Täyssähköauto vai hybridi?

27.09.2017, klo 12:17Kommentteja 1

Sähköautot ovat tulossa vauhdilla. Mitä eroa on ladattavalla hybridillä ja täyssähköautolla? Koeajoimme Hyundai Ioniqin sekä ladattavana hybridinä että täyssähköautona. Molemmilla malleilla pääsee sähköautoilun makuun ja niiden sähköiset toimintasäteet ovat hyvät.

Jokaisen autoilevan ihmisen kannattaa kokeilla sähköllä liikkumista joko hybridillä tai täyssähköautolla. Jos moottorin murina ei ole ainoa autoilussa hyvänolontunnetta tuova asia, on sähköllä liikkuminen vaivatonta ja se tarjoaa miellyttävän ajokokemuksen.

Tämänkertainen koeajorupeama oli sikäli mielenkiintoinen, että autot olivat samanlaiset voimalinjaa lukuun ottamatta. Hyundai Ioniq plug-in on ladattava hybridi, joka kulkee sekä bensa- että sähkömoottorin voimin ja Hyundai Ioniq electric on täyssähköauto, joka kulkee pelkällä sähkömoottorilla.

 

Lähes samanlaiset

Ulkoisesti tai sisätiloiltaan autot eivät juurikaan eroa toisistaan. Keulasta eron huomaa helpoiten. Ladattavassa hybridissä on polttomoottorin vaatima, perinteinen säleikkö edessä, kun sähköautossa on umpikeula. Jos oikein tarkasti katsoo, on hybridissä luonnollisesti pakoputki sekä myös ylimääräinen latausaukon kansi vasemmassa etulokasuojassa.

Molemmat autot kulkevat äänettä sähkömoottorilla eikä bensiinimoottorin käynnistymistä huomaa juurikaan rauhallisessa ajossa, muualta kuin mittaristosta, joka kertoo polttomoottorin käynnistymisestä.

Kun sähköllä ajaessa painaa hybridissä kaasupolkimen hieman rivakammin pohjaan, käynnistyy bensamoottori, mutta varsinkin kaupungissa pystyy hyvin etenemään muun liikenteen mukana pelkällä sähköllä. Polttomoottorin äänen kuulee, kun painaa kaasupolkimen nopeasti pohjaan ja kiihdyttää mahdollisimman rivakasti.

Rengasmelua kantautuu jonkin verran ohjaamoon, kuten Suomessa on aika tyypillistä karkeammasta asfaltista johtuen.  Mitään nitinöitä autosta ei kuulunut epätasaisellakaan alustalla.


Sähköautojen latauspisteitä löytyy kattavasti ympäri maata. 

Riittävästi tilaa

Tilaa Hyundai Ioniqissa on riittävästi. 187 senttinen kuljettaja saa itselleen mukavan ajoasennon ja silloinkin takana istuu vielä hyvin alle 180 senttinen ihminen. Kuljettajan istuimen ja ohjauspyörän säädöt ovat riittävät ja kuljettaja löytää mukavan asennon pidemmällekin matkalle.

Takapenkillä tila loppuu ensimmäiseksi korkeussuunnassa, kun aerodynaamisesti muotoillussa autossa katto laskee takaa alas. Parhaimmillaan takaistuin on kahdelle, mutta kyllä takana matkustaa myös kolme, ainakin lyhempiä matkoja.

Takaluukku on normaalikäyttöön riittävä eikä poikkea vastaavan kokoluokan autoista, vaikka sähköversiossa akut on sijoitettu auton takaosaan.


Ajo-ominaisuudet ja varustelu

Virran pikalatauspisteen tarjoama
latausaikainen
informaatio.

Ajo-ominaisuudet ovat hyvät ja auto kulkee vakaasti ja tasaisesti. Urat eivät vie autoa maantielläkään. Kaupungissa se on ketterä ja ohjaus herkkä sekä tarkka. Myös suorituskyky riittää mukavasti erilaiseen etenemiseen ja auton kulkuun voi vaikuttaa myös ajodynamiikan valitsemisella. Eco-asennollakin pärjää normaalioloissa. Alusta on ehkä hieman kovahko, mutta ei häiritsevästi.

Jos tulee tarve esimerkiksi nopeaan kiihdytykseen, automatiikka hoitaa hybridissä sähkö- ja bensamoottorien yhteistoiminnan ja sähköautossa eco-asennon ohittamisen. Sähkö-Ioniqin tehot riittävät hyvin ripeäänkin etenemiseen, samoin hybridi liikkuu riittävän ripeästi moottorien yhteistoiminnalla. Kuljettajan ei tarvitse huolehtia tehojen tai toimintojen säädöistä muuta kuin kaasupoljinta painamalla.

Tottumattomalle yllättävintä saattaa olla se, että Hyundai Ioniq huolehtii omalla kaistalla pysymisestä. Auto pysyy ohjaamatta keski- ja reunaviivan välissä eli automatiikka kääntää kevyesti rattia. Ajaminen kädet irti ohjauspyörästä ei kuitenkaan käytännössä onnistu, koska järjestelmä vaatii kuljettajaa pitämään ratista kiinni nopeasti käsien irrottamisen jälkeen.

Autonominen liikkuminen on kuitenkin lähellä. Kun sähkö-Ioniqin laittaa esimerkiksi moottoritiellä kulkemaan vakionopeutta, auto hidastaa automaattisesti saavuttaessaan edellä olevan auton ja alkaa seurata edellä kulkevan nopeutta. Laittamalla vilkun päälle ja ohjaamalla auton ohituskaistalle, se kiihdyttää taas säädettyyn nopeuteen.

Molemmat koeajetut autot olivat Style-varustetasoa ja varustetaso oli riittävä, mukana muun muassa sadetunnistin, älykäs vakionopeuden säädin, ajodynamiikan valinta, bluetooth-matkapuhelinvalmius ja lämmitettävä ohjauspyörä.

 

Sähköllä liikenteessä

Hybridissä saa valittua pelkän sähkökäytön, jolloin liikutaan pelkällä sähköllä, jos ei yht´äkkiä paina kaasupoljinta pohjaan. Sähkökäyttö ohitetaan myös siinä vaiheessa, kun mittaristo näyttää akkujen latauskapasiteettia olevan jäljellä runsaat 10 prosenttia.

Sähkömoottorisella autolla ajaminen on leppoisaa ja mukavaa. Esimerkiksi jarrua ei tarvitse painaa läheskään niin usein kuin perinteisessä polttomoottoriautossa, koska sähkömoottoria käytetään generaattorina lataamaan akkuja jarrutusenergialla. Hidastettaessa kaikkea energiaa ei päästetä hukkaan lämpönä, vaan se käytetään hyödyksi energiana.

Lisäksi jarrutusenergiantalteenottoa saa säädettyä ja siten määriteltyä millaisella voimalla auto hidastaa kaasupoljin ylös nostettaessa. Nämä säätimet ovat mukavasti ohjauspyörässä ja jos haluaa jarrupoljinta ei tarvitse juurikaan hidastamiseen, vaan lähinnä vain auton paikalla pitämiseen, kunhan jarruttamisen sijaan säätelee käsillä tätä jarrutusenergiantalteenoton määrää.

Molemmissa malleissa sähköllä kulkemisen kapasiteetti oli yllättävän hyvä. Ladattavalla hybridillä pääsin kaupunkiliikenteessä auton mittarin mukaan 65 kilometriä ja sähköautolla sekalaisessa ajossa yli 250 kilometriä.

Uudet sähköautot ja niiden toimintasäde ovat jo riittäviä lähes kaikenlaiseen tarpeeseen. Jos tämä kuitenkin vielä epäilyttää, sähköautoiluun voi siirtyä hankkimalla ensin ladattavan hybridin. Sillä kaupunkiajot hoituvat puhtaasti sähköllä ja pidemmät matkat hoidetaan poltto- ja sähkömoottorin yhteistyöllä. Hyundai on Ioniqilla onnistunut hyvin sähkömalliston lanseerauksessa ja lisää vaihtoehtoja on varmasti odotettavissa. 


Hyundain ajotietokone tarjoaa hyvää tietoa energiankulutuksesta. Kulutustietoja voi tarkastella hetkellisesti sekä historiallisesti päivittäisen ajosuoritteen osalta.


Hyundai Ioniq plug-in ladattava hybridi


Hyundai Ioniq ladattava hybridi osoittautui koeajossa mutkattomaksi autoksi, jonka hybriditekniikka toimi sulavasti ja lähes kuljettajan huomaamatta. Yllättävintä oli se, miten pitkälle 8,9 kWh:n litiumionipolymeeriakkujen kapasiteetilla pääsi 44 kW:n sähkömoottorilla hyvissä kaupunkiolosuhteissa.

Auton matkamittarista oli luettavissa 65 kilometrin matka, ennen kuin 1,6 litrainen, 77 kilowatin tehon antava bensamoottori käynnistyi ensimmäisen kerran. Silloin mittari näytti akun kapasiteetiksi 11 prosenttia eli matka jatkui vielä bensa- ja sähkömoottorin yhteistoimin jarrutusenergian ladatessa akkua.

Matka ajettiin pääosin sellaisella kaupunkialueella, jossa nopeusrajoitus oli 50 kilometriä tunnissa tai sen alle. Mukaan mahtui kuitenkin noin 4 – 5 kilometrin pätkä tietä, jolla sai ajaa 80 kilometriä tunnissa. Kun valitsee käyttövoimaksi sähkön, pystyy pelkällä sähköllä kulkemaan kaupunkiliikenteen mukana, ilman että polttomoottori käynnistyy.

Noin 1500 kilometrin koeajon aikana kului bensaa ajotietokoneen mukaan 0,5 – 4,5 litran välillä sadalla kilometrillä. 0,5 litran lukemaan päästiin 114 kilometrin ajomatkalla kaupungissa ja 4,5 litraan sadalla kilometrillä kulutus nousi 318 kilometrin ajomatkalla, joka koostui pääosin maantieajosta josta noin puolet moottoritienopeuksista. Lähdettäessä ajoakku oli lähes tyhjä. Normaalissa maantieajossa päästiin noin kolmen litran kulutuksiin ja noin 200 kilometrin maantiepainotteisessa seka-ajossa alle 2,5 litran lukemiin.

Hinta: alkaen 32.99 e, koeajoauto 36.990 e (+metalliväri 544 e).


Hyundai Ioniq electric täyssähköautoHyundai Ioniq täyssähköauto kulutti sähköä yllättävän vähän. Tämä kertoo varmasti tekniikan toimivuudesta ja aerodynaamisesta muotoilusta, jolla ilmanvastus on saatu pidettyä pienenä. Hyundai Ioniqin 28 kWh:n akkukapasiteettia voisi jopa luonnehtia pieneksi, mutta siitä huolimatta autolla saavuttaa rauhallisessa maantieajossakin 250 kilometrin toimintasäteen ja kaupungissa tietenkin hieman enemmän.

Ajotietokone antaa historiaa tarkastellessa maltilliset kulutuslukemat kWh / 100 kilometriä. Tietokoneen tallentamat lukemat olivat 10.3 – 11,9 kilowattitunnin välillä sadalla kilometrillä. Pelkkää kaupunkiajoa ei kulutuslukemissa ole mukana, vaan ajo on sekalaista ajoa sekä taajamanopeuksissa että niiden ulkopuolella. 10,3 kWh:n lukemaan päästiin 137 kilometrin matkalla ja 11,9 kWh:n lukemaan 280 kilometrin matkalla, jossa on mukana myös moottoritietä.

Hyundai Ioniq electricin latausajat ovat kohtuulliset. Pikalatauspisteessä akut lataa lähes täyteen runsaassa puolessa tunnissa. Hyundain tekniikka pystyisi ottamaan vastaan enemmänkin virtaa kuin suomalaisista 55 kW:n pikalatauspisteistä saa. Näitäkin nähdään varmasti jatkossa pääteiden varsilla ja kun kapasiteettia on jopa 100 kW:n tehoiseen lataukseen, lyhenee jo nykyisen mallin latausaika lähelle 15 minuuttia 80 prosenttiseen akun varaustilaan.

Hinta: alkaen 36.990 e, koeajoauto 38.990 e (+metalliväri 544 e).


Teksti ja kuvat: Ari J. Vesa

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti to 28. syyskuuta 2017 10.54.55

Kiitokset

Kiitos mainiosta artikkelista! Vastaa hyvin myös omia koeajokokemuksia Ioniqista.

Pieni ilmiselvä kirjoitusvirhe ennen ajotietokoneen kuvia: "Ladattavalla hybridillä pääsin kaupunkiliikenteessä auton mittarin mukaan 65 kilometriä ja sähköautolla sekalaisessa ajossa yli 25 kilometriä."

Oikea lukema taitaa olla yli 250 kilometriä.

Energiavinkit

Huoneilmassa kevätpölyä?

Kevät on kuivannut kadut ja pihat. Monessa paikassa pihoja ja katuja on pesty, mutta kaikkea pölyä ei saada pois. Sisäilman parantamiseksi kannattaa puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihtaa suodattimet. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Sähkösavustimella helppo savustuskesä

Sähkösavustin on monipuolinen laite kesän ruuanlaitossa. Sähkövastuksella varustettuja savustuslaitteita on ollut markkinoilla jo pitkään. Sähkösavustimella valmistuu koko aromikas ateria kesäpöytään. Savustaa voi ympäri vuoden esimerkiksi kalaa, lihaa ja kasviksia. Lue lisää

Turvallisuus

Nauti lämmöstä ja säästä luontoa ja lompakkoa – Ikääntyvän lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus kannattaa

Kuopion alueella yli 6100 kiinteistöä lämpiää kaukolämmöllä. Niistä jopa kaksi kolmesta kuluttaa enemmän energiaa kuin olisi tarpeen, arvioi Kuopion Energian asiantuntija, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää