5g mullistaa maailman

21.11.2019, klo 14:48Kommentteja 0

Väitetään, että 5g-verkko merkitsee yhtä suurta mullistusta kuin sähkön keksiminen aikoinaan. Mutta onko väitteessä perää?

Onko 5g oikeastaan mullistava? Sehän vain siirtää langattomasti dataa kuten nykyinen 4g-verkko ja aiempi 3g-verkkokin. Mistä siis tämä suuri kohu asian tiimoilta?

Mullistavaa on nyt huippunopea tiedonsiirtonopeus. Lisäksi verkon viiveet ovat hyvin pienet. Se mahdollistaa tosiaikaiset yhteydet laitteiden, palveluiden ja käyttäjien välillä.

5g:n myötä voidaankin kehittää uudenlaisia sovelluksia niin henkilökohtaiseen käyttöön kuin yritysten ja teollisuuden tarpeitakin varten. Tässä mielessä 5g voi käynnistää uuden teollisen vallankumouksen kuten sähkö aikoinaan.

 

Kohti älykästä yhteiskuntaa

Kuluttajalle 5g-tekniikka tuo aluksi vain pieniä parannuksia. 5g-älypuhelimet toimivat nopeammin ja varmuuskopiot pilveen hoituvat sutjakkaasti. Ja suurissa yleisötapahtumissa kuten stadionilla tai festarilla verkko tökkii entistä vähemmän.

Myöhemmin nopeutta on luvassa gigabitti sekunnissa, joka soveltuu Netflixin 4k-leffojen katseluun. Mobiilipelit toimivat yhtä nopeasti kuin konsolilla, sillä millisekunnin vasteaika tekee pelaamisesta täysin viiveetöntä.

Samalla 5g-verkko luo pohjan paljon isommille asioille. Näitä ovat älykaupungit, älykkäät kiinteistöt, älykodit, tehtaat, konepajat, keskenään kommunikoivat robottiajoneuvot ja ilmakuljetusliikenne.

5g mahdollistaa myös kiinteistön energiakulutuksen tosiaikaisen optimoinnin sekä etänä käytettävät kirurgiarobotit – ja vaikkapa vanhusten etähoidon.VR/AR-älylasit kiinni kännykkään

Kuluttajalle on luvassa lisätyn todellisuuden palveluja jo ensi vuonna. 5g-älypuhelimet tukevat nimittäin tarkkoja VR/AR-älylaseja. Lasit kytketään vaivattomasti älypuhelimeen usb-c -liitännän avulla.

Älylasit voidaan näin rakentaa erittäin kevyiksi, sillä niissä ei tarvita akkua, suoritinta eikä näytönohjainta. Kun kaikki raskas 3d-laskenta tapahtuu älypuhelimessa, voidaan laseista tehdä myös hyvinkin edulliset.

Yhdessä 5g-puhelin, edulliset älylasit ja viiveetön ja huippunopea verkko käynnistävät viihteen ja pelien vallankumouksen, uskovat Apple ja Samsung. Molemmat suunnittelevat kevyiden älylasien julkaisua jo ensi vuonna.

 

10 kertaa nopeampi

Alkuvaiheessa 5g-verkot rakennetaan nykyisten 4g-verkkojen päälle käyttämällä 3,5 gigahertsin taajuutta. Verkon nopeus ei juuri eroa hyvästä 4g-yhteydestä. Verkon viiveet ovat myös 4g:n luokkaa.

Johtava 5g-siruvalmistaja Qualcomm arvioi valmiin 5g-verkon keskimääräiseksi nopeudeksi 1,4 gigbittiä sekunnissa. Tällöin käyttäjille on luvassa kymmenkertainen nopeuslisä verrattuna nykyiseen 4g-verkkoon.

5g-verkon vasteaika on muutamia millisekunteja verrattuna 4g:n noin 50–500 millisekunnin vasteaikaan. Älypuhelimen käyttäjälle tämä näkyy siten, että sivut lataavat heti eikä viiveellä.

Huippunopea tiedonsiirto muuttaa maailmaa.

Mutkiakin matkassa

Lähivuosien aikana 5g-verkoissa siirrytään käyttämään nopeampia 28–100 gigahertsin taajuuksia. Näillä päästään useiden megabittien nopeuksiin ja yhä pienempiin viiveisiin.

Korkeammat ja nopeammat taajuuskaistat tuovat valitettavasti uusia haast

eita. Mitä korkeampaa taajuutta käytetään sitä heikommin signaalit läpäisevät rakennusmateriaaleja. Vastapainona tukiasemia tarvitaan yhä enemmän.

Operaattoreilla ei ole kuitenkaan varaa toteuttaa tiheää verkkoa kaikkialle. Siksi 5g-verkot rajoittuvat alkuvaiheessa suurimpien kaupunkien keskustoihin, joukkoliikenteen solmukohtiin ja kauppakeskuksiin.

 

Tervetuloa älykaupunkiin

Arvioiden mukaan vuonna 2025 5g-verkko on puskenut läpi koko yhteiskunnan, uskovat alan kotimaiset kehittäjät Nokia ja VTT. Ratkaisu kaupunkien tiheään tukiasemaverkkoon tulee kotimaiselta LuxTurrim5G-tutkimusryppäältä.

Ideana on yhdistää katuvalot ja 5g-tukiasemat. Älyvalopylväisiin rakennetut anturit keräävät myös tosiaikaista tietoa ilmanlaadusta, liikenteestä ja sääolosuhteista. Tiedot siirretään pilveen, josta ne ovat hyödynnettävissä kaupungin infrastruktuurin hallinnassa.

Älypylväät tarjoavat nopean 5g-netin joka kotiin. Älypylväät tuovat huippunopean ja viiveettömän netin itseohjautuville busseille ja henkilöautoille. Älypylväiden varaan rakentuvat myös älykaupunkien tekoälysovellukset ja yritysten ja kotitalouksien IoT-ratkaisut.

2020-luvun lopussa taivaalla pörräävät ilmataksit ja lentävät mainostaulut. Samalla tuttu ja turvallinen 5g alkaa pikkuhiljaa vaihtua sitä vieläkin nopeampaan 6g-verkkoon.


Kannattaako jo hankkia?

Ensimmäiset 5g-älypuhelimet ovat jo kaupoissa. Ennen hankintaa kannattaa tarkastaa verkon kuuluvuus omalla alueella. Huomaa, että nopeus voi aluksi jäädä 300-400 megabittiin.

Tällä hetkellä 5g-verkko on saatavissa rajoitetusti Helsingissä, Vantaalla, Hyvinkäällä, Oulussa, Tampereella, Turussa ja Jyväskylässä. Helsingissä myös kauppakeskus Tripla sekä Aalto-yliopisto tarjoavat 5g-verkon.

DNA tuo joulukuussa kotikäyttöön tarkoitetun kiinteän 5g-laajakaistan. Ratkaisu tähtää 4k-elokuvien katseluun ja internetin jakamiseen. Se tuo myös nopeat nettiyhteydet alueille, joille ei ole saatavissa langallista verkkoa.


Teksti: Pekka Tolonen
Kuva: iSTOCK

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lamppujen oikea kierrättäminen täydentää säästön

Vanhojen, paljon sähköä kuluttavien lamppujen vaihtaminen vähemmän sähköä käyttäviin lamppuihin vähentää sähkönkulutusta. Kokonaisuus on vasta silloin täydellinen, kun vanhat lamput kierrätetään oikein. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

TTS Työtehoseura testasi neljä robotti-imuria: Kotiympäristössä suorituskyky vaihtelee

Työtehoseuran testaamat robotti-imurit olivat koeolosuhteissa melko tasavertaisia, mutta käytännön testeissä niiden suorituskyky vaihteli. Etenkin nurkkien, seinänvierustojen ja eripaksuisten mattojen imurointituloksissa oli laitekohtaisia eroja. Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää