Vertailussa akkukäyttöiset moottorisahat: Puut sähköllä paloiksi

28.05.2015, klo 13:20Kommentteja 13

Testasimme kuutta akkukäyttöistä moottorisahaa. Kuusikko on jo toimiva apu vapaa-ajan puutöihin ja parhaimmisto ammattilaisille rakentamiseen. Miten sahat toimivat?


Puut kaatuvat ryskyen, oksat irtoavat rungosta ja rungot katkeavat sopivan pituisiksi pölleiksi, mutta korvia riistävä pärinä puuttuu. Meluttomuus on akkukäyttöisten puutarhatyökalujen paras ominaisuus.

Testasimme Husqvarnan, Stihlin, EGO Powerin, Greenworksin, Ryobin ja Black&Deckerin akkukäyttöisiä moottorisahoja. Sahat yllättivät toimivuudellaan ja soveltuvuudellaan vapaa-ajan puutöihin ja rakentamisen tarpeisiin.

Akkusahatesti suoritettiin luonnossa, ilman tarkkoja laboratoriomittauksia. Kaikki huomiot perustuvat käytössä saatuihin mielikuviin ja kokemuksiin. Vaikka kaikilla sahoilla tehtiin samoja töitä, voi niiden raskaus poiketa hieman toisistaan. Käytäntö on kuitenkin tärkeämpää kuin laboratoriomittaukset. Ei koneita osteta mitattavaksi vaan käytännön töihin ja tarpeeseen.

Alkuun ilman hikeä

Töiden aloittaminen on akkukäyttöisellä moottorisahalla huomattavasti polttomoottorikäyttöistä sahaa mukavampaa. Kun sahaa käyttää normaalisti kaksi – kolme kertaa vuodessa, on jo polttomoottoritoimisen moottorisahan käynnistäminen yleensä hikipisaroita otsalle nostattava työvaihe.


Akkukäyttöisestäkään moottorisahasta ei saa unohtaa teräketjuöljyä ja sen määrän seuraamista.


Akkukäyttöisessä laitteessa riittää akun lataaminen ja kiinnittäminen koneeseen. Tietenkin akkukäyttöisessä moottorisahassa on muistettava teräketjuöljyn määrän tarkastus, mutta muutoin kone on heti valmiina käyttöön. Bensaa ei tarvita.

Puu kaatuu…

Menimme sahojen kanssa metsään ja ryhdyimme toimeen. Kaadoimme koivuja, kuusia ja mäntyjä, oksimme ja pilkoimme ne polttopuumittaan. Jokainen testissämme ollut saha selvisi työstä. Suurimmat erot löytyivät painosta, sahaamiseen vaikuttavasta ketjunopeudesta sekä laitteen koosta.


Varsinkin pitkälaippaisilla sahoilla saadaan hyvin pätkiksi useampi runko kerralla. Akkusahat selviävät hyvin myös tällaisesta raskaammasta työstä.

Mitä hitaampi ketjunopeus, sitä epämiellyttävämpi laite on myös sormenvahvuisten vesojen katkaisussa. Helposti periksi antava vesa alkaa hyppiä ketjua vasten ja katkaiseminen on hankalaa.

Perinteiset moottorisahamerkit Husqvarna ja Stihl ovat tehneet omat mallinsa akkupuolelle. Perinteisiä merkkejä haastamaan on noussut joukko uudempia tulokkaita.

Kaikki kuusi selvisivät keveistä metsätöistä. Eniten joukosta erosi kooltaan pienin ja teräketjun nopeudeltaan hitain Black & Decker, joka sekin teki selvää 30 cm:ä halkaisijaltaan olevasta rungosta.

Mitä nopeammin teräketju liikkuu, sitä paremmin saha pureutuu puuhun ja sahaaminen nopeutuu.


Ryobissa oli suurin ketjunopeus, 21 m/s ja se näkyi myös käytännössä suorituskyvyssä.

Ei pakokaasuja


Akkukäyttöisillä moottorisahoilla kaatui vaivatta metsän puut mökin ja auringon väliltä.

Pakokaasupäästöjä ei akkusahoista tule ja toimintavarmuus on hyvä, kunhan akuissa riittää virtaa.

Parhaimmillaan akkusahat ovat piha-alueella sähköpistokkeen läheisyydessä. Akkukäyttöiseen moottorisahaan voi suositella kahta akkua. Toinen voi olla latauksessa samalla kun toisella sahaa.

Pikalaturilla saa toisen akun täyteen sillä aikaa kun toinen tyhjenee käytössä. Näin voi akkusahallakin tehdä kokonaisen työpäivän. Kaikkiin laitteisiin ei vielä toistaiseksi saa runsaassa puolessa tunnissa lataavaa laturia, mutta Husqvarnalta ja EGO Powerilta sellainen löytyy.


Vahvaan EGO Poweriin saa nopean pikalaturin ja kolmea eri kokoista akkua. Kahdella akulla ja pikalaturilla pystyy työskentelemään tauotta.

Jos on kaksi akkua, voi hyvin lähteä myös pieneen risusavottaan keskelle metsää, mutta päiväretkeä siitä ei tule.

Rajattu aika

Akkukäyttöisissä moottorisahoissa käyttöaika yhdellä latauksella riippuu akun kapasiteetista ja tietenkin myös tehtävän työn rasittavuudesta. Testissämme rasitimme koneita melko voimakkaasti eli etenimme pitämättä oleellisia taukoja ennen akun tyhjenemistä.


Black & Deckerissä on pienin akku ja sen ketjunopeus on hitain. Kevyeän se on parhaimmillaan pienissä töissä, mutta selviää kuitenkin myös kookkaampien puiden rungoista, jos pitää kaataa yksi puu ja pätkiä se palasiksi.

Kaikki sahat ja niiden akkutekniikka kestivät hyvin jatkuvan työskentelyn. Tehoa riitti koko työvaiheen ajan. Harrastuskäyttäjälle kapasiteetti riittää hyvin, koska työssä on mukavaa pitää välillä pieni tauko.

Pitää myös muistaa, että myös bensiinikäyttöisen moottorisahan polttoainesäiliö pitää aina välillä täyttää.

Puutarhaan ja pihoille

Mihin akkusahat sitten sopivat parhaiten? Tietenkin paikkoihin, joissa meteli häiritsee. Akkusahojenkin ääni kohoaa lähes sataan desibeliin, joten käyttäjän on syytä muistaa kuulosuojaimet. Mutta lähistöllä oleskelevia tai naapurimökkiläisiä eivät akkusahat häiritse niin paljon kuin polttomoottorikäyttöiset.


Stihl on parhaimmillaan kirvesmiehen kädessä rakennustöissä, mutta se selviää myös pihan ja kesämökin muista puutöistä.

Akkusaha on omimmillaan puutarhassa pensaiden ja puiden hoidossa taajamissa ja kesämökeillä. Niillä hoituvat myös normaalit mökkiläisen rauhalliset polttopuutyöt sekä rankasavotta ja akkuvoima on mukavaa myös rakentaessa.

Metsään akkusahan voi ottaa mukaan, jos on vara-akku ja töitä ei ole paljoa kerrallaan. Kun ketjunopeus on riittävä, sopii saha myös pieneen raivaustyöhön ja tienvarsien siistimiseen.


Husqvarna on kotonaan sekä pienissä metsätöissä että rakennuksilla. Sen 500-sarjan isoveli on jo täysverinen työkalu.

YHTEENVEDOT


Husqvarna 436 Li
 

Maahantuonti: Husqvarna Group Suomi
Jännite (V): 36
Akun kapasiteetti (Ah): 4,2
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 35
Laipan pituus (mm): 350
Ketjun nopeus (m/s): 15
Öljysäiliön tilavuus (ml): 200
Hinta: 350 € saha, 660 € saha, 4,2 Ah akku ja teholaturi
Lisätiedot: www.husqvarna.fi

Husqvarna on akkusaha, jollaista voi odottaa perinteiseltä moottorisahavalmistajalta. Vaikka saha on pienehkö, se ei pelkää isompiakaan puita. Sahaan sopisi ehkä hieman pidempikin terälaippa. Ketjunopeus on tässäkin mallissa mökkitöihin riittävä ja saatavana on myös ”ammattilaismalli”, jossa teränopeus on 20 m/s. Tehokas työskentelyaika oli lähes 45 minuuttia ja pikalaturilla toinen akku odotti valmiina. Husqvarnan ottaisi mielellään mukaan myös rakennustöihin.

+ tehokas
+ pikalaturi
+ akun kesto
+ monikäyttöinen, myös rakennuksille

– terälaipan pituus varauksin

+++ 1/2

 

Stihl MSA 200 C

Maahantuonti: Andreas Stihl Oy
Jännite (V): 36
Akun kapasiteetti (Ah): 4,5
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 165 (pikalaturilla 60)
Laipan pituus (mm): 300
Ketjun nopeus (m/s): 12,2
Öljysäiliön tilavuus (ml): 210
Hinta: 439 € saha, 265 € akku (4,5 Ah), 44,40 € vakiolaturi
Lisätiedot: www.stihl.fi

Stihl on perinteisen moottorisahamerkin osaamisnäyte akkusahoihin. Parhaimmillaan saha on rakennuksilla keveänä ja hyvillä ominaisuuksilla varustettuna. Sopii myös testin kaltaiseen pihakäyttöön ja teränopeutensa ansiosta myös ohuiden puunvesojen katkaisemiseen. Työskentelyaika on hyvä, noin 45 minuuttia. Ainoa mitä oikeastaan jäi kaipaamaan oli pikalaturi. Stihliltä on tulossa markkinoille uusi malli, jossa on nopeutettu ketjun pyörimisnopeutta. Uusi malli parantaa Stihlin asemia entisestään.

+ tehokas
+ akun kesto
+ monikäyttöinen, myös rakennuksille
+ hieno leikkausjälki

– pikalaturin puute
– terälaipan pituus varauksin

+++ 1/2

 

Ryobi RCS36X3550HI

Maahantuonti: TTI-EMEA Techtronic Industries Nordic ApS
Jännite (V): 36
Akun kapasiteetti (Ah): 5
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 120 min (60 %) 180 min (täysi)
Laipan pituus (mm): 356
Ketjun nopeus (m/s): 21
Öljysäiliön tilavuus (ml): 190
Hinta:479 €
Lisätiedot: http://fi.ryobitools.eu/

Ryobi vie puuta hyvin teräketjun nopeuden ansiosta. Terän suurin pyörimysnopeus tuntui myös käytännön töissä. Ison akun ansiosta työskentelyaika on hyvä. Sekalaista metsätyötä pystyy tekemään kerralla lähes tunnin, kun saha ei käy aivan koko aikaa. Pitkä terälaippa auttaa paksummissa puissa ja hyvä teränopeus notkeiden puunvesojen katkaisussa. Akkuvirran väheneminen ei vaikuttanut sahaukseen vaan saha toimi hyvin akun tyhjenemiseen asti. Saha on mökin yleistyökalu, jonka voi vielä ottaa mukaan rakennuksillekin.

+ tasapainoinen ja toimiva
+ pitkä terälaippa
+ hyvä teränopeus
+ hinta

– latausaika

+++ 1/2

 

EGO Power CS1400E

Maahantuonti: Proviter Oy
Jännite (V): 56
Akun kapasiteetti (Ah): 2,0 (4,0 ja 6,0)
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 25 (30 ja 45)
Laipan pituus (mm): 350
Ketjun nopeus (m/s): 12
Öljysäiliön tilavuus (ml): 170
Hinta: 289 € saha, 99 € (2 Ah) ja 199 € (4 Ah) akku, 99 € pikalaturi, 49 € standardilaturi
Lisätiedot: www.proviter.fi

Voimakas saha, jolla pilkkoo paksummatkin rungot. Jopa kahden Ah:n akulla pääsee lähes puolen tunnin työskentelyaikaan, kun vaihtaa 4 Ah tai 6 Ah akun pitenee työskentelyaika. Pikalaturilla pieni akku latautuu alle puolen tunnin ja 4 Ah akku 30 minuutissa, joten työtä voi tehdä ilman suurempia taukoja. Saha on kooltaan suurin, mutta pienellä akulla saa painon pidettyä kurissa. Ehkä saha on hieman iso rakennuksille, mutta pihalla sen kanssa pärjää. Teränopeutta kaipaisi hieman lisää. Akku on koneen alla hieman suojaamattomana.

+ voimakas
+ pitkä terälaippa
+ nopea lastaus pikalaturilla
+ hinta

– teränopeus varauksin
– koko varauksin

+++

Greenworks GW044

Maahantuonti: Isojoen Konehalli Oy
Jännite (V): 40
Akun kapasiteetti (Ah): 4
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 120 (4 Ah)
Laipan pituus (mm): 400
Ketjun nopeus (m/s): 11,2
Öljysäiliön tilavuus (ml): 180
Hinta: 229 € saha, 169 € akku (4 Ah) 119 € akku (2 Ah), 39 € laturi
Lisätiedot: www.ikh.fi

Toimi hyvin metsässä, mutta hieman parhaimmistoa hitaampi pienemmän teränopeuden johdosta. Selviytyy kuitenkin puutarhan ja mökin puutöistä ja pitkän laipan ansiosta myös paksuimmistakin rungoista. Työskentelyaika isommalla akulla hyvä, jaksoi lähes 45 minuuttiin saakka. Latausaika hieman pitkä, joten kahdellakaan akulla ei päästä jatkuvaan työskentelyyn. Pikalaturi olisi tarpeen. Greenwoksille tulee kesän aikana myyntiin myös 80 V jännitteiset mallit. Voimaa ja käyttöaikaa tulee varmasti lisää. Toivottavasti valikoimiin tulee myös pikalaruri ja teränopeus suurenee. Greenwoks on kone pihoille ja mökeille ja kyllä sen vielä rakennuksillekin voi ottaa mukaan.

+ pitkä terälaippa
+ hinta 

– latausaika
– teränopeus

+++

 

Black & Decker GKC3630L20

Maahantuonti: Black & Decker
Jännite (V): 36
Akun kapasiteetti (Ah): 2
Akun tyyppi: Li-ion
Arvioitu latausaika (min): 90
Laipan pituus (mm): 300
Ketjun nopeus (m/s): 5
Öljysäiliön tilavuus (ml): 115
Hinta: 299 €
Lisätiedot: www.blackanddecker.fi

Black & Decker on kooltaan pienin ja kevein testin saha. Ketjunopeus on hitain, joten laite on myös hitain työssä. B&D pystyy kuitenkin hyvin paksuunkin puuhun ja sen käyttöaika on kohtuullinen. 2 Ah akulla päästään reilusti yli 30 minuutin työaikoihin. Notkeiden vesojen katkaisuun ei siitä oikein ole hitaasta teränopeudesta johtuen. Raskaassa työssä pysähtelee muutaman kerran ennen kuin akku tyhjenee kokonaan. Black & Decker sopii pahaiten kevyeen työhön ja pienempiin puumääriin. Toisaalta se on oiva laite moottorisahaan tutustumiseen ja henkilöille jatka kaipaavat kevyttä sahaa kevyisiin puutöihin.

+ pieni ja kevyt
+ edullinen

– latausaika
– teränopeus

++ 1/2

Akkukäyttöiset taloudellisia

Akku- ja polttomoottorikäyttöisiä laitteita markkinoina tuoteasiantuntija Tuomas Kuivamäki Husqvarnalta uskoo vahvasti akkukäyttöisten puutarhatyövälineiden yleistyvän sekä harrastaja- että ammattipuolella. Hän on tehnyt myös laskelman kustannuksista trimmerien osalta ja todennut akkutrimmerit polttomoottorikäyttöisiä taloudellisemmiksi ammattikäytössä.

- Asiakkaillamme kunnissa ja seurakunnissa on käytössä sekä akku- että polttomoottorikäyttöisiä trimmereitä. Akkukäyttöisten koneiden osuus kasvaa koko ajan ja kiinnostus nousee. Kun vielä katsoo kustannuksia, puhuvat nekin akkukäyttöisten puolesta. Esimerkiksi seurakunnissa osataan arvostaa äänettömyyttä, jolla on merkitystä myös taajamissa ja taloyhtiöiden pihoilla, korostaa Kuivamäki.

- Laskin käyttö- ja hankintakustannuksia ja akkukäyttöinen on taloudellisempi. Laskennan pohjana oli laitteiden käyttäjiltä saatu oletus että trimmerien käyttöaikana kulutetaan kolme tankillista bensaa päivässä, käyttöaika on viisi kuukautta vuodessa ja 20 päivää viikossa. Polttoaineen kulutus on 300 tankillista kausi. Käyttökokemusten perusteella oletettiin myös että yksi tankillinen vastaa yhtä akun latausta.

Käytännön oletusarvoilla laskettuna akkukäyttöinen 536Lil maksaa yhdellä akulla ja pikalaturilla 696 euroa ja 300 latausta 6 euroa. Polttomoottorikäyttöinen 525LK maksaa hieman vähemmän eli 530 euroa, mutta polttoainetta kuluu 600 euron arvosta. Nämä summat laskien on akkukäyttöisen trimmerin käyttö yhdessä kaudessa 434 euroa edullisempaa kuin polttomoottorikäyttöisen. Seuraavana vuonna kustannusero on jo 594 euroa polttoaineen osalta. Kytömäki myös arvioi että polttomoottorikoneen huoltamiseen kuluu enemmän rahaa ja aikaa kuin akkukäyttöisen.

Akkukäyttöiset koneet on jo todettu toimiviksi ratkaisuiksi myös ammattikäyttöön. Moottorisahojen ja trimmerien lisäksi löytyy myös usein syksyisin kovan äänen vuoksi ärtymystä herättäviä lehtipuhaltimia, pensasleikkureita ja ruohonleikkureita.

Ammattikäyttöön tarkoitetut reppuakut lisäävät käyttöajan yhdellä latauksella monikertaiseksi. Reppuakku on tarjolla ainakin Husqvarnan ja Stihlin akkukonesarjaan.


EGO Powerin suuri ja tehokas akku on käytännössä ilman suojaa sahan alla. Paikka on hieman suojaton jos esimerkiksi laskee konetta kivelle tai kalliolle.

Tulosta

Osallistu keskusteluun

Kommentit


kirjoitti la 18. heinäkuuta 2015 17.51.41

Ana

Kattava vertailu. Kiitos.

kirjoitti ma 29. helmikuuta 2016 22.35.41

muikkuossi

laitteiden painot olisi voinut mainita. muuten ok vertailu!

kirjoitti pe 11. maaliskuuta 2016 22.50.21

Timö

Makitan saha kiinostais eniten eikä sitä löydy näistä vertailuista, koskaan,,höh!

kirjoitti to 22. syyskuuta 2016 12.28.02

Tilhi

Monelta Nesteen asemalta saa mittarista 4T pienkonebensaa alle 2 € / litra.

Ei minulla ainakaan ole rinkallista akkuja tai niin pitkää jatkoroikkaa/aggrekaattia jotta akkukäyttöinen tulisi edes kysymykseen.

kirjoitti ke 5. lokakuuta 2016 09.35.26

Kaupunkilaismetsänomistaja

Todella hyvä vertailu!

kirjoitti ti 17. tammikuuta 2017 17.53.21

Tinnitus

Sääli että koneiden melutaso jätettiin täysin huomioimatta, koska itsellä suurin syy akkukoneeseen on juuri äänitaso.

kirjoitti su 19. maaliskuuta 2017 12.45.04

Pertsa

Nopeasti luin mutta en saanut selvää kuinka pitkään koneella sahaa yhtämittaan ?

kirjoitti ti 12. kesäkuuta 2018 10.37.59

akulla tai roikanpäähänsaha

Saako päivityksen näistä vehkeistä vuodelle 2018, kiinnostaa varmaan monia!

kirjoitti la 16. kesäkuuta 2018 15.49.48

Ellos

Pieneen käyttöön pätevä saha. Akun voi siirtää saman valmistajan muuhun laitteeseen välillä jos sahaa ei tarvitse.

kirjoitti to 28. kesäkuuta 2018 21.24.17

Piviro

Sähkötyökaluni alkavat olla niin vanhoja, että olen uusien oston edessä. Onko millään valmistajalla sellaista akkukäyttöistä settiä, että samoilla akuilla toimisivat ketjusaha, puukkosaha, raivaussaha ja trimmeri? Olen yrittänyt etsiä, mutta akkukäyttöistä raivaussahaa en ole löytänyt.

kirjoitti la 1. syyskuuta 2018 22.28.31

Kari.k

Veneeseen ostin b&d sahan. Kaksi akkua ja hyvin toimii. Invertterillä lataa mukavasti ja 2 akulla tekee noin 1/2 mottia pikkupöllejä. Se riittää nuotipaikoille.
Kotihoidossa kun mukava.

kirjoitti ke 26. syyskuuta 2018 15.19.09

Pois bensalaitteet minun liiteristä!

Päivittäkää tämä testi uusilla tulokkailla! Kiitos!

kirjoitti ke 20. marraskuuta 2019 11.16.09

Akkusahafani

Uusi testi olisi ihan hyvä kun akut ja sahat ovat kehittyneet päljon!

Energiavinkit

Puhtaat ikkunat päästävät auringonsäteet sisälle

Likaiset ikkunat voivat laskea ikkunoiden valotehoa jopa 40 prosenttia. Ikkunoiden pesu keväällä on ekoteko, joka vähentää valaistuksen tarvetta. Pese ikkunat ja avaa verhot sekä sälekaihtimet auringonpaisteella. Saat nauttia puhtaasta kevätauringon valosta ja samalla aurinko lämmittää myös huoneilmaa. Lue lisää

ISS omat uutiset

Puista vapaa sähkölinja -projekti etenee – jo 100 km säävarmaa sähkölinjaa!

Imatran Seudun Sähkön Siirron ja Metsänhoitoyhdistys Etelä-Karjalan yhteinen Puista vapaa sähkölinja -projekti on edennyt suunnitellussa vauhdissa. Projekti on edennyt hyvässä yhteistyössä maanomistajien kanssa, joita koko projektin piirissä on yhteensä noin 2000. Lue lisää

Energiatehokkuus

Maistiaisia 2020-luvun ruoasta

Ruokakulttuuri elää ja muuttuu. 2020-luvulla kasvisten käyttö lisääntyy ja pääsemme nauttimaan uudenlaisista mauista ja aterioista. Uutta voi syntyä myös vanhoista suomalaisista perinneruoista. Lue lisää

Vertailut

Liesituuletin pelastaa hajuilta, rasvalta ja kosteudelta

Keittiö ei ole vain paikka kokkailulle, vaan yhä useammin avoin osa kotia, jossa viihdytään ja samalla valmistetaan herkkuja tarjottaviksi. Ei olekaan sama pölähtääkö sieltä ilmaan hajuja, rasvaa ja kosteutta. Poistuvatko nämä kokkauksen sivutuotteet hyvällä liesituulettimella, Kuluttajalehti testasi 30 liesituuletinta valinnan tueksi. Lue lisää

Kodintekniikka

Tervetuloa melskeinen 20-luku

Mitä tapahtuu, kun yhdistetään nykytekniikan kehityssuunnat ja tutkimuslaboratorioiden prototyypit? Kurkistetaanpa kristallipalloon. Lue lisää

Turvallisuus

Monien kodin sähkölaitteiden asentamiseen tarvitaan ammattilainen

Kodin sähkölaitteiden virheellinen asentaminen saattaa aiheuttaa todellisia vaaratilanteita ja jopa korvaamatonta vahinkoa. Siksi on tärkeää, että esimerkiksi liesien, pesukoneiden, astianpesukoneiden ja kiukaiden asentaminen jätetään ammattilaisille. Lue lisää

Liikenne

Latauspiste omalle kotipihalle

Sähköautojen, täyssähköautojen ja ladattavien hybridien myynti on kaksinkertaistunut jo muutaman vuoden. Kehitykselle ei näy loppua, joten latauspisteiden tarve kotipihoilla lisääntyy. Kotilataukset voidaan hoitaa julkisia latauspisteitä pienemmillä tehoilla, silloin paikkojen järjestäminen onnistuu taloyhtiöiden pihoillekin kohtuukustannuksin. Lue lisää

Pääkirjoitus

Juhlavuoden satoa

Viime vuonna juhlittiin 90-vuotiasta Imatran Seudun Sähkö Oy:tä. Vuotta muistellaan varmasti hyvillä mielin niin asiakkaiden, yhteistyökumppaneiden, yhtiön johdon kuin henkilökunnankin parissa. Mutta miltä näyttää vuosi numeroina? Lue lisää

Laiteuutuudet

Jauha itse kahvisi

Kun haluat nauttia kahvin kaikista aromeista ja kahvin oikeasta mausta, kahvi kannattaa jauhaa itse. Smeg on tuonut kuluttajien saataville ammattimaisen kahvimyllyn, jolla voit jauhaa kahvisi 30 eri jauhatusasteeseen. Lue lisää

Lämmitys

Vuosikellosta vinkit kodin talotekniikan kunnossapitoon

Kodista kannattaa pitää huolta. Talotekniikan huolenpidolla asumismukavuus ja turvallisuus pysyvät kunnossa ja asuinkustannukset kurissa. Samalla kodin lämmön- ja sähkönkulutus pysyy kurissa. Asumisen vuosikello auttaa muistamaan, mitä eri vuodenaikoina kannattaa tehdä. Lue lisää