Kielten opiskelu on helppoa äänikirjoilla ja verkkokursseilla

25.11.2018, klo 16:59Kommentteja 0

Äänioppikirjoilla voi helposti ja nopeasti opetella kielten alkeita ja syventää jo olemassa olevaa kielitaitoa.Vieraiden kielten opiskeluun on tullut Otava Oppimisen palveluiden kustannuspäällikkö Mari Kyyhkysen mukaan viime vuosina paljon uusia ominaisuuksia digitalisoitumisen myötä.

Käsitys kielitaidosta on muuttunut

– Internet avasi meille maailman ihan uudella tavalla. Aina ei tarvitse matkustaa kohdemaahan ollakseen kontaktissa natiivipuhujien kanssa. Myös käsitys kielitaidosta on muuttunut: enää ei tavoitella natiivin kielitaitoa ja kiinnitetä huomiota virheisiin, vaan iloitaan myös vähäisestä kielitaidosta.

Oppimateriaalit digitalisoituvat

Mari Kyyhkynen sanoo, että oppimateriaalit ovat digitalisoituneet. Peruskoulun ja lukion tuotteet ovat saatavana myös digitaalisina, seuraavaksi digitalisoituvat aikuisopiskelijoiden ja ammattikielten materiaalit.

– Digitaalinen materiaali mahdollistaa opiskelijan yksilöllisen etenemisen, sillä opiskelija saa tehtävien oikeat vastaukset saman tien.

Luokkaopetuksessa opettajalle vapautuu enemmän aikaa opiskelijoiden yksilölliseen ohjaamiseen. Digitalisoitumisen etuna on Kyyhkysen mukaan myös materiaalien helpompi päivitettävyys.

– Tulevaisuudessa tehtävien adaptiivisuus lisääntyy, kun opiskelijalle voidaan osoittaa hänen suoritustensa perusteella oikeantasoisia tehtäviä.

Kieliteknologia menee tällä hetkellä huimaa vauhtia eteenpäin, joten kielten opetuksen ja oppimisen avuksi tulee jatkossa varmasti paljon uusia sovelluksia.

Kaikki kielen osa-alueet

– Vieraan kielen opiskelussa on tärkeää harjoittaa kaikkia kielitaidon osa-alueita, lukemista, kuuntelemista, kirjoittamista ja puhumista Jo parin kymmenen vuoden ajan painopiste on ollut suullisessa kommunikaatiossa.

Mari Kyyhkynen kertoo, miten digitaalinen materiaali mahdollistaa kaikkien kielitaidon osa-alueiden harjoittelun.

– Tekstiä voi lukea ja kuunnella, erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua, omia suullisia tuotoksia voi äänittää ja samalla tarkistaa oman ääntämisen.

Digitaalisessa materiaalissa äänimateriaalin tarve on huomattavasti suurempi kuin aikaisemmin. Myös videoiden määrä on kasvanut huomattavasti. Tarjolla on myös pelkkään ääneen perustuvia materiaaleja.

– Äänioppikirjoja voi hyödyntää ihan missä vain ja milloin itselle parhaiten sopii − lenkillä, automatkoilla, siivotessa.

Esimerkiksi Kuuntele ja opi -äänioppikirjoissa metodi perustuu Mari Kyyhkysen mukaan kuuntelemiseen ja toistamiseen.

– Tuotteeseen ei sisälly lainkaan oppikirjaa, ainoastaan pieni vihkonen, jossa opetetaan lyhyesti kielioppia, äänitteellä esiintyviä fraaseja eri aihepiireistä ja sanastoa.


Erilaiset mobiilisovellukset tehostavat sanaston ja rakenteiden harjoittelua. Omia suullisia tuotoksia voi äänittää.

Alkeiden kertausta tai kielikylpyä

– Äänioppikirjat soveltuvat muun muassa kielen alkeiden kertaamiseen, suullisen alkeiskielitaidon hankkimiseen tai kielikylvyksi uuteen kieleen.

Tutustuttuaan kieleen opiskelija voi päättää, haluaako jatkaa kielen opiskelua perinteisellä tavalla.

– Kaikki eivät edes halua opetella kirjoittamaan kieltä, ainakaan aluksi.

Suurin osa myynnistä on edelleen printtiä, mutta oppimateriaalien digitalisoitumisen tahti on kiihtynyt samalla kun muukin media on digitalisoitunut.

– Eniten digitaalista materiaalia käyttävät tällä hetkellä lukiolaiset. Syynä tähän on Mari Kyyhkysen mukaan ylioppilastutkinnon digitalisoituminen, joka on nopeuttanut muutosta lukioissa.

Kielitaidosta on paljon iloa ja sen avulla kohdemaasta ja vieraasta kulttuurista saa paljon enemmän irti. Kyyhkysen mukaan tärkeintä on jatkossakin ihmisten välinen kommunikaatio.

– Koskaan ei ole liian myöhäistä aloittaa uuden kielen opiskelua.

Suosikkikieliä ja harvinaisuuksia

Kirjastoasiakkaiden suosituimmat kielet ovat espanja, suomi, venäjä, ranska, ruotsi ja englanti. Näillä kielillä on myös  eniten digitaalista oppimateriaalia tarjolla. Harvinaisemmista kielistä suosituin on arabia.

Osa kirjastoista tarjoaa paljon erilaista vieraskielistä aineistoa digitaalisessa muodossa kieltenopiskelun tueksi: e-kirjoja ja äänikirjoja, e-lehtiä, musiikkia ja verkkokursseja. Kirjastojen kokoelmissa on eroja, eli kannattaa tutustua oman kirjaston tarjontaan.Kuuntele ja opi espanjaa
antaa hyvän pohjan espanjan kielen taidoille. Äänioppikirjan metodi perustuu espanjan kielen keskeisten sanojen toistamiseen dialogien ja fraasien avulla. Materiaalipaketti sisältää 4 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.
Äänioppikirja Kuuntele ja opi espanjaa 2 tutustuttaa sinut espanjan kieleen jokapäiväisissä tilanteissa tarvittavien ilmaisujen ja sanaston avulla. Oppimateriaalissa keskitytään erityisesti niihin puhetilanteisiin, joita voit kohdata oleskellessasi pitkään espanjankielisessä maassa. Oppimateriaali on jatkoa sarjan ensimmäiselle osalle. Pakkauksessa on USB-muistitikku, joka sisältää mp3-muotoiset äänitiedostot ja oppimista tukevan vihkosen raitaluetteloineen.


Kuuntele ja opi ruotsia -äänioppikirja johdattaa sinut ruotsin kielen perusteisiin. Opit hauskasti arkipäivän tilanteisiin liittyvää ruotsin kielen keskeistä sanastoa ja ilmauksia, niin suomen- kuin riikinruotsiksi. Lisäksi mukana on katsaus tärkeisiin kielen rakenteisiin. Materiaali on ensisijaisesti kohdennettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös ruotsin kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 10 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.Kuuntele ja opi italiaa -äänioppikirja johdattaa sinut italian kielen perusteisiin. Äänitteen avulla opit myös lausumaan italiaa paremmin. Kuuntele ja opi italiaa koostuu johdannosta ja 11 kappaleesta. Kurssin aikana opit tervehdyksiä, esittelyjä, keskeisiä matkailuun liittyviä ilmauksia sekä kertomaan itsestäsi ja perheestäsi italiaksi. Materiaali on ensisijaisesti tarkoitettu itseopiskeluun, mutta se soveltuu myös italian kielen kursseille oheismateriaaliksi. Materiaalipaketti sisältää 7 cd-levyä ja oppimista tukevan vihkosen.

Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Otava


Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Vapauta lämpö liikkeelle

Talven pakkaskausi on täällä. Viimeistään nyt kannattaa vapauttaa lämpö liikkeelle, jos se on tähän asti ollut pysäytettynä kalusteiden tai verhojen taakse. Pattereiden edessä tarvitaan 30 senttimetriä vapaata tilaa, jotta lämpö pääsee leviämään asuntoon. Lue lisää

ISS omat uutiset

Sähköt poikki kaksi viikkoa keskellä talvea: Alueellinen yhteistoimintaharjoitus -Jäätyvä 2018 testaa valmiuksia

Etelä-Karjalassa järjestetään marraskuussa 2018 Jäätyvä-harjoitus, jolla kehitetään alueen varautumista vakaviin häiriötilanteisiin, ja jopa poikkeusoloihin. Harjoitustilanteena on vakavan sääilmiön aiheuttama kaksi viikkoa kestävä, laaja-alainen sähkönjakelun häiriö. Häiriö johtaa lopulta täydelliseen black out –tilanteeseen, jossa alueen yksityishenkilöt, yritykset ja viranomaiset joutuvat selviytymään ilman sähköä. Lisäväriä harjoitukseen tuo se, että häiriön ajatellaan tapahtuvan vuoden pimeimpään ja kylmimpään aikaan. Lue lisää

Energiatehokkuus

Kausivaloilla tunnelmaa pimeyteen

Kausivalot tuovat mukavaa piristystä pimeään kauteen. Viimeistään nyt on taas aika kaivaa ne esiin. Ei kannata miettiä pelkkiä jouluvaloja, vaan laajemmin valojen tuomaa viihtyisyyttä. Nykyaikaiset koristevalot ovat energiatehokkaita, niiden energiankulutus on pieni. Käytä kausivalojen rinnalla myös oikeita kynttilöitä huomioiden niiden vaatimat turvallisuusvaatimukset. Lue lisää

Vertailut

Urheilukellolla potkua oman kunnon kehittämiseen

Päälle puettava tekniikka yleistyy ja siltä odotetaan tulevaisuudessa paljon. Visioissa tekniikalla seurataan päivittäistä hyvinvointimme ja siitä odotetaan myös terveytemme seuraajaa. Päälle puettava tekniikka voi olla esimerkiksi lääkärin työkalu, jolla tiedot potilaan voinnista välittyvät terveydenhuollon käyttöön. Lue lisää

Kodintekniikka

Pelaamiseen uutta potkua

Pelaaminen saa ensi vuonna uutta potkua, kun langattomat Oculus Quest -virtuaalilasit ja Microsoftin ja Googlen pilvipelit haastavat perinteisen konsolipelaamisen. Lue lisää

Turvallisuus

Vinkit kodin suojaamiseksi joululoman ajaksi

Loma-ajat näkyvät piikkinä asuntomurroissa. Jos kotisi jää jouluna pidemmäksi aikaa tyhjilleen, varmista, että se on kunnolla lukittu ja näyttää asutulta. Kodin saa näyttämään asutulta esimerkiksi ohjaamalla valaistusta ajastimilla tai etäohjauksella. Lue lisää

Liikenne

75000 sähköauton latauspistettä yhdellä asiakkuudella

Jaguar on ensimmäisenä sähköautovalmistajana mukana verkostossa, jossa yhdellä asiakkuudella on tarjolla Suomessa lähes 1000 latauspistettä ja koko Euroopassa 75000 latauspistettä. Tämä palvelu tarjoaa latauksen helppoutta, jota sähköautoilijat ovat kaivanneet. Lue lisää

Pääkirjoitus

Virkeä 90-vuotias

Yhtiön hallitus, tilintarkastajat, hallintoneuvosto ja vielä lopuksi toukokuun alussa pidetty yhtiökokous ovat vahvistaneet Imatran Seudun Sähkö-konsernin 89. tilinpäätöksen. Näitä lukuja katsellessa voi todeta, että korkeasta iästään huolimatta, tämä ”vanhus” on edelleen hyvässä ja energisessä kunnossa. Lue lisää

Laiteuutuudet

Vaihda kiukaan ulkoasua vaikka joka kuukausi

Narvin uusi kotimainen Style-kiuas on tyylitietoisen saunojan valinta, joka tuo uusia mahdollisuuksia saunan sisustamiseen. Kiuas päällystetään laatoilla, jotka voi valita saunan muihin pintoihin sopiviksi. Kiukaan ulkoasu muuttuu helposti laatoitusta vaihtamalla. Lue lisää

Lämmitys

Näillä vinkeillä kylmä patteri lämpimäksi

Patteri kylmänä, vaikka termostaatti on täysin auki? Lämmitysjärjestelmä ei silti ole välttämättä viallinen. Syy voi olla ilma patterissa tai jumiutunut termostaattiventtiili. Lue lisää