Valaise joulu turvallisesti

21.11.2019, klo 14:31Kommentteja 0

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia.

Kun otat valoja käyttöön tarkasta niiden kunto aina silmämääräisesti. Tarkasta myös vanhat valot, joita on saatettu varastoida kosteissa, pölyisissä ja kylmissä varatoissa tai ne on purettu kovakouraisesti ja sullottu kasaan varastohyllyn nurkkaan.

Jos valoja joudutaan käsittelemään kylmissä olosuhteissa, varo taivuttelemasta johtoja liikaa. Pakkasessa kovettuneiden johtojen suojaavat eristeet saattavat vahingoittua liiallisesta taivuttelusta.

Jos havaitset valoissa tai muuntajissa vikoja, johdoissa halkeamia tai muuta epäilyttävää, älä yritä korjata niitä itse. Rikkoutuneet valot pitää toimittaa ser-jätteen kierrätyspisteisiin.

 

Tarkasta yhteenkuuluvuus

Kun otat vanhoja valoja säilytyksestä käyttöön, varmista että muuntaja ja valosarja kuuluvat yhteen. Joskus muuntajat ja valosarjat saattavat sekoittua ja toisiinsa sopimattomien laitteiden yhdistäminen saattaa aiheuttaa vaaratilanteita. Parhaiten valosarjat ja muuntajat pysyvät järjestyksessä ja kunnossa, jos niitä säilytetään niiden alkuperäisissä pakkauksissa.

Kaikkein vanhimmat valot eivät aina sovellu märkään ulkosäähän. Niitä ei ole myöskään suunniteltu nykyisten turvallisuusvaatimusten mukaisesti. Jos et ole varma niiden soveltuvuudesta ulos, älä käytä niitä ulkona. Jos vanhojen sarjojen kunto tai turvallisuus epäilyttää, on ne syytä korvata uusilla ja turvallisemmilla valoilla, jotka usein kuluttavat myös vähemmän sähköä.

 

Ulos vain ulkosarjoja

Valosarjat toimivat joko verkkojännitteellä tai muuntajan kautta pienjännitteellä. Nykyisin suurin osa valosarjoista kytketään muuntajan kautta. Muuntajalla toimivat valot ovat yleensä turvallisempia, koska niissä sähköiskun vaara on pienempi.

Kun viet valot ulos tai terassille, käytä vain ulkokäyttöön suunniteltuja valosarjoja. Ulkokäyttöön valmistettujen valojen on oltava vähintään sateenpitäviä, IPx3 -luokkaa. IP-luokituksessa jälkimmäinen numero ilmaisee suojaustasoa vedeltä.

Mitä suurempi IP-numero on, sitä parempi on laitteen kosteussuojataso. Yleensä ulkokäyttöön tarkoitettujen valojen suojaluokitus on IP44. IP-luokitus pitää löytyä myyntipakkauksesta ja se on yleensä myös muuntajassa tai muualla sarjassa.

Kuiviin sisätiloihin tarkoitetuissa valosarjoissa ja muuntajissa käytetään IP20-merkintää. Jos IP-merkintää ei ole lainkaan, on valot tarkoitettu käytettäväksi vain kuivissa sisätiloissa. Älä vie milloinkaan sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja tai muuntajia ulos.

Valoista pitää löytyä myös CE-merkintä ja tiedot maahantuojasta yhteystietoineen. Jos nämä tiedot puuttuvat älä osta valoja tai palauta ne kauppaan. Uudet valosarjat ovat pääosin vähän kuluttavaa led-tekniikkaa.

Led-valoilla on paljon hyviä ominaisuuksia, kuten niiden toimiminen pienjännitteellä. Led-valot lämpenevät myös vanhoja hehkulampuilla varustettuja valosarjoja vähemmän ja vähentävät näin paloriskiä. Ledit myös kuluttavat vähemmän sähköä ja kestävät huolellisesti käytettynä hehkulamppuja kauemmin. Huolellinen käyttö on paikallaan, vaikka periaatteessa ledit kestävät kovempaa käsittelyä, koska niissä ei ole lasia. Johdot eivät kuitenkaan kestä välttämättä kovaa repimistä.

 

Turvallisesti ulkona

Kaupasta saattaa löytyä myös ulkokäyttöön tarkoitettuja valosarjoja, joiden muuntaja on tarkoitettu vain sisäkäyttöön. Pienjännitteisen valosarjan ohuet johdon voit vetää varovasti ulos esimerkiksi ikkunan kautta. Kun suljet ikkunan, katso ettei sulkeminen vahingoita johtoa. Vedä valosarjan johto ulos sellaisesta ikkunasta, jota ei jatkuvasti avata tai suljeta, silloin johtoon ei kohdistu jatkuvaa rasitusta. Pistorasiaan kytkettävää jatkojohtoa ei saa turvallisuussyistä vetää sisältä ulos.

Parasta on kutsua sähkömies asentamaan oma pistorasia ulkotiloihin, jos sellaista ei ole. Se takaa kausi- ja jouluvalojen, sähkögrillin ja -savustimen sekä sähkötyökalujen turvallisen käytön ulkona. Jos tarvitset ulkona jatkojohtoa, käytä vain ulkokäyttöön tarkoitettua johtoa, jossa on IP44 -luokitus.

Ulkona ei saa milloinkaan käyttää valkoista pvc-muovista sisäjatkojohtoa, koska se ei kestä pakkasta tai kosteutta.

Valoja voi käyttää piristämässä koko pimeää kautta. Niiden palamista kannattaa kuitenkin ohjata ajastimella. Valot voi hyvin sammuttaa päiväksi kun ei olla kotona ja sydänyöksi kun ei ole paljon ihmisiä liikkeellä.

 

Katkaise virta

Jos kausi- tai jouluvalot toimivat odottamattomasti tai jos joku on saanut niistä sähköiskun, kytke ne saman tien pois päältä. Opettele myös asunnon pääkeskuksen sijainti, jotta saat kytkettyä sähköt tarvittaessa nopeasti pois pääkytkimestä, jos valaistusta ei voi esimerkiksi sähköiskuvaaran vuoksi irrottaa pistorasiasta.

Jos valosarjan tai minkä tahansa muun sähkölaitteen turvallisuus epäilyttää, pitää Tukes yllä markkinavalvontarekisteriä (http://marek.tukes.fi/) , josta voi tarkastaa mitkä laitteet ovat pistokokeina tai asiakkaiden ilmoitusten perusteella tehdyissä testauksissa osoittautuneet vaatimusten vastaisiksi. Kaikkia tuotteita ei kuitenkaan ole testattu eli epäilyttävistä laitteista kannattaa ilmoittaa Tukesille.

Turvallisuus etusijalle kausi- ja jouluvaloja hankkiessa.

Muista:

• Noudata käyttöohjetta. Säilytä ohje myös vastaisuuden varalle.
• Tarkista valosarjan kunto ennen käyttöönottoa.
• Vaihda rikkinäinen lamppu ja varmista, että vaihdettava lamppu vastaa tyypiltään ja mitoitukseltaan (jännite ja teho) alkuperäistä.
• Kytke ulkovalo aina vikavirtasuojalla varmistettuun pistorasiaan. Vanhempiin suojaamattomiin pistorasioihin voi hankkia erillisen suojalaitteen.
• Varmista, että myös muuntaja on ulkokäyttöön tarkoitettu, jos aiot kytkeä muuntajan ulkopistorasiaan.
• Sammuta sisäkäytön valosarjat mennessäsi nukkumaan tai kun poistut asunnostasi pidemmäksi aikaa.
• Varmista, että kuumat lamput eivät ole kosketuksissa helposti syttyvien materiaalien kanssa.
• Säilytä valot alkuperäisissä pakkauksissaan. Vältä varastointia kosteissa ja käsittelyä kylmissä olosuhteissa.

Älä:

• käytä sisäkäyttöön tarkoitettuja valosarjoja/muuntajia ulkona.
• kytke toisiinsa kuulumattomia valosarjoja ja muuntajia yhteen.
• laita valosarjaan LED- ja hehkulamppuja sekaisin.
• kytke muuntajaan enempää valosarjoja kuin mitä käyttöohje kertoo.
• kytke sähköjä, kun valosarja on vielä paketissa.
• poista tai vaihda lamppua, kun valaisimeen on kytketty sähköt.
• ylikuormita jouluvalon muuntajaa, ja vältä jatkojohtojen ja adapterien käyttöä.
• anna lasten leikkiä valosarjoilla.
• käytä tai korjaa rikkinäistä valosarjaa.


Teksti: Ari J. Vesa
Kuva: Shutterstock

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Apua omakotiasujien ja pienten taloyhtiöiden energiatehokkuussuunnitteluun

Toimiva LVI-tekniikka eli lämmitys-, vesi- ja ilmastointitekniikka ovat keskeisin osa talotekniikkaa. Kun ne toimivat oikein, asuminen on terveellistä, turvallista ja kuluttaa energiaa mahdollisimman vähän. Nyt on myös entistä helpompaa löytää avuksi osaava LVI-suunnittelija. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Kodintekniikka

Tervetuloa melskeinen 20-luku

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään nykytekniikan kehityssuunnat ja tutkimuslaboratorioiden prototyypit? Kurkistetaanpa kristallipalloon. Lue lisää

Turvallisuus

Jäiköhän liesi päälle?

Moni sähköpalo voitaisiin välttää huolellisuudella sekä käyttämällä ja huoltamalla laitteita ohjeiden mukaisesti. Palovaroitin on halpa henkivakuutus. Lue lisää

Liikenne

Latauspiste omalle kotipihalle

Sähköautojen, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien myynti on kaksinkertaistunut jo muutaman vuoden. Kehitykselle ei näy loppua, joten latauspisteiden tarve kotipihoilla lisääntyy. Kotilataukset voidaan hoitaa julkisia latauspisteitä pienemmillä tehoilla, silloin paikkojen järjestäminen onnistuu taloyhtiöiden pihoillekin kohtuukustannuksin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Jauha itse kahvisi

Kun haluat nauttia kahvin kaikista aromeista ja kahvin oikeasta mausta, kahvi kannattaa jauhaa itse. Smeg on tuonut kuluttajien saataville ammattimaisen kahvimyllyn, jolla voit jauhaa kahvisi 30 eri jauhatusasteeseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää