Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

21.02.2020, klo 08:35Kommentteja 0

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi.Liesituulettimella on iso merkitys koko asunnolle ja erityisesti keittiölle. Tuulettimen valintaan kannattaa panostaa ja nyt löytyy myös tietoa valinnan tueksi, kun Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta.

Liesituulettimia on erilaisia. Vanhoissa asunnoissa valintaa rajoittaa talon ilmanvaihtojärjestelmä, joka onkin tärkein valintakriteeri liesikupua valittaessa. Osalla laitteita ohjataan huippuimuria ja osassa on oma moottori. Tämä onkin ehkä helpoin valintaan vaikuttava tekijä, koska sen jälkeen puhutaan usein ulkoasusta, joka voi olla jo vaikeampi valintaan vaikuttava tekijä. Kuluttajalehden testissä olleet liesituulettimet olivat kaikki tuuletinmoottorilla varustettuja.

Osa liesituulettimia valitsevista haluaa lähes huomaamattoman liesituulettimen ja osa koko tyylikkään keittiön huomiota herättävän keskipisteen. Jos kyseessä on vain vanhan huonon laitteen korvaaminen, on valinta helpompaa mutta uutta rakentaessa tai koko keittiötä uusiksi laittaessa valinnanvara kasvaa. Omalla moottorilla varustettuja liesituulettimia löytyy seinä-, saareke-, katto- ja pöytämalleina sekä vielä kalusteisiin integroitavina malleina.

 

Sopii myös vanhoihin kerrostaloihin

Vanhoihin kerrostaloihin liesituuletinta haluavien pitää aina keskustella asiasta isännöitsijän kanssa. Ilmaa ei niissä useinkaan voida työntää ilmanvaihtohormiin, koska hajut ja rasvat leviävät sitä kautta muihin asuntoihin. Silloin ratkaisuna on kiertoilmatuuletin, joka on varustettu rasva- ja aktiivihiilisuodattimella. Ilma kulkee näiden suodattimien läpi ja se puhalletaan takaisin huoneilmaan.

Kuluttajalehden testissä olleista liesituulettimista vain yksi oli pelkästään tällainen ilmaa kierrättävä malli, mutta 17 liesituulettimessa voitiin valita asetus, jolla tuuletin toimi vain ilmaa kierrättämällä tai vain poistoilmaa hormiin puhaltamalla.

Testin perusteella poistoilman puhaltaminen hormiin on tehokkaampi tapa hoitaa keittiön käryjen, rasvan ja kosteuden poisto kuin ilman kierrättäminen. Ilmaa hormiin puhallettaessa laitteet toimivat keskimäärin tehokkaammin, niiden ilmanvirtaus oli suurempi ja melutaso pienempi. Kuluttajalehden testin mukaan myös rasvansuodatuksessa oli pieniä eroja toimintatavan mukaan.

Mutta jos ilman hormiin puhaltaminen ei ole vaihtoehto, liesituulettimen oikealla valinnalla päästään hyvään lopputulokseen.
Liesituulettimen ja keittotason etäisyydellä on merkitystä

Liesituulettimen toimintaan, kykyyn poistaa käryjä vaikuttaa myös sen etäisyys keittotasosta. Yleisesti on määritelty, että hyvä liesituulettimen ja sähköisen keittotason väli on 500 millimetriä. Kaasuhellan ja liesituulettimen välin tulisi olla 700 mm ja puuhellaan etäisyydeksi suositellaan metriä.

Jos liesituuletin sijoitetaan näitä ohjearvoja lähemmäs keittotasoa, kasvaa riski rasvapaloista liesituulettimissa. Liesituulettimen suodattimeen kertynyt rasva voi syttyä palamaan lieden kuumuuden vaikutuksesta tai lämmennyttä rasvaa tippua keittotasolle. Liesituulettimen suodattamien säännöllinen ja riittävän usein toistuva puhdistaminen on tärkeää.

Liesituulettimen ja keittotason välisellä etäisyydellä on merkitystä myös siksi, että liian matalalla oleva tuuletin estää näkyvyyttä keittotasolle tai kokki kumauttelee päätään tuulettimeen. Liian alhaalla oleva tuuletin saattaa estää myös korkeiden astioiden käyttämistä liedellä.

 

10.3. saakka myynnissä olevasta Kuluttajalehden numerosta 1/2020 tai lehden verkkopalvelusta, www.kuluttaja.fi, lukuoikeuden ostamalla pääsee lukemaan tarkemmat arviot laitteista, niiden tehosta ja toiminnasta. Verkossa testi on hieman lehteä laajemmassa muodossa.

 Huomio nämä liesituulettimen ilmanpoistossa

– Moottorilla varustettua liesituuletinta ei voi kytkeä koneelliseen ilmanvaihtoon, huippuimurilla varustettuun asuntoon.

– Koneellisella ilmanvaihdolla ja huippuimurilla varustettuun taloon valitaan passiivinen, ilman moottoria toimiva liesikupu, joka sopii talon ilmanvaihtojärjestelmään.

– Huippuimurilla toimivassa järjestelmässä poistohormiin muodostuu alipaine, jolloin hajut ohjautuvat yleensä ulos, vaikka hormista löytyisi pieniä vuotokohtia.

– Moottorilla ilmaa poistohormiin työntävä liesituuletin aiheuttaa poistoputkeen ylipaineen, jolloin ruoanhajut voivat levitä poistoputken mahdollisista vuotokohdista asuntoon.

– Useimpiin kerrostaloihin ei voi kytkeä hormiin ilmaa puhaltavaa liesituuletinta, jos asunnolla ei ole omaa, asuntokohtaista poistohormia.Vinkkejä liesituulettimen käyttöön

– Käynnistä liesituuletin muutama minuutti ennen ruoanlaiton aloittamista, jotta ilmavirta keittiössä saadaan kulkemaan haluttuun suuntaan.

– Alhaisia lämpötiloja käytettäessä riittää yleensä ykkösnopeus ja keskilämmöllä keittäessä, grillatessa tai ruokaa paistaessa kakkosnopeus. Vasta jos rasvaa ja höyryjä muodostuu normaalia enemmän, tarvitaan kolmosnopeutta. Nopeus vaikuttaa liesituulettimen sähkönkulutukseen.

– Likaiset suodattimet, poistoilmahormin liian pieni halkaisija, pituus tai mutkaisuus voivat alentaa liesituulettimen imua, samoin kuin se, jos huoneeseen ei tule riittävästi korjausilmaa.

– Liesituuletinta kannattaa käyttää myös hetki ruoanlaiton jälkeen, jotta liesituuletin poistaa loput ruoanlaitosta tulleet hajut huoneesta.

– Muista kytkeä ruoanlaittoa varten nostettu imuteho pois päältä, kun käryt on tuuletettu ulos.


Teksti: Ari J Vesa
Kuvat: Shutterstock ja valmistajat

 

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


Energiavinkit

Huoneilmassa kevätpölyä?

Kevät on kuivannut kadut ja pihat. Monessa paikassa pihoja ja katuja on pesty, mutta kaikkea pölyä ei saada pois. Sisäilman parantamiseksi kannattaa puhdistaa ilmanvaihtoventtiilit ja vaihtaa suodattimet. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Kohti valkeaa hymyä

Hammasalan ammattilaiset suosittelevat sähköhammasharjaa. Sähköhammasharjaa suositellaan sen puhdistustehon vuoksi. Sähköhammasharjalla hampaat tulevat käsiharjalla harjaamista puhtaammiksi ja säännöllisellä sekä huolellisella harjaamisella pääset kohti valkeampaa hymyä. Vaihtoehtoja löytyy kaikissa hintaluokissa. Kokeilimme neljää sähköhammasharjaa. Lue lisää

Kodintekniikka

Sähkösavustimella helppo savustuskesä

Sähkösavustin on monipuolinen laite kesän ruuanlaitossa. Sähkövastuksella varustettuja savustuslaitteita on ollut markkinoilla jo pitkään. Sähkösavustimella valmistuu koko aromikas ateria kesäpöytään. Savustaa voi ympäri vuoden esimerkiksi kalaa, lihaa ja kasviksia. Lue lisää

Turvallisuus

Nauti lämmöstä ja säästä luontoa ja lompakkoa – Ikääntyvän lämmönjakokeskuksen kuntotarkastus kannattaa

Kuopion alueella yli 6100 kiinteistöä lämpiää kaukolämmöllä. Niistä jopa kaksi kolmesta kuluttaa enemmän energiaa kuin olisi tarpeen, arvioi Kuopion Energian asiantuntija, kaukolämmön myyntipäällikkö Teemu Tirkkonen. Lue lisää

Liikenne

Olisiko Suomesta sähköisen lentämisen edelläkävijäksi?

Lentoliikenteen runsaat hiilidioksidipäästöt puhuttavat. Yksi varteenotettavimmista vaihtoehdoista nykymuotoiselle lentoliikenteelle on lentokonekannan sähköistäminen. Tutkimuksen mukaan Suomi voisi olla sähköisen lentämisen edelläkävijämaa. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Imuroi ja pese lattiat automaattisesti

iRobotin uusi Roomba 970-sarja käyttää Imprint™-linkkitekniikkaa ja pystyy yhteistyöhön Braava jet m6 -robottimopin kanssa. Tämän tekniikan avulla lattianpesu käynnistyy automaattisesti imuroinnin päätyttyä. Lisäksi on mahdollisuus käyttää iRobot HOME -sovellusta siivoustöiden ajoittamiseen ja seuraamiseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää