Talven juhlakausi on alkanut: Vaatturimestari vaalii perinteistä käsityöläisosaamista

21.11.2019, klo 14:15Kommentteja 0

Vaatturi- ja Ompelijamestari Kirsi Ahon taitavista käsistä on valmistunut jo lähes 40 vuoden ajan upeita miesten pukuja, lumoavia naisten juhlapukuja, täydellisesti omaan vartaloon sopivia kotelomekkoja ja vaikka mitä. Tinkimätön laatu on kaiken työn perusta.Suomi 100 v. presidentin itsenäisyyspäivän vastaanotolle Kirsi Ahon valmistama iltapuku. Huopamestari Eija Pirttilahti huovutti shaalimaisen `lumme` liehukkeen samettileningin päälle.

Vaatturimestari Kirsi Aho niin sanotusti syntyi käsityöläissukuun. Kutominen, virkkaaminen ja ompelu olivat arjessa läsnä, joten ei ollut mikään ihme, että vain 11-vuotias Kirsi-tyttönen ompeli kätevästi itselleen vuoritetun bleiserin.

Nykyinen toimiala vaatturimestarina tuli kuitenkin pienen uhman ja näytönhalun myötä. Sysäyksen alalle sai aikaiseksi silloinen lukion ruotsin kielen opettaja, joka antoi Kirsille todistukseen ruotsista arvosanaksi kuutosen aiemman kympin sijaan.

– Jätin siihen paikkaan lukion kesken ja aloitin vaatetusalan opinnot. Nyt olen ollut yrittäjänä lähes 40 vuotta. Ylioppilaaksi valmistuin viiveellä hieman yli kolmekymppisenä. 

Vaatturimestari Kirsi Ahon työsarka on sikäli harvinainen, että hän suunnittelee ja toteuttaa miesten sekä naisten vaatteita. Yrittäjyys on ollut mielekästä ja Aholla on kertomansa mukaan kädet täynnä töitä sopivasti ympäri vuoden.

 

Trendejä ja perinteitä

– Toimiala on edelleen hyvin tarkkaa käsityötä ja suurin muutos näkyy ehkäpä keventyneissä materiaaleissa. Miesten puvut ovat niukentuneet väljyyksiltään, mutta osa on edelleen klassisen tyylikkäästi konservatiivisia. Juhlapuvuissa tumma sininen on noussut mustan rinnalle, koska etenkin nuorempi sukupolvi mieltää toisinaan mustan jopa synkäksi.

Kirsi Aho kertoo, että Suomessa on useita toimijoita, jotka myyvät asiakkaan mittojen mukaan valmistettuja `räätälipukuja`. Valmiina asiakkaille toimitettavat puvut on kuitenkin usein valmistettu Aasian maiden rahtiompelimoissa.

– Ihka oikea vaatturin käsityönä valmistama puku vaatii henkilökohtaisia sovituskertoja ennen kuin puku on valmis. Lisäksi laadukas vaatturipuku maksaa jokaisessa maailmankolkassa lähes saman verran.

Kirsi Aho muistuttaa, että villa on raakamateriaalia, jolla on maailmankauppahinta. Sama laatukangas ei voi maksaa Euroopassa 200 euroa ja esimerkiksi Thaimaassa kaksi euroa metriltä.

Kirsi Aho kertoo, että käsityönä valmistettu vaate on ekologisin vaihtoehto pukeutumiseen monestakin syystä. Materiaalit ovat tasokkaampia, koska käsityöhön halutaan myös materiaalilta laatua. Vaatteisiin jätetään myös saumavaroja, jotta niitä voidaan tarvittaessa muokata.

– Sen sijaan teollisesti valmistettujen vaatteiden saumavarat ovat yleensä korkeintaan yhden sentin. Käsityönä valmistettuja huolletaan tarkemmin kuin valmisvaatteita, jolloin käyttöikä todellakin pitenee puhumattakaan istuvan vaatteen käyttömukavuudesta. Olen useamman kuin kerran kuullut varsinkin miesten suusta ensimmäistä vaatturipukua noutaessaan, että tähän jää koukkuun, niin hyvältä puku tuntuu päällä.

Perinteiseen miesten vaatturipukuun saatetaan toivoa myös taskua puhelimelle.

– Ennen puhelimet olivat hyvin pieniä ja siroja. Nyt moni puhelin on iso älypuhelin. Vaatturilta se vaatii taidokasta osaamista ja taskun tukirakenteita, jotta puhelin kulkee huomaamattomasti mukana.80-luku näkyy naisten pukeutumisessa

Kirsi Aho sanoo, että trendien lisäksi suuri osa naisista hakee myös yksilöllisyyttä ja omaan vartaloon sopivaa tyyliä, jossa ompelijamestarin harjaantunut silmä on hyväksi avuksi.

– Yksilöllisten toiveiden kuuntelu sekä materiaalien ja yksityiskohtien hiominen on todellista vuorovaikutusta. Oleellista on asun istuvuus ja käyttömukavuus. Esimerkiksi kotelomekolta ja jakkupuvulta vaaditaan täydellistä vartaloon sopivuutta, jotta asua on luonteva ja miellyttävä käyttää.

Kirsi Aho suunnittelee vuosittain juhla-asuja myös itsenäisyyspäivän juhliin presidentinlinnaan ja muihinkin vastaaviin tilaisuuksiin.

– Ympäri maatamme löytyy taitavia ompelijoita ja upeita pukuja, jotka kuitenkin harvemmin näkyvät mediassa, kuten eteläisen Suomen super-julkkikset.

Trendejä on hyvinkin erilaisia, mutta esimerkiksi 1980-luvun pitkät hameet ja rusetilla varustetut juhlapaidat ovat jälleen muodissa.

 

Valaistus on tärkeää työssä

Vaatturimestarikin tarvitsee sähkötekniikkaa työssään.

– Hyvä valaistus on erityisen tärkeää, jotta todella tarkka ja vaativa työ voidaan tehdä huolella. Myös ompelukone, saumuri ja prässipöytä ovat käytössä. Maallikolle hiukan vieraampi on pikeerauskone, jolla työstettävän vaatteen oikealle puolelle saadaan huomaamaton tikki.


Ateljee ja Vaatturinliike Kirsi Aho toimii Tampereella. Kirsi Aho on ollut yrittäjänä lähes 40 vuotta.

Kestävää kehitystä

Kirsi Ahon sydäntä lähellä on kestävä kehitys ja kierrätys.

– Suosin julkista liikennettä, ruokahävikkiä taloudessamme ei synny, kiitos äidiltä perityn kokkaustaidon ja tekstiilit kierrätän omassa taloudessa matonkuteiksi.  Nykyään en juuri ehdi valmistaa uusia käyttövaatteita itselleni, joten vanhoilla mennään ja saumavaroista päästellään - valitettavasti nykyään ulos. Kerran käyttämiäni iltapukuja on sen sijaan pitkä rivi lainattavaksi tuttaville.

 

Huoli toimialan tulevaisuudesta

– Olen jo pitkään julistanut ”räätälityön sanomaa” niin asiakkaille kuin alan harvoille opiskelijoillekin. Edustan Suomen Vaatturiliittoa Vaatturimestareiden Maailmanliitossa, jonka varapresidentiksi tulin tänä kesänä valituksi. Kokoustamme WFMT:n hallituksen kanssa Roomassa pyrkimyksenä taata korkeatasoisen käsityön jatkuvuus maailmassa. Vaatturimestareita on Suomessa enää niin sanotusti kourallinen ja perinteisen upean toimialan tulevaisuus huolestuttaa. Siinä missä tekijät vähenevät, on sosiaalinen tilaus vaatetusalan mestareille silti jatkuva.

 

Salsan kuumia rytmejä ja matkoja

Vaatturimestarin työssä myös kädet ja hartianseutu ovat koetuksella. Työn vastapainona Kirsi Aho harrastaa parisalsaa ja vuosittain kiehtova Kuuba on sydäntä lähellä.

– Työn puolesta olen matkustanut paljon maailmalla ja olen ollut töissä vaatturimestarina myös Lontoon Savile Row:lla tehden vaativia miesten pukuja. Venäjän Jekaterinburgissa esimerkiksi sadunhohtoiset valmistamani naisten juhlapuvut ovat jääneet myös upeina muistoina mieleen.

Talvikauden juhla-aikaa Kirsi Aho odottaa innolla. Tänäkin vuonna hänen käsistään lähtee upeita luomuksia miehille ja naisille.

– Syksyn värikkyyden jätän vähän haikein mielin taakse. Talvi-ihminen en oikeastaan enää ole vaan kaipaan Kuuban lämpöä ja keinuvia rytmejä. Sen jälkeen on taas hyvä jatkaa töitä.


Teksti: Mirkka Kortelainen
Kuvat: Mirja Paljakka

 

 

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää