Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

22.09.2020, klo 07:32Kommentteja 0

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja.Suodatinkahvinkeitin on suomalaisissa kodeissa edelleen yleisin kahvin tekemiseen käytettävä laite, vaikka tarjolla on paljon muitakin laitteita. Löytyy esimerkiksi yhden kupin keittimiä, niin sanottuja nappikeittimiä, erilaisia espressopannuja ja -keittimiä sekä erilaisia automaatteja. Kahvinkeitintä valitessa kannattaakin miettiä omia kahvitottumuksia tai minkä makuista kahvia haluaa.

Perinteisten suodatinkahvinkeittimien tarjoamat makuerot ovat pieniä. Valtaosa kahvista keitetään valmiiksi jauhetusta suodatinkahvista. Kahviin saa suodatinkeittimilläkin vaihtelua esimerkiksi kahvimerkkiä tai kahvin paahtoastetta muuttamalla. Tämä onkin se oikea tapa toimia, jos halutaan saada kahviin enemmän makua.

Kahvin annostelumäärää ei kannata lisätä, koska se ei paranna kahvin makua, vaan saattaa jopa pilata sen. Apu maun lisäämiseen löytyy paahtoasteen muuttamisesta ja jos ei halua vaihtaa tuttua kahvimerkkiä toiseen, löytyy suosituimmista kahvimerkeistä eri paahtoasteita, joilla makumuutos saadaan aikaan.

Suodatinkahvinkeittimessä kannattaa kokeilla myös kahvin valmistamista jauhamalla se pavuista juuri ennen keittämistä. Kahvin hapettuminen alkaa heti, kun se on jauhettu. Osa asiantuntijoista sanoo, että kahvi pitäisi käyttää kahden minuutin sisällä jauhamisesta. Kahvipaahtimot pakkaavat jauhetun kahvin tiiviisiin pakkauksiin, mutta kun paketti kotona avataan, pääsee kahvi tekemisiin ilman kanssa ja alkaa hapettua. Kahvipaketti kannattaakin sulkea aina mahdollisimman tiiviisti.

 

Puhdas kahvinkeitin hyvän maun edellytyksenä

– Tämän päivän kahvinkeittimet ovat hyvin helppokäyttöisiä ja niiden väliset erot ovat vähäisiä. Kuluttajan kannalta on tärkeää, että keitin vastaa juuri omiin tarpeisiin. Esimerkiksi haluttu kahvimäärä vaihtelee tilanteen mukaan, painottaa testiryhmässä mukana ollut Tarja Marjomaa Työtehoseurasta.

Kahvinkeittimen likaisuus huonontaa kahvin makua huomattavasti. Siksi on tärkeää, että puhdistaminen onnistuu helposti. Jos puhdistus on hankalaa, siitä tingitään. Testissä puhdistuksen helppoudessa oli eroavuuksia eri tuotemerkkien välillä.

–  Jos on paljon eri osia tai suodattimen rakenne hankala, on puhdistus vaikeaa ja voi unohtua. Eroja oli myös äänenvoimakkuudessa ja tippalukon toiminnoissa. Sitä vastoin kaikissa on turvallisuus kohdillaan ja säädösten edellyttämä automaattinen virrankatkaisu, jatkaa Marjomaa.  

Kahvin keittämisessä on tärkeää veden oikea lämpötila kahvia uutettaessa eli veden lämpötilan on pysyttävä riittävän korkeana suodatinsuppilossa. Myös kahvin ylläpitolämpötila on tärkeä, vaikka ei kahvi seisoessaan parane.
Kuusi keitintä pienillä eroilla

Työtehoseuran testissä testatut laitteet olivat Electrolux EKF 3300, Electrolux EKF 7700, Moccamaster KBG962AO, Sage the Precision Brewer SDC400BSS, Wilfa Classic CMC-100S ja Wilfa Svart Precision WSP-2A.

Näiden kuuden perinteisen suodatinkahvinkeittimen osalta tutkittiin suorituskykyä sekä käyttöominaisuuksia. Testin tarkoituksena oli tuottaa ajantasaista tietoa kahvinkeitinten ominaisuuksista ja auttaa kuluttajaa valitsemaan omiin tarpeisiinsa parhaiten sopiva laite. Testeissä selvitettiin muun muassa laitteiden suorituskyky-, käytettävyys- ja käyttöturvallisuusominaisuudet, laitteiden erot, toimintojen ja ominaisuuksien vaikutus käyttömukavuuteen ja miten toimintoja ja ominaisuuksia voidaan hyödyntää käytännössä.

Suorituskykyä mitattiin valmistamalla kahvia 15 ±1 °C vedestä. Kahvijauhetta käytettiin 60 grammaa vesilitraa kohden. Kahvia keitettiin vesisäiliön enimmäismerkinnän mukainen määrä (keittimen maksimimäärä), yhden litran vesimäärä sekä pienin mahdollinen määrä.

Laitteista mitattiin kahvin valmistusaika, valmiin kahvin lämpötila heti valmistuksen jälkeen, kahvin lämpötila 30 minuutin lämpölevyllä seisottamisen jälkeen, laitteesta valmistamisen aikana tuleva melu, laitteen sähkönkulutus heti valmistuksen jälkeen ja laitteen sähkönkulutus 30 minuutin lämpölevyllä seisottamisen jälkeen.

Kahvinkeittimen valinnassa on hyvä huomioida myös keittimen sähköjohdon pituus sekä laitteen korkeus ja se, miten sen käyttäminen onnistuu työpöydällä ylä- ja alakaappien välisessä tilassa. Nämä ovat pieniä yksityiskohtia, jotka saattavat vaikuttaa keittimen käytettävyyteen ja sijoittamiseen kotona.

Käytettävyyden arvosanat vaihtelivat 3,9–4,4 pisteen välillä. Parhaimmat pisteet käytettävyydestä sai Moccamaster KBG962AO. Monipuolisimmat keittimet olivat Moccamaster ja Sage, joiden ominaisuuksiin kannattaa tutustua ennen käyttöä. Kaikissa testatuissa laitteissa oli turvallisuutta lisäävä virrankatkaisu.
Osoitteesta www.tts.fi/testit löytyy kahvinkeitintestin raportti, jossa runsaasti testiin liittyvää tietoa ja havaintoja, jotka auttavat kahvinkeittimen valinnassa sekä myös laitteiden saamat moitteet.

Teksti: Ari J. Vesa
Kuvat: FREEPIK ja valmistajat


 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Vietä juhannus kestävästi

Juhannus lähestyy ja monille se merkitsee kesän kohokohtaa, jota vaelletaan juhlimaan veden äärelle ja mökille. Myös kaupunkijuhannusten suosio on kasvanut ja kaupungit eivät enää hiljene kokonaan. Nauti keskikesän juhlasta ekologisesti. Lue lisää

Vertailut

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Kodintekniikka

Kahvinkeittimissä vain vähäisiä eroja

Suomessa kahvi kuuluu erottomana osana monen ihmisen päivään. Meillä kahvin kulutus asukasta kohden on maailman huippuluokkaa. Vaikka erikoiskahvit ovat entistä suositumpia, valmistuu kahvi kotona usein edelleen suodatinkeittimellä. Työtehoseura testasi kuusi suodatinkahvikeitintä kalliista design-mallista peruskoneeseen. Laitteista löytyi testissä vain vähäisiä eroja. Lue lisää

Turvallisuus

Mökki ympärivuotisessa käytössä

Tänä syksynä mökkiä ei välttämättä laitetakaan talviteloille, vaan sitä pidetään ympärivuotisena asuntona. Kesäoleskeluun tarkoitetun mökin talvikäyttöön liittyy monia huomioitavia asioita, kuten esimerkiksi paloturvallisuus ja putkien sulanapito. Lue lisää

Liikenne

Sähköautojen myynti kasvaa

Sähköautojen myynti kasvaa muun automyynnin laskiessa, niin meillä kuin muissakin Pohjoismaissa sekä Länsi-Euroopassa. Myyntiluvut ovat meillä edelleen pieniä. Suomessa sähköautojen myynnin vielä pienehköt lukemat johtuvat siitä, ettei autoja ole saatu meille kysyntää vastaavaa määrää. Sähköautojen myynninkasvu tulee jatkumaan ja vaihtoehdot lisääntyvät jo tänä ja ensi vuonna reilusti. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Lihasjännityksen kimppuun vasaralla

Älykkäällä lihashuoltovasaralla saat syvälle ulottuvan lihashieronnan, joka laukaisee lihaksista stressin, yksipuolisen ja kuormittavan työn tai urheilun aiheuttaman jännityksen ja lievittää kipua. Se on kätevä, johdoton ja osaa opastaa sinua hieronnassa. Ja kaikkein parasta ­­– voit käyttää sitä itse kotonasi – kaikessa rauhassa. Lue lisää

Lämmitys

Lämmityksessä helppo säästää energiaa

Ilmat ovat viilenneet ja lämmityslaitteet sekä niiden toimivuus on taas tärkeää. Kunnossa olevat ja oikein säädetyt sekä oikein käytetyt lämmityslaitteet kuluttavat vähemmän energiaa, mutta on myös muita mahdollisuuksia säästää lämmityksessä. Lue lisää