Kultaisia tarinoita ja luovuutta

19.02.2020, klo 11:03Kommentteja 0

Korut ovat parhaimmillaan osa elämäntarinoita, muistoja ja unelmia, jotka herättävät korun saajassa paljon tunteita. Työssä onnistumisessa tärkeintä on aina parasta lopputulosta vaativa yrittäjän luonne.


Tarkkasen hulppeassa liikkeessä on taianomaisia tarinoita, jotka kehkeytyvät ainutlaatuisiksi koruiksi. 

– Työssä onnistumiseen kuuluu suomalainen sisu ja halu tehdä työt aikataulujen mukaan mistään tinkimättä, vaikka olisi kuinka tiukka päivä. Kun laadun pitää korkealla, niin asiakaskunta pysyy tyytyväisenä ja maine kiirii, sanoo Kultaseppämestari Mika Tarkkanen, toisen polven kultaseppä.

– Perheyrityksen jatkaminen oli selkeä valinta, sillä olen pikkupojasta lähtien viettänyt aikaa kultasepän verstaalla ja pikkuhiljaa opettelin siellä erinäisiä töitä.

Ikää ei tainnut olla kovinkaan paljon, kun hän työsti jo isänsä oppipoikana esimerkiksi poliisien ammattisormuksia.

Isä ja poika työskentelivät yhdessä pitkään. Ennen yrityksen johtoon siirtymistä vuonna 1994 Mika Tarkkanen oli käynyt lukion ja armeijan. Hän valmistui sekä kauppateknikoksi että kultasepäksi puolen vuoden sisällä. Tämän jälkeen seurasivat vielä gemmologiksi ja diplomigemmologiksi valmistuminen.

 

Ala murroksessa

Mika Tarkkasen mukaan toimiala on rajussa murroksessa. Suurin kilpailu on nettimyynnissä ja liikkeiden koruissa, joiden hintahaarukka on 50–300 euroa.

– Ateljee-puolella on toisenlaiset arvot ja lähtökohdat. Esimerkiksi korusuunnittelu on kultasepän ja asiakkaan välinen vuorovaikutteinen dialogi, jossa läpikäydään molemmin puolin ajatuksia, toiveita, korun merkitystä ja siihen liittyviä symboleja.

Mika Tarkkanen kertoo ”Tarkkasen teeseistä”. Niitä on neljä.

– Koru kertoo jotain antajasta ja yhtä lailla korun saajasta. Työstetty koru kertoo omaa muotokieltään ja oma merkityksensä on kultasepän omalla kädenjäljellä, designilla. Kotimaisuus ja tieto siitä, että korun suunnitellut ja työstänyt kultaseppä on oikea henkilö, ovat merkityksellisiä.Mika Tarkkanen arvostaa käsillä tekemisen taitoa ja sitä, että koru on valmistettu itse alusta loppuun. Hän haluaa vaalia perinnettä. Miesten korut ovat yhä kysytympiä ja ne ovat hyvin näyttäviä.

Mieskorut tulevat

Mika Tarkkanen sanoo, että korujen trendejä on hyvinkin monenlaisia ja ostajan lähtökohtana ovat omat odotukset korulta. Miesten näyttävät korut ovat yhä suositumpia.

– Nyt en puhu kantasormuksista tai niin sanotuista räppärigenren mahtipontisista koruista, vaan miesten korut voivat olla elämää, harrastusta tai perhettä symbolisoiva sormus tai platinasta tehty näyttävä kaulakoru.

Korun suunnittelun ja toteutuksen prosessi kestää muutamasta viikosta muutamaan kuukauteen.

– Kun korua suunnitellaan, ovat harmoninen ilmapiiri sekä hyvä ja antoisa keskusteluyhteys avainasemassa. Koruun saattaa liittyä muistoja ja tunteita vuosikymmenten takaa tai korussa tulee näkymään jokin elämänvaihe, joka on korun käyttäjälle merkityksellinen. Asiakas on aina innoittaja.

Asioista voidaan keskustella hyvin tunti tai pari. Pikkuhiljaa kehkeytyy tarina korulle, ajatus muodosta ja symboleista. Koru, johon tarina tai ajatus on työstetty kultasepän taidonnäytteenä.

Kihla- ja vihkisormus seuraa aina mukana. Siksi ne ovat Mika Tarkkasen mukaan niin merkityksellisiä.

– Häät kestävät tietyn aikaa, samoin tarjoilut. Vieraatkin lähtevät juhlista. Kihla- ja vihkisormus seuraa aina mukana, vaikka puoliso olisi kauempanakin, töissä tai matkoilla. Nuo sormukset muistuttavat koko ajan toisen ihmisen ja liiton tärkeydestä.

Sormus on siksi Tarkkasen mukaan viimeinen asia, josta kannattaa hääsuunnittelussa tinkiä.
Keltakulta tekee vahvaa paluuta koruihin. Kuvassa Vuoden kaunein sormus palkinnon voittanut sormus Tunteiden vuori.


Uudista vanhaa

Koruja myös uudistetaan paljon. Perinnöksi saatu sormus ei ehkä ole sopiva, mutta esimerkiksi sormuksen timantti haluttaisiin uuteen käyttöön, kuitenkin saatua muistoa arvostaen.

Vihkisormuksen timanteista Tarkkanen sanoo sen verran, että kirkas timantti on ehkä trendikkäin ja kirkkautensa säilyttäen varma valinta. Toki muut värit ovat upeita, mutta saattaisiko korun käyttäjä esimerkiksi kyllästyä vihreään timanttiin korussaan.

 

Kultaseppämestarin kädenjälki osaksi Suomen historiaa

Mika Tarkkasen kultaseppämestarin kädenjälki juhlisti 100-vuotiasta Suomea erityisellä tavalla. Hän sai ensimmäisenä käsityöläisenä koskaan luvan käyttää korusarjansa inspiraation lähteenä kuvanveistäjä Eila Hiltusen ikonista Sibelius-monumenttia.

Haave Sibelius-monumentin käyttämisestä korusarjan innoittajana heräsi muutama vuosi ennen juhlavuotta, kun Tarkkanen halusi tehdä jotain erityistä Suomen juhlavuoden kunniaksi. Sibelius-monumentti on lumonnut kotimaassa ja maailmalla ainutlaatuisuudellaan.

Tarkkanen halusi korun myös arvoiseensa ympäristöön, Linnan juhlien paraatipaikalle. Itsenäisyyspäivän juhlavastaanottoon oli aikaa kaksi kuukautta, kun hän otti yhteyttä presidentin kansliaan. Erinäisten vaiheiden jälkeen korujen työstöön jäi aikaa vain muutama vuorokausi. Tarkkanen vei valmiit korut Mäntyniemeen Linnan juhlia edeltävänä aamuna.

Monument-korut olivat osa Tarkkasen Suomi 100 -juhlavuoden hanketta. Toisena osana mies avasi toukokuussa Sibelius-monumentin juurelle näyttelyn 50-vuotiaan taideteoksen vaiheista. Kolmas osa kokonaisuutta oli pop up -myymälä, jossa kävijät pääsivät tutustumaan perinteiseen oppipoika-kisälli-mestari -opinpolkuun ja halutessaan ostamaan koruja.

Mika Tarkkanen on toiminut alalla jo yli 30 vuotta. Intohimo korujen työstöön ja estetiikkaan ei sammu.

Samalla lailla suomalainen energia-ala jatkaa tinkimätöntä työtään puhtaan energiantuotannon ja katkottoman energianjakelun eteen.

”Nykyään led-valot ovat monipuolisia ja sopivat kultasepän käyttöön. Muita sähkökäyttöisiä kultasepän koneita ovat muun muassa kiillotuskone, laser ja letkuporakone, jolla tehdään timanteille istutus reiät.”


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Mika Tarkkasen arkisto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Kierrätä akut ja paristot turvallisesti

Sähkölaitteiden ja akkujen kierrättäminen ja toimittaminen keräyspisteisiin on ekologisuutta. Vanhat laitteet kannattaa kierrättää jo turvallisuussyistä. Laitteita, akkuja tai paristoja keräyspisteisiin vietäessä on tärkeää lajitella ne oikein. Ainoa oikea paikka laitteille, akuille ja paristoille on virallinen kierrätyspiste, kotitalousjätteiden joukossa niitä ei saa hävittää. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Kodintekniikka

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Turvallisuus

Muurari taitaa perinteisen käsityön

Sähkötakka on mainio takkakaipuun sammuttaja kerrostaloissa, mutta jos kaipaa perinteistä tulisijan tunnelmaa on syytä kutsua muurari apuun ja ajoissa, sillä heitä ei ole tungokseen asti tarjolla. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen myynti kasvaa

Sähköautojen myynti kasvaa muun automyynnin laskiessa, niin meillä kuin muissakin Pohjoismaissa sekä Länsi-Euroopassa. Myyntiluvut ovat meillä edelleen pieniä. Suomessa sähköautojen myynnin vielä pienehköt lukemat johtuvat siitä, ettei autoja ole saatu meille kysyntää vastaavaa määrää. Sähköautojen myynninkasvu tulee jatkumaan ja vaihtoehdot lisääntyvät jo tänä ja ensi vuonna reilusti. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Lihasjännityksen kimppuun vasaralla

Älykkäällä lihashuoltovasaralla saat syvälle ulottuvan lihashieronnan, joka laukaisee lihaksista stressin, yksipuolisen ja kuormittavan työn tai urheilun aiheuttaman jännityksen ja lievittää kipua. Se on kätevä, johdoton ja osaa opastaa sinua hieronnassa. Ja kaikkein parasta ­­– voit käyttää sitä itse kotonasi – kaikessa rauhassa. Lue lisää

Lämmitys

Muurari taitaa perinteisen käsityön

Sähkötakka on mainio takkakaipuun sammuttaja kerrostaloissa, mutta jos kaipaa perinteistä tulisijan tunnelmaa on syytä kutsua muurari apuun ja ajoissa, sillä heitä ei ole tungokseen asti tarjolla. Lue lisää