisällä. Valmis uuni lämmittää taas.

Paloturvallisuus on tärkeää

Mäkynen toivoo, että kuluttajat olisivat tietoisia paloturvallisuusmääräyksistä ja paloetäisyyksistä.

Jos takka ei vedä kunnolla, eli savua työntyy huoneilmaan niin silloin on mahdollista, että savukaasukanavat on iän myötä vaurioituneet ja haurastuneet.

– Tällaisessa tapauksessa ammattilainen on hyvä pyytää paikalle tarkistamaan tilanne ja selvittämään onko se mahdollista korjata tai pitääkö rakentaa tilalle uusi. Riskejä ei kannata ottaa.

Toki joskus muurarin on Mäkysen mukaan annettava tietyt reunaehdot esimerkiksi takan kokoon liittyvissä asioissa. Tulisija on suunniteltava aina siihen tarkoitettuun paikkaan soveltuen.

– Savukaasukanavat tehdään aina tulitiilestä ja tulenkestävällä muurauslaastilla. Asiakas itse valitsee ulkopintaan tulevat tiilet sekä takkaluukun omien mieltymysten mukaisesti.

Takan ulkokuori voi olla esimerkiksi puhtaaksi muurattu tai pinnoitettu ja asiasta sovitaan aina erikseen suunnitteluvaiheessa asiakkaan kanssa. Hinta määräytyy tulisijan koon mukaan.

 

Säännöllinen työaika auttaa jaksamisessa

– Muurarin työ on fyysisesti raskasta. Rentoudun perheen parissa jotain mukavaa yhdessä tehden. Huolehdin säännöllisestä työajasta, työskentelen maanantaista perjantaihin ja viikonloput pidän pääosin vapaata. Säännöllinen työaika auttaa jaksamaan. 

Jukka Mäkynen sanoo itsekin nauttivan takan loimusta.

– Mielestäni takan loimulla on yhtä rauhoittava psykologinen vaikutus kuin meren aalloilla.

 


Perinteinen leivinuuni ja puuhella, johon integroitiin kaasuliesi. Myös sähköliesi on mahdollista liittää uunikokonaisuuteen.

Vaatimustaso on noussut tällä vuosikymmenellä

Muurarimestari Petteri Stubb sanoo aikoinaan alavalinnan olleen ihmeellinen juttu – sattuman kauppaa ja rakkaus käsillä tekemiseen.

80-luvulla ammattikoulusta muurariksi valmistunut Stubb sanoo muurauksesta tulleen elämäntavan ja nykyään lasten ollessa jo aikuisia hän tekee kohteita ympäri Suomea.

– Työ on muuttunut haasteellisemmaksi kuin esimerkiksi 90-luvulla, jolloin suosittiin yksinkertaisempaa tyyliä. Takka tai leivinuuni on useimmiten kodin ”sydän” ja tulisijan muotokieli viestii esimerkiksi oman aikansa rakennustyyliä, sisustuksen trendejä tai tiettyä persoonallisuutta.

Petteri Stubb sanoo, että jokaisella aikakaudella on tietty leimansa. Vanhat kesämökkien takat ovat harvemmin olleet erityisen kauniita, vaan niillä oli lähinnä arkinen käyttötarkoitus. Ne olivat selkeitä ja konstailemattomia ja usein visuaalisesti synkkiäkin ilman tulen loimua.

– Nykyään on myös uskallusta tilata näyttäviä tulisijoja – ne ovat kauneimmillaan kuin tilataideteoksia käyttötarkoitusta unohtamatta.

Kaupunkialueilla niin sanottujen pönttöuunien ja kakluunien suosio on Stubbin mukaan myös noussut ja värimaailma on todella moni-ilmeinen. Myös leivinuunien kysyntä on tasaista. Leivinuunin hintahaarukka on 4500–10 000 euroa.

 

Uunihankkeen käynnistys

Petteri Stubb sanoo, että uunihankkeen ollessa ajankohtainen on hyvä miettiä ensin uunin käyttötarkoitus – haluaako uunilta tehokasta lämmitystä, tunnelmaa, leivontaa ja ruoanlaittoa tai kenties näitä kaikkia ominaisuuksia.

– Uunimuurari kannattaa kutsua suunnittelemaan jo uuden talon tai remontin suunnitteluvaiheessa. Uunille on varattava myös riittävästi tilaa ja pitää myös huomioida polttopuun kuljetus ja uunin huolto.

Petteri Stubb muistuttaa, että uunin tyyli- ja pintakäsittely kannattaa harkita huolella ja pidemmälle aikavälille ja katseenvangitseva uuni vaikuttaa myös sisustuksellisesti vuosikymmeniä.

Korjauskohteessa on varmistettava, että uunille on paikka ja hormi. Näiden puuttuessa on hankittava rakennuslupa.

– Uunit ovat kokonaan käsityötä, joten muurausaika kannattaa varata ajoissa. Meitä uunimuurareita ei ole ihan valtaisaa joukkoa.


Jälleen muodikkaita pönttöuuneja saa kaikissa väreissä.

 

Punaiseksi pinnoitettu hellaleivinuuni.

 

Kotitalousvähennystä uunimuurauksesta

Lämmitysjärjestelmien uusiminen, parantaminen ja korjaaminen aikaisemmin rakennetussa omakotitalossa ja vapaa-ajan asunnossa oikeuttavat kotitalousvähennykseen.

Kotitalousvähennys on v. 2020 alkaen 40 prosenttia ennakkorekisteriin merkitylle yrittäjälle maksetuista työkustannuksista maksimissaan 2250 € kummallekin puolisolle. Omavastuu on 100 €. Verottajan ohje on voimassa toistaiseksi. Lisätietoja vero.fi

Lisää tietoa muuratuista tulisijoista Suomalaiset Tulisijat ry.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Petteri Stubb

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Kodintekniikka

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Turvallisuus

Mökki ympärivuotisessa käytössä

Tänä syksynä mökkiä ei välttämättä laitetakaan talviteloille, vaan sitä pidetään ympärivuotisena asuntona. Kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyy monia huomioitavia asioita, kuten esimerkiksi paloturvallisuus ja putkien sulanapito. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen myynti kasvaa

Sähköautojen myynti kasvaa muun automyynnin laskiessa, niin meillä kuin muissakin Pohjoismaissa sekä Länsi-Euroopassa. Myyntiluvut ovat meillä edelleen pieniä. Suomessa sähköautojen myynnin vielä pienehköt lukemat johtuvat siitä, ettei autoja ole saatu meille kysyntää vastaavaa määrää. Sähköautojen myynninkasvu tulee jatkumaan ja vaihtoehdot lisääntyvät jo tänä ja ensi vuonna reilusti. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Lihasjännityksen kimppuun vasaralla

Älykkäällä lihashuoltovasaralla saat syvälle ulottuvan lihashieronnan, joka laukaisee lihaksista stressin, yksipuolisen ja kuormittavan työn tai urheilun aiheuttaman jännityksen ja lievittää kipua. Se on kätevä, johdoton ja osaa opastaa sinua hieronnassa. Ja kaikkein parasta ­­– voit käyttää sitä itse kotonasi – kaikessa rauhassa. Lue lisää

Lämmitys

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää