Hyvä ja riittävä uni vaikuttaa elämänlaatuun: Kärsitkö tietämättäsi uniapneasta?

23.09.2019, klo 16:35Kommentteja 1

Unen laadulla on merkittävä vaikutus jokaisen arkeen ja jaksamiseen. Yölliset heräämiset, vessassa käynnit ja muuta perhettä häiritsevän kuorsaamisen syyt voidaan ja kannattaa selvittää. Uniapnea on nykyisin jo kansantauti.


Mittauslaitteiden kanssa on melko helppo nukkua.


Kuulostaako yhtään tutulta?

Puolisot kinaavat aamulla siitä, että unet ovat jääneet vähäisiksi, kun puoliso kuorsaa ja ”krohisee”. Syyttely puolin ja toisin voi olla parisuhdetta ja perhettä raastavaa:

– Kyllä sinä välillä kuorsasit ja ääntelit kuin katupora ja korahtelit, kääntyilit eikä hengitystäkään ajoittain kuulunut. Ei auttanut tökkäys kylkeen. Uudelleenhan se piina alkoi taas. Sinun takiasi en voinut nukkua.

Tällaista debattia moni käy perheessä ja kuorsaus vain jatkuu.

Ei ole suinkaan harvinaista, että puolison kuorsauksesta kärsivä siirtyy muualle nukkumaan tai käyttää korvatulppia.

Kuorsaaja taas voi herätä aamuisin hyvinkin väsyneenä ja hikisenä, potea päänsärkyä ja levottomuutta, vaikka kuvittelee nukkuneensa pitkät ja hyvät unet. Väsymys vain jatkuu, vaikka nukkumaan meno aikaistuisi. Muutosta ei vain tapahdu.

Kuorsaus voi olla harmitonta, mutta uniapean oireisiin kannattaa kuitenkin tutustua ja hakeutua lääkärin vastaanotolle ajoissa. Uni on nukkujalle melko mystinen asia. Itse on hyvinkin vaikea arvioida oman unensa laatua, häiriöitä tai tiedostaa vakavat ongelmat. Heräämistä selitellään usein stressillä, asioiden pyörimisellä mielessä eikä tihentyneitä vessakäyntejäkään ehkä tiedosteta.

Milloin viimeistään vastaanotolle?

Tähän vastaa Mehiläisen kliinisen neurofysiologian erikoislääkäri, dosentti Tapani Salmi. Hänellä on Unilääketieteen erityispätevyys.

– Kuorsaus on sinällään harmitonta nukkujalle ja enemmän todella kiusaa puolisoa. Kun kuorsaus muuttuu katkonaiseksi, kyse on usein uniapneasta.

– Tapani Salmi kertoo, että uniapneakin voi olla satunnaista, esiintyä vain selällään, alkoholin nauttimisen jälkeisenä yönä tai vain aamuyön tunteina.

– Merkitsevässä uniapneassa katkoja on usein yli sata kertaa yössä ja usein joka asennossa. Jos uniapneataipumukseen liittyy päiväväsymys, vastustamaton nukahtaminen silloin, kun pitäisi olla hereillä, on syvän rauhallisen unen määrä jäänyt vähäiseksi.

Salmen mukaan yhdistelmä päiväväsymys ja uniapnea on tutkimusten ja hoidon tavanomainen aihe.

 

Uniapneasta löytyy hyvin tietoa

Uniapnean oireita ovat kuorsaus erityisesti katkonaisena, hengityskatkokset, päiväaikainen väsymys, useinkin lisääntynyt yöllinen virtsaamistarve ja yöhikoilu sekä unen puutteeseen liittyvät muisti- ja keskittymiskyvyn häiriöt, jotka voivat aiheuttaa uupumusta. Myös tiettyjä riskejä on. Esimerkiksi miehillä uniapnea on tavallisempi.

Ylipaino on selkein rakenteellinen tekijä, rasvakudos alaleuassa voi suoraan ahtauttaa hengitystä. Lyhyt niska ja / tai kaula ja lyhyt leuka aiheuttavat ylähengitysteiden ahtaumaa.

Tapani Salmi kuitenkin sanoo, että kaikki uniapneapotilaat eivät ole kuitenkaan lihavia miehiä.

– Ahtaumaa voi olla kielen tyviosan tasolla. Nenähengityksen ahtaus, purentaviat, iso risakudos voivat huonontaa hengitystä. Korvalääkäri ja hammaslääkärikin voivat tunnistaa nämä. Epäily uniapneasta syntyy kuorsaajan ja puolison antamista esitiedoista

Hoidon tarpeen määrittämiseksi suoritetaan useimmiten kotona koko yön kestävä hengityksen mittaus, jossa usealla anturilla seurataan hengitystä, happipitoisuutta, unen motorista levottomuutta ja nukkumisasentoa. Tämä niin sanottu polygrafiamittaus on suunniteltu samalla havaitsemaan muita elimellisiä unihäiriöitä, muun muassa levottomat jalat. Katkot ja poikkeavuudet määritetään ja mitataan erikseen selällään ja muissa asennoissa.

– Mittauslaitteiden kanssa on melko helppo nukkua ja tutkimus onnistuu käytännössä hyvin. Tuloksen perusteella kohtalaisessa ja vahvassa uniapneassa harkitaan aktiivihoitoa, lievässä annetaan omahoito-ohjeita.

Kotihoitokin on mahdollista. Painon pudotus on tietenkin uniapneassa keskeistä.

– Se on tärkeää myös mukana olevien riskitekijöiden, kuten verenpaineen, diabeteksen ja astman vuoksi. Jos katkoja on pelkästään tai pääasiassa selkäasennossa, voi opetella nukkumaan kyljellään.

 

Tärkeä nukkumista turvaava sähkölaite

Niin sanotussa tennispallohoidossa yöpuvun selkämykseen ommellaan todella pallo estämään selkäasentoa. Tämä vaatii sitkeän totuttelun, mutta onnistuu asteittain.

Tapani Salmi kertoo, että CPAP-laite tuottaa nenämaskin avulla jatkuvan positiivisen ilmatiepaineen eli ylipaineen hengitysteihin. Laite toimii verkko- ja akkukäyttöisenä.

– Se estää tehokkaasti sisäänhengityksen salpautumisen ja apneat.

Nykyiset laitteet osaavat määrittää sopivan paineen ja häiritsevät mahdollisimman vähän.

– Laitteen antaman hyödyn huomaa parhaimmillaan heti ensimmäisinä aamuina. Joskus ilmateiden kuivuminen, ärsytys ja nenän ongelmat ovat alkuhankaluutena ja vaativat sopivan maskin ja ilman kostutuksen.

 

Vireystila kohenee nopeasti

CPAP-hoidon aikana esimerkiksi ammattiautoilijan vireys korjaantuu ja työkyky palautuu.

– Hoidon aikana pyritään pudottamaan painoa, jolloin tapahtuisi todellista paranemista. CPAP-laitetta pyritään käyttämään koko tai valtaosa yöstä, se kulkee mukana ja kevyenä akkukäyttöisenä otettavissa mukaan vaikka lomamatkalle.

Kuorsausta voidaan vähentää suulaen alueen kirurgialla, jossa esimerkiksi jäykistetään pehmeän suulaen aluetta.

– Toimenpide ei aina anna pysyvää hyötyä ja merkitsevässä uniapneassa se ei yksin auta.  Myös Lapsilla kita- ja nielurisaleikkaus on Salmen mukaan edelleen hoitovaihtoehto.

Tukkoinen nenä voi estää CPAP-hoidon onnistumisen. Joskus purennan korjaaminen, leuan asentoon vaikuttaminen niin sanotuilla kuorsauskiskolla auttaa. Hammaslääkärit tuntevat tämän hoitomahdollisuuden.

Uniapnean syyt  ja hoito 

Kuorsaus alkaa, kun hengitysteiden pehmytkudokset painuvat nukkuessa kasaan. Kudosten värinästä aiheutuu tyypillinen kuorsausääni, jonka voimakkuus vaihtelee muun muassa asennon ja anatomian mukaan. Jos kudokset tukkivat hengitystiet kokonaan, syntyy apnea. Kuorsaus ja uniapnea ovat saman poikkeavuuden ilmentymiä.

Uniapneaa on aina ollut olemassa, mutta nykyään tietämys ja diagnostiikka on parempaa. Tapani Salmi sanookin, että uniapnea voidaan luokitella kansantaudiksi ja ylipainon lisääntyminen jo lapsilla tekevät siitä entistä tavallisemman. Vahva-asteinen uniapnea on sinällään elimistölle haitallinen jatkuessaan ja lievempänä se on samantapainen riskitekijä kuin esimerkiksi kohonnut verenpaine, veren sokeri tai rasva-arvot.

Työterveyshuollon keskeinen tehtävä on Tapani Salmen mukaan työkyvyn ylläpito ja sairauksien ehkäisy.

– Päivävireyteen liittyvät oireet, uupumus, burn-out jne. ovat usein esiin tulevia oireita. Unettomuuden ja stressitekijöiden lisäksi uniapnean mahdollisuus tulee tällöin esiin ja johtaa selvittelyihin.

Uniapnean CPAP hoitopolku on järjestetty Tapani Salmen mukaan niin, että laitteisto tulee käyttöön julkisella sektorilla kotikunnan kustantamana hengitysapuvälineenä.

– Asiantuntemusta tarvitaan sopivan nenämaskin ja mahdollisten muiden käyttöongelmien ratkaisussa, jotta hoidosta tulisi pitkäaikaisena hyvin siedetty. Uniapnean hoitopolku, aloitukset ja seurannat on koko Suomessa hyvin organisoitu keuhkosairauksien erikoisalan ja terveyskeskusten toimesta.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Mehiläinen/arkisto, Resmed ja Scanstockphoto


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti su 10. marraskuuta 2019 13.28.02

Marjatta koivisto

Tuo näyttää helpolta kun tuosta nenästä ei lähde niin monia kiinnityksiä,tuo olis hyvä mut ei näitä saa varmaan yleisen terveyden huollon kautta

Energiavinkit

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Kuuma sisäilma väsyttää ja olo on tukala. Silloin kaivataan viilennystä. Kannattaa miettiä miten kotinsa viilentää ja ensin estää kuuman ilman tulo sisään. Kannattaa myös hyödyntää yön viileitä hetkiä ja tuulettaa yöllä. Jos kuitenkin tarvitaan viilentimiä, on hyvä miettiä mikä on energiataloudellinen. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei vielä täysin tunneta, mutta yritetään selvittää myös meillä Suomessa. Lue lisää

Turvallisuus

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sähkölaitevaurioita. Ukkosiin kannattaakin varautua niin kotona kuin mökillä. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää