Kun Neymar liittyi Huuhkajiin

21.09.2020, klo 08:17Kommentteja 0

Elektronisen urheilun suosio kasvaa. E-jalkapalloilussa Suomi pystyy haastamaan jopa Espanjan.


Valtteri Kyrö (vas.) ja Zanttu22 Fifa eNations Cup Finland -karsintakilpailuissa.

Johan Cruyff saa tarkan syötön rangaistusalueelle, kääntyy nopeasti ja ampuu pallon oikeaan alakulmaan. Yleisö on haltioissaan. Suomi johtaa Espanjaa jo 2–0!

Huuhkajien pelipaitaan ovat sonnustautuneet tällä kertaa myös esimerkiksi Neymar ja Kylian Mbappé. Kyse ei olekaan ihan oikeasta jalkapallosta, vaan Suomen ja Espanjan välisestä e-jalkapallon maaottelusta.

Tässä ottelussa joukkueen on koonnut maajoukkuedebytantti Valtteri @valdoboii Kyrö. Cruyff ja kumppanit seuraavat hänen aivoituksiaan ja sormiliikkeitään.

Peliaikaa on vielä runsaasti jäljellä. Espanjan riveihin värvätty lusitaanitähti Christiano Ronaldo lietsoo joukkojaan vastaiskuun.

Miten meidän käy?

 

Korona ei pysäyttänyt e-urheilua

Mirka Otsonkoski Suomen Elektronisen Urheilun liitosta kertoo, että elektroninen urheilu (esports, e-urheilu) on Suomessa nykyään erittäin suosittua.

– Turnauksia järjestetään eri peleissä. Myös monet urheiluseurat ovat perustaneet e-urheilujoukkueita.

Oppilaitoksetkin ovat ottaneet e-urheilun opintovalikoimaansa. Lajia voi opiskella kurssimuotoisesti toisella asteella, lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoulussa on valittavana kansainvälinen Esports Business -tutkinto.

Viime aikoina kiinnostusta e-urheilua kohtaan on kasvattanut myös koronatilanne. Kun keväällä lähes kaikki muu urheilu oli tauolla, niin e-urheilukisoja pystyttiin järjestämään etänä verkon kautta.

 

E-urheilu on urheilua

Otsonkosken mukaan e-urheilijaksi voidaan sanoa henkilöä, joka pelaa toista henkilöä ja pelin luomaa haastetta vastaan kilpailullisessa tilanteessa.

E-urheilijat kohtaavat kuitenkin vielä tuhahtelua siitä, että ”mitä urheilua tuollainen tietokoneen äärellä pelaaminen oikein on…”

– E-urheilijat treenaavat peliosaamistaan ja strategioita, mutta pitävät samaan aikaan huolta fyysisestä ja henkisestä hyvinvoinnistaan. He liikkuvat ja ovat tarkkoja ruokavaliostaan sekä riittävästä unensaannista. Kilpailutilanteissa kyse ei ole tuurista, vaan pelaajat kohtaavat vastustajansa hyvinkin stressaavissa ja jännittävissä tilanteissa, missä taistellaan suuristakin summista ja voitoista.
Palkkiot jopa miljoonia

Kansainvälisissä kilpailuissa palkintopotit voivat olla hyvinkin suuria. Esimerkiksi Dota2- strategiapelin The International -turnauksen voittajajoukkue sai 15,6 miljoonaa dollaria. Turnauksen voitti jo toista vuotta peräkkäin joukkue OG, jossa pelasi kaksi suomalaista: Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen. Tavallisimmin kansainvälisten turnausten potit liikkuvat kuitenkin kymmenissä tai sadoissa tuhansissa dollareissa.

– Eri pelien suosio saattaa vaihdella maanosien mukaan. Aasiassa suosituimpia pelejä ovat strategiapelit, Euroopassa taasen räiskintäpelit.

Myös nettistriimaukset ja televisiolähetykset e-urheiluturnauksista keräävät paljon katsojia. Dota 2 -pelin The International -turnausta seurasi maailmanlaajuisesti lähes kaksi miljoonaa ihmistä. Myös YLE on televisioinut jo vuosien ajan eri turnauksia.

Suomessa suosittuja pelejä ovat esimerkiksi räiskintäpeli Counter-Strike: Global Offensive, selviytymispeli PlayerUnknown´s Battlegrounds eli PUBG sekä urheilupelit, jalkapallopelien lisäksi erityisesti NHL.

 

Treeniä, kärsivällisyyttä ja kylmiä hermoja

Valtteri Kyrö, 19 v, pelasi vuosien ajan aktiivisesti jalkapalloa, kunnes hänen oli pakko luopua siitä polvivamman takia. Fifa, josta Valtterilla oli toki jo aikaisempaakin kokemusta, tuli jalkapallon tilalle.

– Jalkapallotaustasta, pelisilmästä; vaikkapa siitä, että ymmärtää, miten hyökkäyksiä kannattaa rakentaa ja mihin väliin voi syöttää, on Fifan pelaamisessa etua.

Hän kuvailee, että pelaamisessa vaaditaan myös esimerkiksi kärsivällisyyttä ja kylmähermoisuutta. Kaiken perustana on ahkera harjoittelu.

– Uusi Fifa-peli julkaistaan tavallisesti syyskuun lopussa ja kilpailukausi kestää lokakuusta maaliskuuhun. Sinä ajanjaksona pelaan päivittäin ehkä kolmisen tuntia.

Fifan ympärillä eivät liiku läheskään yhtä suuret rahat kuin vaikkapa Dotan, mutta parhaimmillaan senkin suurimmissa kansainvälisissä kilpailuissa puhutaan viisinumeroisista palkkiosummista.

– Ehkä jollakin tasolla haaveenani on ammattilaisuus. Tai ainakin se, että pääsisin osallistumaan johonkin isoon kansainväliseen turnaukseen.
”Koska se on kivaa”

Valtteri kertoo pelaavansa ennen kaikkea siksi, koska se on kivaa.

– Fifa muistuttaa niin paljon jalkapalloa. Tietenkin onnistumisista ja siitä, että pystyn kehittymään, tulee hieno fiilis.

Jalkapallossa Huuhkajat selvitti tiensä vuosikymmenten yrittämisen jälkeen ensimmäistä kertaa EM-kisoihin. Valtteri arvioi, että e-jalkapallossa – Fifassa ja Pro Evolution Soccer -pelissä – suomalaiset ovat suurin piirtein samalla tasolla.

– Ihan huipulla emme ole. Muissa maissa on ollut esimerkiksi pidempään kilpailutoimintaa. Mutta koko ajan mennään eteenpäin.

Hän iloitsee, että esimerkiksi Veikkausliiga ja Telia Esports Series ovat sopineet virallisen e-urheilusarjan käynnistämisestä. Uuden eFutisliigan on tarkoitus käynnistyä jo syksyllä 2020.


Älkää antako Ronaldolle tilaa!

Vaan palataanpa vielä toukokuiseen Suomi-Espanja-maaotteluun.

Johtoasemassa Valtteri” Valdoboii” Kyrö alkaa pelata itselleen epätyypillisesti. Hän ottaa turhia riskejä ja lähtee hyökkäyksiin liian nopeasti.

Espanja kokoaa rivinsä. Christiano Ronaldo, kukas muu, kaventaa tilanteen 2–1:een.

Loppuhetket ovat piinaavan jännittäviä. Suomi ja Valdoboii onnistuvat kuitenkin pitämään johtonsa loppuun asti.

Olemme voittaneet jalkapallon ja e-jalkapallon suurmaan!

Tiimipelissä, eli kun Suomen maajoukkueen neljän pelaajan pelien tulokset ynnätään, Espanja vie kuitenkin voiton. Norjakin on keskinäisissä maaotteluissa liian vahva. Mutta Ukraina jää taaksemme!Teksti: Matti Välimäki
Kuvat: Kirsty Meek, copyright Suomen Palloliitto

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Energiaremontilla pientalon energiankulutus kuriin

Pientalon energiaremontti vähentää energiankulutusta, parantaa energiatehokkuutta ja pienentää energiakustannuksia. Valmiin talon energiankulutusta ja energiakustannuksia voidaan pienentää merkittävästi jopa ilman isoja rakenteellisia uudistuksia. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Vertailut

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Kodintekniikka

Ilmafriteerauskeittimellä valmistuu lähes kaikki ruoka

Airfryerit eli ilmafriteerauskeitinten mallikirjo on lisääntynyt, kun ilmafriteerausboomin aloittaneen Philips airfryerin rinnalle on tullut kilpailijoita myös halpamerkeiltä. Ilmafriteerauskeittimessä öljy korvataan kiertävällä kuumalla ilmalla ja ruuanvalmistus onnistuu ilman rasvaa. Työtehoseura selvitti testissään, miten yli 200 euron hintainen Philips ja 50 euron Prego selviävät tehtävästään. Lue lisää

Turvallisuus

Tervetuloa valoisa joulu

Joulu on taas ovella. Tänä vuonna joulua vietetään pitkälti kotona ja pukinkontin sisältöä mietitään monessa kodissa leppoisan kotoilun ja ulkoilun näkökulmasta. Joulussa on jännitystä – ja upeaa sähköistä tunnelmaa. Lue lisää

Liikenne

Lämmitä auto energiatehokkaasti ja turvallisesti

Esilämmitetystä autosta tulee mahdollisimman vähän pakokaasuja omaan ja naapurien pihaan. Esilämmitys säästä polttoainetta ja vähentää päästöjä. Lämmitys parantaa myös turvallisuutta, kun liikkeelle päästään huurteettomin lasein. Lämmityksen harkitsematon käyttö lisää turhaa sähkönkulutusta. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Koti-ilma kaipaa kosteutta

Ulkoilman viiletessä päälle laitettava lämmitys laskee kodin ilmankosteutta. Suositeltava ja miellyttävä sisäilmankosteus on 40–60 prosenttia. Suomessa keskuslämmityksen paahtaessa, etenkin talviaikoina, sisäilman kosteus laskee jopa alle 20 prosentin. Lue lisää

Lämmitys

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää