Tyttöjen koulutus avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

16.10.2019, klo 13:24Kommentteja 0

Naisten asema kohentuu, kun tytöt voivat keskittyä kouluun ja opiskeluun. Samalla naiset pääsevät vaikuttamaan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja yritysten toimintaan. YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 17-vuotias Henna Sertti valtasi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan jakkaran.

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistutti tyttöjen syrjinnästä. Samalla tempaus nosti esille tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Suomessa tyttöjen päivän ohjelmasta vastaa Plan International Suomi. Vuonna 1937 perustettu kansainvälinen järjestö toimii yli 70 maassa. Suomeen järjestö rantautui vuonna 1998.

– Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, kun he joutuvat jäämään koulusta pois esimerkiksi vedenhakureissujen vuoksi, toteaa Plan International Suomi ry:n Elisa Hara.

 

Energia-ala tärkein toimiala

17-vuotias lukiolainen Henna Sertti valitsi Energiateollisuus ry:n kansainvälisen tyttöjen päivän tempauksen kohteeksi. – Energia-ala on ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkein toimiala, koska energiantuotanto aiheuttaa suurimman osan maailman kasvihuonekaasupäästöistä, Sertti toteaa.

Sertti huomauttaa, että suomalaiset energiayhtiöt ovat tehneet paljon ilmaston hyväksi ja saavuttaneet maailmassa edelläkävijän aseman. Nyt edelläkävijän asemasta olisi osattava pitää kiinni tekemällä lisää hyviä asioita – ei pidä jäädä odottamaan ainoastaan Euroopan unionissa syntyviä linjauksia.

– Suomi voi osoittaa maailmalle, miten hyvinvointivaltio toimii menestyksellisesti käyttämällä pelkästään puhdasta energiaa. Toimivaa konseptia voi tarjoilla muillekin maailman maille, Sertti toteaa.

Serttin mielestä Suomella on vielä haasteita. Fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa mahdollisimman nopeasti. Sama koskee turpeen energiakäyttöä.

 

Energiateollisuudella on kunnianhimoa

Tyttöjen päivänä virkavapaata pitävä Energiateollisuus ry:n ex-toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa energiatoimialan toteuttavan yhä Suomen kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa.

– Antti Rinteen hallitus on ilmastopolitiikassa edeltäjiään kunnianhimoisempi, mutta monet tärkeät päätökset ovat vielä tekemättä. Suomessa ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttaminen ei ainakaan jää kiinni energia-alan yritysten toimista.

Leskelä muistuttaa, että energiateollisuus tukee Suomen hallituksen tavoitteita puolittaa energia-alan kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteiden toteuttaminen on näkynyt jo pidemmän aikaa energia-alalla. Kaikki uudet Suomessa sähköä tuottavat laitokset ovat jo päästöttömiä. Suurimman muutoksen tuotantopalettiin aiheuttaa mahdollisesti ensi vuonna käynnistyvä Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitos, joka tuottaa sähköä 1600 megawatin teholla.

– Bioenergian osalta energiayhtiöt käyttävät vain metsäteollisuudelle kelpaamatonta raaka-ainetta. Metsää ei siis kaadeta energian tuotantoa varten, huomauttaa Energiateollisuus ry:n tuotantojohtaja Jari Kostama.

Leskelän mielestä Suomella on nyt hyvät mahdollisuudet EU:n puheenjohtajana viedä eteenpäin vuodeksi 2050 asetettuja ilmastopoliittisia tavoitteita. Oleellista olisi kuitenkin saada aikaiseksi käytännön toimintaa koskevia päätöksiä.

– Esimerkiksi EU:n päästökaupan asemaa olisi vahvistettava pikaisesti.

 

KAINALOSSA


Naisille tilaus energia-alalla

Suomalainen energia-ala on hyvin miehinen toimiala. Vain neljännes energiayrityksissä työskentelevistä on naisia eivätkä energia-alalle valmistavat koulutusohjelmat houkuttele naisia.

– Energia-alalle kouluttautuminen antaa kuitenkin mahdollisuuden osallistua maailman pelastamiseen, muistuttaa Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön asiantuntija Maiju Korhonen.

Korhonen on havainnut, että erilaiset ympäristöpainotteiset koulutusohjelmat imevät jo naisia mukaansa aikaisempaa enemmän. Ehkä ympäristöpainotuksen positiivista mielikuvaa voitaisiin soveltaa myös perinteisissä teknisissä koulutusohjelmissa.

– Naisten vähäinen määrä on ongelma kaikilla teknisillä aloilla. Tutkimusten mukaan tytöt päättävät jo 10-vuotiainen, että he eivät ole hyviä matematiikassa. Tämä vaikuttaa tyttöjen ammatinvalintaan aivan liian varhain. Todellisuudessa tytöt ovat kuitenkin matematiikassa poikia parempia.

Korhonen huomauttaa, että naisten nykyistä suurempi määrä teknisen alan yrityksissä olisi kaikkien etu. Naisilla on monesti erilainen näkökulma asioihin kuin miehillä.

– Yritykset saattavat jopa menettää osaamista, kun niiltä puuttuu naisnäkökulma asioihin.

Esimerkin voima on Korhosen mielestä merkittävä, kun energia-ala houkuttelee naisia riveihinsä. Energiayritysten olisi kyettävä viestimään tehokkaasti toiminnastaan ja naisten mahdollisuuksista edetä uralla.

Teksti ja kuva: Petri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä mahdollisuus säästöön

Asuinkiinteistöistä pääsee lämmitysenergiaa harakoille. Kotitalouksien suurimmat hiilidioksidipäästöt tulevat asumisesta, jossa lämmitys on merkittävä kuluerä. Siksi lämmityksestä löytyy myös mahdollisuudet selviin säästöihin. Lisäksi korjauksiin on saatavana myös valtion tukea. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Vertailut

Korvaako varsi-imuri perinteisen imurin?

Imurivalmistajat uskovat varsi-imureihin ja niiden mallikirjo lisääntyy vauhdilla. Joko varsi-imurista on perinteisen perässä vedettävän letkuimurin haastajaksi, kodin ainoaksi imuriksi? Testasimme muutaman varsi-imurin. Miten kävi, tuliko koti puhtaaksi vai pitikö kaivaa letkuimuri kaapista korjaamaan siivousjälkeä varsi-imurin jäljiltä? Lue lisää

Kodintekniikka

Hemmottele jalkoja kylvyllä

Kuumottaako, aristaako ja kiristääkö jalkoja? Rentouttava jalkakylpy ja säännöllinen rasvaus on jo hyvä alku jalkojen hoidolle. Kylpylaitteet ovat helppokäyttöisiä ja niiden aikana voi esimerkiksi katsoa televisiota tai kuunnella äänikirjoja. Lue lisää

Turvallisuus

Valaise joulu turvallisesti

Syksyä ja joulunaikaa valaistaan näyttävillä kausi- ja jouluvaloilla. Valojen käytössä kannattaa muistaa sähköturvallisuus, niin sisällä kuin ulkona. Tietenkin myös valojen sähkönkulutuksella on merkitystä. Kun uusia valoja hankkii, löytyy kaupasta energiatehokkaita vaihtoehtoja, jotka kestävät huolellisesti käytettyinä useita vuosia. Lue lisää

Liikenne

Autot parkkiin ilman kuljettajaa

Automatisoitu ajaminen eli ilman kuljettajaa liikkuvat autot ovat tulevaisuutta. Nyt tällä tiellä on päästy askel eteenpäin, kun Euroopassa on saatu lupa ensimmäiselle automatisoidulle pysäköintijärjestelmälle. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Kahvia kahvihifistelijöille

Aitoa italialaista espressoa, cappucinoa tai americanoa sekä höyryävän suklaista kaakaota yhdellä hipaisulla. De´Longhin Maestosan kahviautomaatin kylmäkahviohjelmalla loihdit myös kahvipöytään trendikkäät jääkahvit ja kylmät kahvidrinkit. Lue lisää

Lämmitys

Tulkoon pakkaset!

Kotona ei kannata hytistä. Lämmitys- ja ilmastointilaitteiden oikea toiminta kannattaa varmistaa jo ennen paukkupakkasia. Lue lisää