Valaise joulu turvallisesti

21.11.2019, klo 14:31Kommentteja 0

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia.

Kun otat valoja käyttöön tarkasta niiden kunto aina silmämääräisesti. Tarkasta myös vanhat valot, joita on saatettu varastoida kosteissa, pölyisissä ja kylmissä varatoissa tai ne on purettu kovakouraisesti ja sullottu kasaan varastohyllyn nurkkaan.

Jos valoja joudutaan käsittelemään kylmissä olosuhteissa, varo taivuttelemasta johtoja liikaa. Pakkasessa kovettuneiden johtojen suojaavat eristeet saattavat vahingoittua liiallisesta taivuttelusta.

Jos havaitset valoissa tai muuntajissa vikoja, johdoissa halkeamia tai muuta epäilyttävää, älä yritä korjata niitä itse. Rikkoutuneet valot pitää toimittaa ser-jätteen kierrätyspisteisiin.

 

Tarkasta yhteenkuuluvuus

Kun otat vanhoja valoja säilytyksestä käyttöön, varmista että muuntaja ja valosarja kuuluvat yhteen. Joskus muuntajat ja valosarjat saattavat sekoittua ja toisiinsa sopimattomien laitteiden yhdistäminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Parhaiten valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, jos niitä säilytetään niiden alkuperäisissä pakkauksissa.

Kaikkein vanhimmat valot eivät aina sovellu märkään ulkosäähän. Niitä ei ole myöskään suunniteltu nykyisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos et ole varma niiden soveltuvuudesta ulos, älä käytä niitä ulkona. Jos vanhojen sarjojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, on ne syytä korvata uusilla ja turvallisemmilla valoilla, jotka usein kuluttavat myös vähemmän sähköä.

 

Ulos vain ulkosarjoja

Valosarjat toimivat joko verkkojännitteellä tai muuntajan kautta pienjännitteellä. Nykyisin suurin osa valosarjoista kytketään muuntajan kautta. Muuntajalla toimivat valot ovat yleensä turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi.

Kun viet valot ulos tai terassille, käytä vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Ulkokäyttöön valmistettujen valojen on oltava vähintään sateenpitäviä, IPx3 -luokkaa. IP-luokituksessa jälkimmäinen numero ilmaisee suojaustasoa vedeltä.

Mitä suurempi IP-numero on, sitä parempi on laitteen kosteussuojataso. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojaluokitus on IP44. IP-luokitus pitää löytyä myyntipakkauksesta ja se on yleensä myös muuntajassa tai muualla sarjassa.

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos IP-merkintää ei ole lainkaan, on valot tarkoitettu käytettäväksi vain kuivissa sisätiloissa. Älä vie milloinkaan sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulos.

Valoista pitää löytyä myös CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. Jos nämä tiedot puuttuvat älä osta valoja tai palauta ne kauppaan. Uudet valosarjat ovat pääosin vähän kuluttavaa led-tekniikkaa.

Led-valoilla on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten niiden toimiminen pienjännitteellä. Led-valot lämpenevät myös vanhoja hehkulampuilla varustettuja valosarjoja vähemmän ja vähentävät näin paloriskiä. Ledit myös kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät huolellisesti käytettynä hehkulamppuja kauemmin. Huolellinen käyttö on paikallaan, vaikka periaatteessa ledit kestävät kovempaa käsittelyä, koska niissä ei ole lasia. Johdot eivät kuitenkaan kestä välttämättä kovaa repimistä.

 

Turvallisesti ulkona

Kaupasta saattaa löytyä myös ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja, joiden muuntaja on tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Pienjännitteisen valosarjan ohuet johdon voit vetää varovasti ulos esimerkiksi ikkunan kautta. Kun suljet ikkunan, katso ettei sulkeminen vahingoita johtoa. Vedä valosarjan johto ulos sellaisesta ikkunasta, jota ei jatkuvasti avata tai suljeta, silloin johtoon ei kohdistu jatkuvaa rasitusta. Pistorasiaan kytkettävää jatkojohtoa ei saa turvallisuussyistä vetää sisältä ulos.

Parasta on kutsua sähkömies asentamaan oma pistorasia ulkotiloihin, jos sellaista ei ole. Se takaa kausi- ja jouluvalojen, sähkögrillin ja -savustimen sekä sähkötyökalujen turvallisen käytön ulkona. Jos tarvitset ulkona jatkojohtoa, käytä vain ulkokäyttöön tarkoitettua johtoa, jossa on IP44 -luokitus.

Ulkona ei saa milloinkaan käyttää valkoista pvc-muovista sisäjatkojohtoa, koska se ei kestä pakkasta tai kosteutta.

Valoja voi käyttää piristämässä koko pimeää kautta. Niiden palamista kannattaa kuitenkin ohjata ajastimella. Valot voi hyvin sammuttaa päiväksi kun ei olla kotona ja sydänyöksi kun ei ole paljon ihmisiä liikkeellä.

 

Katkaise virta

Jos kausi- tai jouluvalot toimivat odottamattomasti tai jos joku on saanut niistä sähköiskun, kytke ne saman tien pois päältä. Opettele myös asunnon pääkeskuksen sijainti, jotta saat kytkettyä sähköt tarvittaessa nopeasti pois pääkytkimestä, jos valaistusta ei voi esimerkiksi sähköiskuvaaran vuoksi irrottaa pistorasiasta.

Jos valosarjan tai minkä tahansa muun sähkölaitteen turvallisuus epäilyttää, pitää Tukes yllä markkinavalvontarekisteriä (http://marek.tukes.fi/) , josta voi tarkastaa mitkä laitteet ovat pistokokeina tai asiakkaiden ilmoitusten perusteella tehdyissä testauksissa osoittautuneet vaatimusten vastaisiksi. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan ole testattu eli epäilyttävistä laitteista kannattaa ilmoittaa Tukesille.

Turvallisuus etusijalle kausi- ja jouluvaloja hankkiessa.

Muista:

• Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
• Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
• Vaihda rikkinäinen lamppu ja varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.
• Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan. Vanhempiin suojaamattomiin pistorasioihin voi hankkia erillisen suojalaitteen.
• Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
• Sammuta sisäkäytön valosarjat mennessäsi nukkumaan tai kun poistut asunnostasi pidemmäksi aikaa.
• Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
• Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Älä:

• käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja/muuntajia ulkona.
• kytke toisiinsa kuulumattomia valosarjoja ja muuntajia yhteen.
• laita valosarjaan LED- ja hehkulamppuja sekaisin.
• kytke muuntajaan enempää valosarjoja kuin mitä käyttöohje kertoo.
• kytke sähköjä, kun valosarja on vielä paketissa.
• poista tai vaihda lamppua, kun valaisimeen on kytketty sähköt.
• ylikuormita jouluvalon muuntajaa, ja vältä jatkojohtojen ja adapterien käyttöä.
• anna lasten leikkiä valosarjoilla.
• käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.


Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää