Junanlähettäjän totikakku ja banaanikakku

10.12.2019, klo 19:13Kommentteja 0

Junanlähettäjän totikakku on todellinen erikoisuus. Resepti on peräisin englantilaisesta rautatieläisten keittokirjasta. Pikajunien ravintolavaunuissa valmistettavat leivonnaiset eivät voineet olla monimutkaisia valmistaa, koska ravintolavaunujen keittiöolosuhteet olivat vaatimattomat. Banaanikakku on mehevä herkku.




Totikakku sopii hyvin joulupöytään tai talvisten kahvihetkien kaveriksi.

Totikakun maun viimeistelee viskin ja sokerin seos. Viski on tyylikäs mauste ja maistuu hyvältä niidenkin suussa, jotka eivät viskistä muuten välitä. Alkoholia sisältävän viskin voi korvata myös viskiesanssilla. Savuviskiäkin kannattaa kokeilla.

Näitä tarvitaan:

125 g voita tai margariinia
100 g fariinisokeria
150 g hunajaa
1 rkl vettä
2 kananmunaa
2 tl leivinjauhetta
hyppysellinen suolaa
175 g vehnäjauhoja

Kostutusliemi:
50 g sokeria
1 rkl viskiä (tai maun mukaan enemmän)


Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin 40 minuuttia


Lämmitä uuni valmiiksi ja voitele vuoka. Sekoita rasva, fariinisokeri, hunaja ja vesi kattilassa. Sulata ainekset miedolla lämmöllä ja sekoita tasaiseksi. Jäähdytä seos. Lisää kananmunat yksitellen seokseen koko ajan vatkaten. Sekoita leivinjauhe ja suola jauhoihin. Siivilöi jauhoseos taikinaan varovasti ja sekoita huolellisesti.

Kumoa taikina voideltuun vuokaan ja paista 30–40 minuuttia kunnes kakun pinta on kimmoisa.

Sulata sokeri kattilassa. Kun sokeri on sulanut, nosta kattila liedeltä ja lisää viski. Nosta kypsä ja kuuma kakku uunista, paina kakun pintaan reikiä haarukalla ja levitä sokeri-viskiseos kakun pinnalle, johon se imeytyy. Anna kakun jäähtyä täydellisesti ennen kuin kumoat kakun vuoasta.




Hunaja, rasva ja fariinisokeri sekoitetaan kattilassa ja sulatetaan miedolla lämmöllä.



Kun seos on jäähtynyt, lisätään kananmunat huolellisesti vatkaten. Leivinjauhe ja suola sekoitetaan vehnäjauhoihin.


Valmis taikina kumotaan voideltuun vuokaan.



Sokeri-viskiseos imeytetään kuuman kakun pinnalle. Kakun annetaan jäähtyä täydellisesti ennen kuin kakku kumotaan vuoasta.

Teksti: Petri Sallinen
Kuvat:  Tomas Basili

 


Banaanikakku on mehevä herkku

 
Banaanikakku on lasten ja aikuisten suosikki.

Baanaanin ilmaantuminen sukumme ruokapöytään ei ollut menestystarina. Tämä tapahtui 1930-luvun puolivälissä, kun isoisäni toi lapsilleen Helsingistä tuliaisina yhden banaanin. Banaani jaettiin tasan kolme lapsen kesken. Äitini mielestä ylimakea ja limainen banaani oli todellinen ällötys. Tästä huolimatta joka joulu leivottu banaanikakku on koko sukumme kestosuosikki. Suuren yleisön tietoisuuteen banaani rynnisti Suomessa vuonna 1952. Tosin Helsingin kauppahallissa banaaneja oli ollut myynnissä jo 1900-luvun alussa.

Banaanikakun maku syvenee, kun kakkua säilytetään jääkaapissa alumiinifolioon tiiviisti käärittynä muutama päivä. Banaanikakku säilyy pitkään. En tiedä, mistä banaanikakun resepti on peräisin. Käsin kirjoitettu resepti on pyörinyt vuosikymmenet vanhan keittokirjan välissä. Resepti toimii vuodesta toiseen erinomaisesti. Lisäksi se on yksinkertainen.

Silikonivuoka on keittiössäni melko uusi tulokas. Se paistaa kakuista kauniin kiiltäviä toisin kuin vanha alumiinivuoka. Silikonivuokaa ei tarvitse leivittää — kevyt sively rasvalla riittää.

Rasvan ja sokerin vaahdottaminen nopeutuu kummasti, kun yleiskoneen kulhon ja vatkaimen terän lämmittää. Lämmittämiseen riittää hanasta laskettava kuuma vesi. Ennen rasvan ja sokerin vaivaamista kulho kuivataan. Banaanit on helppo hienontaa soseeksi tehosekoittimella.

150 g voita tai margariinia
3 dl sokeri
2 kananmunaa
2 tl kanelia
1 tl hienonnettua kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
3 1/2 dl karkeita vehnäjauhoja
3 tl leivinjauhetta
3-4 banaania

Uunin lämpötila: 175 astetta

Paistoaika: noin yksi tunti


Voi ja sokeri vaahdotetaan. Kananmunat lisätään seokseen yksitellen koko ajan vatkaten. Mausteet ja leivinjauhe sekoitetaan jauhoihin. Jauhoseos sekoitetaan varovasti taikinaan. Banaanit hienonnetaan tehosekoittimella. Banaaniseos lisätään taikinaan ja taikina sekoitetaan tasaiseksi. Taikina kaadetaan rengasvuokaan. Kakku paistetaan uunin alaosassa.


Banaanikakun ainekset ovat yksinkertaiset. Rasvan annetaan pehmitä huoneen lämmössä ennen rasvan ja sokerin vaahdottamista.



Yleiskone on hyvä apuväline kakkujen valmistamisessa. Vanha Kenwoodini on peräisin 1970-luvun alusta.



Banaanit hienonnetaan soseeksi tehosekoittimella.



Banaanikakku nousee reippaasti, joten vuokaa ei täytetä ääriään myöten. Kaksi kakkua syntyy samalla vaivalla kuin yksi.

Teksti ja kuvat: Petri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Kuuma sisäilma väsyttää ja olo on tukala. Silloin kaivataan viilennystä. Kannattaa miettiä miten kotinsa viilentää ja ensin estää kuuman ilman tulo sisään. Kannattaa myös hyödyntää yön viileitä hetkiä ja tuulettaa yöllä. Jos kuitenkin tarvitaan viilentimiä, on hyvä miettiä mikä on energiataloudellinen. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei vielä täysin tunneta, mutta yritetään selvittää myös meillä Suomessa. Lue lisää

Turvallisuus

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sähkölaitevaurioita. Ukkosiin kannattaakin varautua niin kotona kuin mökillä. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää