Kaikista marjoista ja hedelmistä voi tehdä mehua

10.09.2019, klo 09:46Kommentteja 0

Kaikista marjoista ja hedelmistä voi valmistaa mehua joko höyryttämällä tai keittämällä. Jos marjoja on paljon, höyrymehun valmistaminen on vaivattominta. Lue alta Marttojen ohjeet hedelmien ja marjojen käsittelyyn.

Mehuihin käytettävät marjat saavat mielellään olla hieman ylikypsiä, koska niistä irtoaa parhaiten mehua. Mehua valmistettaessa marjoja ei tarvitse riipiä, huonot ja homeiset marjat on kuitenkin poistettava tarkoin. Pölyiset marjat on syytä huuhtoa.

Yhdestä marjakilosta tulee mehua noin 1 litraa. Sokeria käytetään 200–400 g mehulitraa kohti. Mehun voi valmistaa myös ilman sokeria. Silloin säilytyspaikan on oltava hyvä tai mehu on pakastettava. Sokeroimaton mehu on väriltään sameaa.

Sekoittamalla keskenään erilaisia marjoja ja hedelmiä tai raparperia saadaan mitä maukkaimpia mehuja. Esimerkiksi jo pieni määrä vadelmia viinimarjojen joukossa antaa mehuun hienostuneen maun.

Jos marjoja on runsaasti yhtä aikaa säilöttävänä, voi osan marjoista pakastaa isoissa pusseissa ja keittää myöhemmin kaikessa rauhassa mehuksi.

Höyrymehun valmistus

  • Kaada höyrymehustimen alakattila lähes täyteen vettä ja kuumenna se kiehuvan kuumaksi.
  • Tarkista, että mehukattilan letku on napakasti kiinni ja että sulkijanipistin on siinä kiinni.
  • Kaada puhtaat riipimättömät marjat reiälliseen marjakehikkoon joko kerroksittain sokerin kanssa (200–300 g/marjakilo) tai ilman sokeria. Alimmaisen ja päällimmäisen kerroksen tulee olla marjoja tai hedelmiä.
  • Nosta marjakehikko ensin mehukattilan päälle ja sitten vesikattilan päälle. Sulje kansi tiiviisti.
  • Huolehdi, että alakattilassa on koko ajan riittävästi vettä höyryn tuottamiseen ja että vesi kiehuu koko ajan. Muodostuva vesihöyry pehmittää marjat ja hedelmät ja irrottaa niistä mehun.
  • Voit laskea mehun suoraan kuumiin, puhtaisiin pulloihin tai ensin kattilaan. Kattilaan valutus on vaivattomampi ja silloin koko mehuerästä tulee saman vahvuista ja yhtä makeaa.
  • Kaada ensimmäinen mehu takaisin marjojen päälle mehustimeen, jotta sokeri liukenee tasaisemmin. Voit lisätä sokerin myös vasta kattilassa, 200–300 g
    (2 ½–3 ½ dl) sokeria/mehulitra. Kuumenna kattilaan valutettu mehu vielä nopeasti ennen pullotusta.
  • Täytä hyvin pestyt, kuumennetut pullot piri pintaan ja sulje mieluimmin kumitulpilla välittömästi. Kun mehu jäähtyy, sen tilavuus pienenee ja pulloon syntyy tyhjiö. Kuopalle painautunut kumitulppa on merkki onnistuneesta sulkemisesta.
  • Marjojen ja hedelmien mehustusaikaan vaikuttaa marjojen kypsyysasteen lisäksi marja/hedelmälaatu. Marjojen väriä ja mehun muodostusta tarkkailemalla voit päätellä sopivan mehustusajan. Mehustusaika on noin tunti.

 

Keitetty mehu

  • Valitse kylliksi iso teräs- tai emalikattila. Kuumenna vesi, pehmeille marjoille noin
    2 dl vettä/marjalitra, koville ja runsaasti pektiiniä sisältäville marjoille (herukat, karviaiset, puolukat, karpalot, pihlajanmarjat) noin 2 ½-3 dl vettä/marjalitra.
  • Lisää marjat kiehuvaan veteen, pehmeät sellaisenaan ja kovat hiukan survottuina.
  • Keitä marjoja 10-15 min., kunnes marjat ovat vaalenneet. Painele marjoja välillä kattilan reunaa vasten.
  • Kaada marjamassa astian, esimerkiksi sangon tai toisen kattilan päälle pingotetun sideharsokankaan päälle. Älä painele marjoja siivilöinnin aikana, vaan anna mehun valua rauhassa. Silloin mehusta tulee kirkasta.
  • Kuumenna mehu kiehuvaksi ja kuori vaahto. Sekoita joukkoon sokeria 300–400 g (3 ½–5 dl) mehulitraa kohti.
  • Pullota mehu kuten höyrymehu.

 

Jäljelle jääneestä marjamassasta voi keittää hilloa. Soseuta marjakehikkoon tai siivilävaatteeseen jäänyt marja/hedelmämassa sosemyllyllä. Pakasta sose tai laita kattilaan (hillo)sokerin kanssa ja keitä jonkin aikaa. Käytä sose esimerkiksi puurojen raaka-aineeksi.

Tähteeksi jääneestä marjamassasta voi tehdä myös jälkimehua. Kaada marjamassa kattilaan ja lisää vettä niin paljon, että massa peittyy. Keitä noin 10 min. ja valuta sideharsokankaan läpi. Jälkimehu sopii hyvin marjakeittoihin ja -kiisseleihin. Se on hyvä käyttää mahdollisimman nopeasti.

 

Teimme omenamehua syksyn sadosta perinteisellä mehumaijalla. Juttu ilmestyy tänne sivustolle kahden viikon sisällä, joten seuraa sivustoa.

Lue lisää säilönnästä


Miksi mehu käy?

  • marjojen joukossa on ollut homeisia tai epäpuhtaita marjoja
  • mehu ei ole kuumentunut tarpeeksi
  • pullot eivät olleet täysin puhtaita
  • säilytyspaikka on liian lämmin
  • sokerimäärä ei ollut riittävä

Vähän käyneen mehun voi keittää uudelleen. Sokeria lisätään noin 1-2 dl/mehulitra. Mehun annetaan kiehua muutama minuutti ja vaahto kuoritaan tarkoin pois.

Miksi mehu hyytelöityy?

  • marjat ovat olleet raakoja
  • on käytetty liian vähän vettä
  • on keitetty liian pitkään
  • hyytelöityneen mehun voi sulattaa panemalla pullot kuumaan veteen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämpimällä tärkeä huolehtia kylmäketjusta

Lämpimillä ilmoilla on tärkeä huolehtia jääkaappi- tai pakastinsäilytystä vaativien ruokien säilymisestä viileänä, kun ne kuljetetaan kaupasta kotiin tai mökille. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Sähkösavustimella helppo savustuskesä

Sähkösavustin on monipuolinen laite kesän ruuanlaitossa. Sähkövastuksella varustettuja savustuslaitteita on ollut markkinoilla jo pitkään. Sähkösavustimella valmistuu koko aromikas ateria kesäpöytään. Savustaa voi ympäri vuoden esimerkiksi kalaa, lihaa ja kasviksia. Lue lisää

Turvallisuus

Nauti lämmöstä ja säästä luontoa ja lompakkoa – Ikääntyvän lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus kannattaa

Kuopion alueella yli 6100 kiinteistöä lämpiää kaukolämmöllä. Niistä jopa kaksi kolmesta kuluttaa enemmän energiaa kuin olisi tarpeen, arvioi Kuopion Energian asiantuntija, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää