Sähkömopo tuo arkeen apua

28.05.2015, klo 15:15Kommentteja 4

Seppo Hongisto halusi sähkömopon, joka kulkee Suomen olosuhteissa, on helposti mukana kuljetettava ja sopii sekä kauppoihin että matkustamiseen. Sellainen löytyi. – Liikkumisen itsenäinen vapaus kuuluu meille kaikille.


Saksasta löytyi mieleinen matkailuauto ja Hongistot matkustavatkin mielellään kotimaassa ja maailmalla. Mopo pakkautuu kätevästi mukaan. Anneli-vaimon kanssa on mukava reissata.


Seppo Hongisto
on aina halunnut tehdä kaiken elämässään täysillä.

– Liikuntaeste, vammautuminen tai ikääntyminen eivät saa syrjäyttää elämän vauhtipyörästä vaan silloin on mietittävä ja haettava apua siihen, miten taas pääsee parhaiten kiinni arkeen.

Hän toteaa, että vaikka elämä monella tapaa muuttuisikin, pitäisi liikkumisen ja ihmisten kohtaamisen jatkua.

– Nurkkaan ei saisi jäädä yksin murehtimaan.

Elämän uudet arvot

Seppo Hongiston sepelvaltimotaudin kiusaama sydämen aortta repesi kaksi vuotta sitten ja leikkauksen jälkeinen komplikaatio aiheutti Hongiston vasempaan jalkaan kuolion. Vasen jalka amputoitiin.

– Ensi järkytyksen jälkeen ajattelin kuitenkin aika pian, että haluan päästä takaisin arkeen kiinni ja olla minulle tärkeiden ihmisten lähellä.

Tähän oli suurena apuna myös vertaistuki, joka on kuin lumipalloilmiö – kun tukea saa itse, niin sitä haluaa myös jakaa muille avuntarvitsijoille.

Seppo Hongiston elämän onnenkantamoiset ovat puolisossa, lapsissa, lastenlapsissa ja upeissa hevosissa.

– Minulla on ollut monta tärkeää syytä päästä taas liikkeelle. Sain myös terapiakoiraksi vaimoltani kääpiövillakoira Pupen, jonka energisyys oli heti ensi tapaamisesta lähtien valloittavaa.

– Elämänhalu ja -ilo palasivat. Ilmeisesti jotain tärkeää on elämässä vielä tekemättä.

Sähkömopolla liikkumisen vapaus


– Etsin myös netistä sopivaa invamopoa eli sähkömopoa ja vaatimustasoni oli aika kova. Halusin ajopelin, joka kulkee Suomen olosuhteissa, on helposti mukana kuljetettava ja sopii sekä kauppoihin että matkustamiseen.

Seppo Hongisto sanookin, että sähkömopon hankinta pitää miettiä omasta lähtökohdasta.

– Esimerkiksi ruokakaupassa tarvitaan pientä kääntösädettä ja joillakin vaatimuksena saattaa olla se, että sähkömopolla voi huristella myös omaan kotiinsa.

Tärkeitä asioita ovat myös istuinmukavuus, ohjattavuus etenkin ajokortittomilla henkilöillä ja akun kestävyys.

– Myös oman liikkumisympäristön haasteet kannattaa miettiä eli millaisia kynnyksiä ja esteitä kohtaa esimerkiksi kauppamatkalla ja onko mopon takuu- ja huoltoasiat kunnossa. Mopo kannattaa myös koeajaa omassa ympäristössä.

Seppo Hongisto on iloinen, että rollaattorit ovat katukuvassa ihan tavanomainen näky. Sama tilanne on myös jo sähkömopojen kohdalla.

– Usein joku tulee nykäisemään hihasta ja kysyy ajokistani. Etenkin maakunnissa kauppamatkat saattavat olla pitkiäkin ja ikääntyneiden voimat ovat heikentyneet. Mielestäni ei tarvitse olla vammainen henkilö tai vanhus, jos hankkii sähkömopon. Se kannattaa hankkia silloin, kun se tuo arkeen apua ja iloa.

Seppo Hongistolle italialainen Di Blasin mopo täytti kaikki toiveet ja enemmänkin.

– Mopo ei ole vauhtihirmu, mutta kuusi kilometriä tunnissa riittää vaativaankin menoon. Kyllä siinä on käynyt niin, että minä ajan edellä ja vaimo ”kipittää” hikisenä perässä. Hongiston mopon huoltovapaa akku irtoaa muutamassa sekunnissa. Vääntöäkin löytyy, sillä etupyörään sijoitettu 250 watin sähkömoottori jaksaa kuljettaa satakiloisenkin kuskin jyrkkää mäkeä ylös.

Hongiston mopossa voi vaihtaa käsijarrun puolta, mutta siinä on myös rumpujarru. Siro rakenne ja pieni kääntösäde toimivat hyvin myös vaikkapa kerrostaloyhtiössä.

– Elämänlaatuni parani heti, kun pääsin taas liikkeelle. Olen myös saanut proteesin, jossa on tietokoneavusteinen polvi.

Kahvittelua ja maailmanparannusta

Työelämässä Hongistolla ei ollut juuri aikaa torikahveille. Nyt niistä on tullut mukava ajanviete.

– Höpöttelemme ukkojen kesken. Välillä keskustelemme sähkömopoistakin, sillä ne ovat yhtä lailla kiehtovia kuin autot.

Seppo Hongisto toteaa, että torilla on kaikenlaisia kuppikuntia. Niistä on helppo löytää itselle mieleinen.

– Ei ole mitään merkitystä millaisessa työpuvussa kukin on työrupeamansa tehnyt. Asian ydin on ihmisyydessä ja inhimillisyydessä.  Kun ihmisille tapahtuu jotain traumaattista, on koottava kaikki verkostot, vertaistuki ja elämä mahdollisimman eheäksi.

Pakatun mopon mitat: korkeus 48 cm, eveys 62 cm ja syvyys 39 cm
Sähkömoottori: teho 250 W
Nopeus: 6 km/h eteenpäin, 3 km/h taaksepäin
Paino: 25 kg akun kanssa
Mopon voi tilata lyhytkasvuisen mitoituksin pidemmällä toimitusajalla ja vaihtaa kaasukahvan puolta.
Hinta: noin 3000 euroa
Lisätietoja: www.portter.fi
Etelään mopoilemaan

Siirry sähkömopoon tilavassa eteisessä tai autokatoksessa ja ajele hiljaisesti ja tasaisesti 30–40 kilometrin päivämatkoja. Sähkömopo ei saastuta eikä pidä meteliä. Sillä voi ajaa sisään kauppakeskuksiin ja virastotaloihin.

 –Toisille sopii paremmin kolmipyöräinen pienikokoinen ja toisille taas nelipyöräinen kookkaampi menijä, kertoo Respecta Oy:n myyntipäällikkö Juha Matila.

Matila sanoo, että sähkömopojen suosio on vahvassa nousussa.

–Monella matkailu tulee kuvioihin eläkkeelle siirryttäessä. Euroopassa ja Välimeren maissa mopolla ajeleva seniori on tavallinen näky. Usein kyseessä ei ole suinkaan vammaisuus, vaan halu liikkua kohteessa enemmän väsyttämättä itseään tarpeettomasti.

Moni hankkii sähkömoponsa itse sen vuoksi, ettei julkinen terveydenhuolto syty ajatuksesta. Elämänpiiri laajenee kovasti, kun päivän mittaan voi ajella 3050 kilometriä ympäristössään.

Vuokraa sähkömopo

– Moni asiakas käyttää myös Respectan vuokrauspalvelua.  Meiltä vuokrataan sähkömopoja alkaen viikonlopusta aina koko kesän ajalle. Tarjoamme myös asiakkaan oman mopon talvisäilytyksen, johon sisältyy akusta huolehtiminen lataamalla sitä säännöllisesti. Monelle seniorille sähkömopo on myös tilakysymys, talvisäilytys on siksikin suosiossa.Orion (valmistaja Invacare):

Helppokäyttöinen sähkömopo ulko- ja sisäkäyttöön. Portaaton nopeudensäätö 12 km/h saakka. Sivulle kääntyvä pehmustettu penkki helpottaa siirtymistä. Helppo latauskäytäntö, aja päivällä – lataa yöllä.

– Mittoja: leveys 62 cm, pituus 127 cm, maksimikäyttäjäpaino 136 kg, ajomatka (täydellä akulla) 36 km.

 


Minicrosser (valmistaja Medema ): 

– Ylellinen M2 sähkömopo ajotietokoneella. Ajovalot syttyvät päivävaloautomatiikan avulla automaattisesti hämärässä, värinäyttö ilmoittaa jäljellä olevan ajomatkan, tulossa olevan huoltotarpeen. Turvallisuutta antaa peruutuksen äänimerkki ja varashälytin.

– Mittoja: leveys 66 cm, pituus 135 cm, maksimikäyttäjäpaino 175 kg, ajomatka (täydellä akulla) 55 km.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Timo Porthan

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti ma 18. tammikuuta 2016 01.38.47

niku

eipä noissa ole muuta vikaa kun hinta, samalla hinnalla saa jo auton + kuljettajan eli taksin , mihin toi korkea hita perustuu .. täyttä bullia ko homma, täytynee tilata vastaavat suoraan kiinasta.

kirjoitti ma 18. tammikuuta 2016 01.42.51

niku

Mopon hinta kiinassa, japaanissa on euroissa 100-500 egee, verot suomessa päälle niin ne on noin 500 egee veroineen, ja täällä suomessa 3000- 10000 egee ihan järjetöntä touhua.

kirjoitti ma 18. tammikuuta 2016 01.48.19

niku

Sain juuri kiinasta tarjouksen Teslan suunnittelemasta kolmipyörä moposta,
Kotiinkuljetettuna ja verot maksettuna 700 euroa, ja sopimuksen että voin niitä myydä suomessa.,
Repikää siitä

kirjoitti ma 18. tammikuuta 2016 01.57.07

niku

Toihan tarkkoittaa sitä että voin kilpaila kaikkien kanssa, sillä kiinalla on rahaa, ja minulla myynti valtti hinnassa, suomessa, Ruotsissa, ym
Nää suomen kalliit firmat kaatuu, sen takaan.

Energiavinkit

Pienillä teoilla säästöä ja mukavuutta

Kesäkausi on kääntynyt reilusti loppupuolelle ja syksy kolkuttelee ovella. Tämä tarkoittaa usein lehtien, kuran, hiekan ja kivien tarttumista kengänpohjiin. Hyvä kynnysmatto vähentää imuroinnin ja siivouksen tarvetta ja säästää siis aikaa ja sähköä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Imatran Seudun Sähkönsiirto nostaa sähkön siirtohintoja 1.7.2019 alkaen. Hinnankorotuksen vaikutus verolliseen siirtohintaan on keskimäärin 11,2 %.

Sähkön siirtohinta muodostuu perusmaksusta ja kulutuksen mukaan määräytyvästä osasta sekä sähkö- ja arvonlisäverosta. Heinäkuussa voimaan astuva hinnankorotus kohdistuu sekä perus- että kulutusmaksuun. Lue lisää

Energiatehokkuus

Pihoille kaivataan valoa

Pihan kulkureittien valaiseminen on kyselyn mukaan pihojen tärkein sähköistysaihe. Pihalle kaivataan myös pistorasioita kausivaloille sekä sähköisille työkaluille. Nyt on oikea aika suunnitella pihan sähköistyksen parantaminen ja toteuttaa se kesän aikana ennen syksyn pimeitä. Lue lisää

Vertailut

Premiumia ja tavallisuutta

Sähköautoja alkaa olla tarjolla jo eri luokkiin, niin premiumiin kuin kansanautoluokkaan. Tosin varsinaista kansansähköautoa ei ole vielä nähty, sen verran hinnat ovat edelleen korkeat. Vaihtoehtoja löytyy eri hintaluokkiin ja ajomatkat yhdellä latauksella alkavat olla useimmille riittävät. Vertailimme miten Jaguar I-Pace ja Hyundai Kona Electric soveltuvat pidemmille matkoille ja kaupunkiin. Lue lisää

Kodintekniikka

Paahtohillossa maistuu kinuski

Kotimaiset omenat ovat joskus onnettomia rääpäleitä. Niiden kuoriminen ja keittäminen hilloksi ei aina innosta. Joskus taas pihalla kasvavat puut tuottavat niin suuren sadon, että kaikkia hedelmiä ei jaksaisi hyödyntää. Uunissa paistuva paahtohillo on kuitenkin suuri helpotus omenahillon ystäville. Lue lisää

Turvallisuus

Kun aloitat rakentamissuunnittelun MUISTA SÄHKÖT

Rakentaminen on mittava projekti, johon kuuluu olennaisena osana rakennuksen sähköistäminen. Sähköä tarvitaan heti kun rakentaminen aloitetaan, jopa jo ennen rakennustöitä. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Keskuspölynimuri on vaihtoehto perinteiselle

Suomalaiset mieltävät keskuspölynimurin asennuksen kotiin usein hankalaksi ja vaikeaksi. Keskuspölynimurin asennus vie usein kuitenkin vain muutamia tunteja. Allaway on koonnut yhteen asiantuntijoiden käytännön vinkit, kuinka keskuspölynimurin asennus kotiin etenee vaihe vaiheelta. Lue lisää

Lämmitys

Aika siirtyä jäähdyttelemään?

Moni asunto voi muuttua helteellä tukalan kuumaksi. Jäähdytys kannattaa tehdä tehokkaasti, mutta energiaa tuhlaamatta. Lue lisää