Tyttöjen koulutus avainasemassa ilmastonmuutoksen torjunnassa

16.10.2019, klo 13:24Kommentteja 0

Naisten asema kohentuu, kun tytöt voivat keskittyä kouluun ja opiskeluun. Samalla naiset pääsevät vaikuttamaan ilmastonmuutoksen torjuntaan ja yritysten toimintaan. YK:n kansainvälisenä tyttöjen päivänä 17-vuotias Henna Sertti valtasi Energiateollisuus ry:n toimitusjohtajan jakkaran.

Kansainvälinen tyttöjen päivä 11.10. muistutti tyttöjen syrjinnästä. Samalla tempaus nosti esille tyttöjen voiman ja mahdollisuudet. Suomessa tyttöjen päivän ohjelmasta vastaa Plan International Suomi. Vuonna 1937 perustettu kansainvälinen järjestö toimii yli 70 maassa. Suomeen järjestö rantautui vuonna 1998.

– Ilmastonmuutoksen seurauksista kärsivät eniten maailman köyhimmissä maissa elävät tytöt, kun he joutuvat jäämään koulusta pois esimerkiksi vedenhakureissujen vuoksi, toteaa Plan International Suomi ry:n Elisa Hara.

 

Energia-ala tärkein toimiala

17-vuotias lukiolainen Henna Sertti valitsi Energiateollisuus ry:n kansainvälisen tyttöjen päivän tempauksen kohteeksi. – Energia-ala on ilmastonmuutoksen torjumisen kannalta tärkein toimiala, koska energiantuotanto aiheuttaa suurimman osan maailman kasvihuonekaasupäästöistä, Sertti toteaa.

Sertti huomauttaa, että suomalaiset energiayhtiöt ovat tehneet paljon ilmaston hyväksi ja saavuttaneet maailmassa edelläkävijän aseman. Nyt edelläkävijän asemasta olisi osattava pitää kiinni tekemällä lisää hyviä asioita – ei pidä jäädä odottamaan ainoastaan Euroopan unionissa syntyviä linjauksia.

– Suomi voi osoittaa maailmalle, miten hyvinvointivaltio toimii menestyksellisesti käyttämällä pelkästään puhdasta energiaa. Toimivaa konseptia voi tarjoilla muillekin maailman maille, Sertti toteaa.

Serttin mielestä Suomella on vielä haasteita. Fossiilisten polttoaineiden käyttö pitäisi lopettaa mahdollisimman nopeasti. Sama koskee turpeen energiakäyttöä.

 

Energiateollisuudella on kunnianhimoa

Tyttöjen päivänä virkavapaata pitävä Energiateollisuus ry:n ex-toimitusjohtaja Jukka Leskelä toteaa energiatoimialan toteuttavan yhä Suomen kunnianhimoisinta ilmastopolitiikkaa.

– Antti Rinteen hallitus on ilmastopolitiikassa edeltäjiään kunnianhimoisempi, mutta monet tärkeät päätökset ovat vielä tekemättä. Suomessa ilmastopoliittisten tavoitteiden saavuttaminen ei ainakaan jää kiinni energia-alan yritysten toimista.

Leskelä muistuttaa, että energiateollisuus tukee Suomen hallituksen tavoitteita puolittaa energia-alan kasvihuonekaasupäästöt vuoteen 2030 mennessä.

Tavoitteiden toteuttaminen on näkynyt jo pidemmän aikaa energia-alalla. Kaikki uudet Suomessa sähköä tuottavat laitokset ovat jo päästöttömiä. Suurimman muutoksen tuotantopalettiin aiheuttaa mahdollisesti ensi vuonna käynnistyvä Olkiluodon kolmas ydinvoimalaitos, joka tuottaa sähköä 1600 megawatin teholla.

– Bioenergian osalta energiayhtiöt käyttävät vain metsäteollisuudelle kelpaamatonta raaka-ainetta. Metsää ei siis kaadeta energian tuotantoa varten, huomauttaa Energiateollisuus ry:n tuotantojohtaja Jari Kostama.

Leskelän mielestä Suomella on nyt hyvät mahdollisuudet EU:n puheenjohtajana viedä eteenpäin vuodeksi 2050 asetettuja ilmastopoliittisia tavoitteita. Oleellista olisi kuitenkin saada aikaiseksi käytännön toimintaa koskevia päätöksiä.

– Esimerkiksi EU:n päästökaupan asemaa olisi vahvistettava pikaisesti.

 

KAINALOSSA


Naisille tilaus energia-alalla

Suomalainen energia-ala on hyvin miehinen toimiala. Vain neljännes energiayrityksissä työskentelevistä on naisia eivätkä energia-alalle valmistavat koulutusohjelmat houkuttele naisia.

– Energia-alalle kouluttautuminen antaa kuitenkin mahdollisuuden osallistua maailman pelastamiseen, muistuttaa Energiateollisuus ry:n työelämäyksikön asiantuntija Maiju Korhonen.

Korhonen on havainnut, että erilaiset ympäristöpainotteiset koulutusohjelmat imevät jo naisia mukaansa aikaisempaa enemmän. Ehkä ympäristöpainotuksen positiivista mielikuvaa voitaisiin soveltaa myös perinteisissä teknisissä koulutusohjelmissa.

– Naisten vähäinen määrä on ongelma kaikilla teknisillä aloilla. Tutkimusten mukaan tytöt päättävät jo 10-vuotiainen, että he eivät ole hyviä matematiikassa. Tämä vaikuttaa tyttöjen ammatinvalintaan aivan liian varhain. Todellisuudessa tytöt ovat kuitenkin matematiikassa poikia parempia.

Korhonen huomauttaa, että naisten nykyistä suurempi määrä teknisen alan yrityksissä olisi kaikkien etu. Naisilla on monesti erilainen näkökulma asioihin kuin miehillä.

– Yritykset saattavat jopa menettää osaamista, kun niiltä puuttuu naisnäkökulma asioihin.

Esimerkin voima on Korhosen mielestä merkittävä, kun energia-ala houkuttelee naisia riveihinsä. Energiayritysten olisi kyettävä viestimään tehokkaasti toiminnastaan ja naisten mahdollisuuksista edetä uralla.

Teksti ja kuva: Petri Sallinen

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Valitse energiatehokas jäähdytyslaite

Kuuma sisäilma väsyttää ja olo on tukala. Silloin kaivataan viilennystä. Kannattaa miettiä miten kotinsa viilentää ja ensin estää kuuman ilman tulo sisään. Kannattaa myös hyödyntää yön viileitä hetkiä ja tuulettaa yöllä. Jos kuitenkin tarvitaan viilentimiä, on hyvä miettiä mikä on energiataloudellinen. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Lisääntynyt datankäyttö syö energiaa

Etätyöt ovat lisänneet datan käyttöä. Jokainen toimi puhelimella, tabletilla tai tietokoneella internetissä vie energiaa, paljon enemmän kuin oma kone. Datan käyttö on yllättävän suuri sähkönkuluttaja. Suuruutta ja sen ilmastovaikutuksia ei vielä täysin tunneta, mutta yritetään selvittää myös meillä Suomessa. Lue lisää

Turvallisuus

Ukkosiin kannattaa varautua

Kesä on ukkosten aikaa. Esimerkiksi kuumat hellejaksot päättyvät usein ukkosiin. Ukkoset ovat luonnon voimannäytös, mutta tositilanteessa ilmiöstä on leikki kaukana. Salamat ovat voimakkaita sähköpurkauksia, jotka aiheuttavat muun muassa sähkölaitevaurioita. Ukkosiin kannattaakin varautua niin kotona kuin mökillä. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää